11 yaşındayken Tip 1 diyabet teşhisi konulan Libby Lashansky’e doktorlar 15 yaşına kadar yaşayabileceğini söyledi. Lashansky ise ona çok genç yaşta öleceğini söyleyen doktorlardan daha uzun yaşadı. Doktor oldu, çoluk çocuğa karıştı, torunları oldu. Şimdi 92 yaşında ve sırrını tüm dünyayla paylaşıyor...
#SağlıkKoronavirüs tedbirleriyle yaşarken hepimizde maske vardı ve birbirimize “Ne zamandır grip olmuyoruz” şeklinde, gerçekliğine şaşırdığımız cümleler söylüyorduk. Şimdi artık ne zamandır COVID-19 tedbirlerini çok dikkatli olanlar dışında uygulayanlar kalmadı. Haliyle grip sezonunda birbirimize kolayca hastalık bulaştırır olduk.
#Kedi<b><i>Halk arasında “şeker hastalığı” olarak da bilinen diyabet, dünyada adeta bir salgın hastalık gibi giderek daha fazla sayıda insanı etkiliyor. Diyabet tanısı alanlarda düzenli takip edilemeyen ve kontrol altına alınamayan kan şekeri, böbrek yetmezliğinden kalp krizine, karaciğer yağlanmasından körlüğe kadar pek çok ciddi hastalığa yol açıyor.</i></b> <br><br><b><i>Türk Diyabet Cemiyeti uzmanları, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle diyabet, risk faktörleri, gebelikte diyabet, diyabetin takibi ve önemi gibi konularda toplumu bilgilendirmek amacıyla şu önerilerde bulunuyor:</i></b>
#Sponsorlu İçerikBakan Derya Yanık, koruyucu aile yanında kalan çocuk sayısının 8 bin 793’e ulaştığını, bu yıl 388 çocuğun da evlat edinildiğini açıkladı. Yanık SMA konusunda ciddi bir duygu sömürüsü olduğunu da belirterek “Çocukları kobay olarak kullanacak yere ödenecek parayı onaylamamızı istiyorsunuz” dedi.
#Derya YanıkDiyabet diğer adı ile şeker hastalığı, vücudun kan şekerini uygun bir şekilde kullanamaması olarak tanımlanır. Hareketsizlik ve yanlış beslenme yaygınlaşması ile birlikte halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen diyabetin görülme sıklığı giderek artıyor. Çocuklarda diyabet belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır sizler için derledik.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün Kabine toplantısı sonrası önemli açıklamalar yaptı: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızdan işveren tarafıyla görüşülerek asgari ücretin yeniden değerlendirilmesini istedim. Temmuz ayı memur maaşları, Kurban Bayramı öncesinde 8 Temmuz’da zamlı haliyle ödenecek. 20 bin yeni öğretmen ataması süreci önümüzdeki günlerde başlatılacak.
#Cumhurbaşkanı Erdoğanİstanbul'da yaşayan 24 yaşındaki İrem Deniz, koronavirüse yakalandıktan sonra kan şekerinin 380'e kadar çıktığı belirlendi. Yapılan tetkikler sonrasında genç kıza diyabet tanısı konuldu. Uzmanlar koronavirüsün pankreasa bağlanarak diyabet gelişimini hızlandırdığını belirtti. İnsülin kullanmaya başlayan Deniz, “Koronavirüsün hafife alınacak bir durum olmadığını anladım. Diyabet hastası olduğumu öğrenmem benim için çok ağırdı" ifadelerini kullandı.
#Koronavirüsİstanbul'da yaşayan 24 yaşındaki İrem Deniz, koronavirüse yakalandıktan sonra kan şekerinin 380'e kadar çıktığı belirlendi. Yapılan tetkikler sonrasında genç kıza diyabet tanısı konuldu. Uzmanlar koronavirüsün pankreasa bağlanarak diyabet gelişimini hızlandırdığını belirtti. İnsülin kullanmaya başlayan Deniz, “Koronavirüsün hafife alınacak bir durum olmadığını anladım. Diyabet hastası olduğumu öğrenmem benim için çok ağırdı" ifadelerini kullandı.
#HaberÇağımızın yaygın görülen ve giderek artan hastalıkları arasında bulunan diyabet yani halk arasında bilinen adı ile şeker hastalığı insülin hormonunun eksikliği veya etkisizliği sonucu kan şekeri yükselmesi ile seyreden, kronik ve ilerleyen bir hastalıktır. Peki diyabet neden olur? Diyabetin belirtileri nelerdir? Diyabet hastaları nasıl beslenmelidir? Dahiliye Uzmanı Rıfat Bozkuş yetişkinlerde diyabeti açıklarken, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Melis Bayram Şirinoğlu çocuklarda diyabeti açıkladı. Diyetisyen Nurdan Balakçı ise diyabet hastaları için beslenme önerilerinde bulundu.
#DiyabetMeme kanseri kadınlarda en yaygın görülen kanserlerdendir. Diyabet ile kanser tipleri arasındaki ilişkiler bilim insanları tarafından uzunca yıllardır araştırılmakta, özellikle diyabetik hastalarda kanser oranlarının yüksek olduğu bildirilmektedir.
#Meme KanseriGünümüzde artık pek çok kişide görülen diyabet, kanda dolaşan glukoz, yani kan şekeri yüksekliği ile seyreden bir metabolizma hastalığı. Pandeminin yaşantımızda getirdiği birtakım değişikler, diyabet hastaları için çeşitli problemleri de beraberinde getirdi. 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Profesör Doktor Temel Yılmaz ile hem diyabeti hem de salgın sürecinin hastalara etkisini konuştuk.
#DiyabetMODERN çağın hastalığı diyabetin, ayak komplikasyonları nedeniyle dünyada her 30 saniyede bir ayak kaybı yaşandığını belirten Doç. Dr. Enes Duman, diyabetli hastaların yüzde 25'inde diyabetik ayak yarası geliştiğini, bu hastaların yaklaşık yarısının ayaklarını kaybettiğini söyledi.
#Doç. Dr. Enes DumanSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, yurt dışında gelenlere test ve karantina uygulanmasıyla ilgili olarak, "Biz şunu yapmak istiyoruz. Yurt dışından gelen tüm vatandaşları sağlık taramasından geçirmek istiyoruz. Ateş yüksekse, bulgu varsa, en ufak şüphe varsa hastanede tedavisini planlıyor olacağız. Takvimle bu planlandı" dedi.
#Sağlık BakanıDiyabet (şeker hastalığı) ve obezite (şişmanlık) insan sağlığını ve dolayısıyla toplumları olumsuz etkileyen sağlık sorunlarının başında gelmektedir. Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye’de 2000 yılında yaklaşık 3 milyon olan diyabetli sayısının 2030 yılında 6,5 milyona ulaşacağını tahmin etmiş, ancak 2030 yılı için tahmin edilen bu rakam 2014 yılında aşılmış ve ülkemizdeki diyabetli sayısı 7 milyonun üstüne çıkmıştır. Yapılan çalışmalar ülkemizdeki her üç yetişkinden ikisinin kilolu veya obez olduğunu ortaya koymuştur.
#Şeker HastalığıGünümüzde çocuklardan yetişkinlere kadar geniş bir kitleyi etkileyen diyabet hakkında yanlış bilgiler de hızla yayılıyor. Beslenme alışkanlıkları diyabet hastalığını önemli ölçüde etkiliyor. Sadece ilaç tedavisinin değil sağlıklı beslenmenin de diyabeti önlediğini belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mecdi Hikmet Ergüney, diyabet ile ilgili önemli bilgiler veriyor.
#DiyabetGebelikte şeker yükleme testi sağlığı tehdit ediyor mu? Şeker yüklemesi her hamileye yapılmalı mı? Bu testin anne ve bebeğe etkisi var mı? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ali İrfan Güzel anne adaylarının kafasını karıştıran şeker yüklemesinin neden yapılması gerektiğini anlatıyor.
#Gebelik ŞekerDiyabet tanı kriterleri açlıkta, toklukta veya rastlantısal olarak bulunan kan şekeri düzeylerine göre yorumlanmalıdır. Kişinin 8 saat açlığı takiben bakılan kan şekeri 126 mg/dl. üzerinde ise veya Oral Glukoz Tolerans Testinin 2. saatindeki kan şekeri 200 mg/dl. üzerinde ise; polidipsi, poliüri gibi belirtilerin olduğu bireylerde herhangi bir zamanda bakılan kan şekeri 200 mg/dl’nin üzerinde ise “diyabet” olarak tanımlanır. Peki Tip 1 Diyabet nedir ve bu hastalığın belirtileri nelerdir?
#Tip 1 DiyabetRamazan ayı boyunca günde iki öğün beslenmeye alışan metabolizmaya bayramda aniden yüklenilmesi sindirim sistemi rahatsızlıkları başta olmak üzere; diyabet, kalp ve tansiyon rahatsızlıkları yaşanmasına neden olabiliyor. Tatil süresinin 9 gün olmasını fırsata çevirmek isteyenleri ise tatilde fazla kilo riski bekliyor. İç Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Pınar Balcı, Ramazan Bayramı’nı sağlıklı ve kilo almadan geçirmenin yolları hakkında bilgi verdi.
#Ramazan BayramıGeçen haftaki yazımızda sizlerle gebelik öncesi var olan şeker hastalığının gebelikteki etkileri hakkında bilgi paylaşımı yapmıştık. Bu hafta sizlere gebelikte şeker yükleme testleri ve gebelik şekerinin etkileri hakkında bilgi vereceğim.
#Ne Zaman Ortaya ÇıkarDünyada, ortalama yaşam süresi giderek artıyor. İleri yaşla birlikte hareketsiz yaşam ve obeziteye bağlı olarak diyabet de artış gösteriyor. Bu diyabet tablosu, damar sertliğinin yanı sıra pek çok organı etkileyen rahatsızlıklara da yol açıyor. Kalp ve Damar Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Mehdi Zengin, diyabetin neden olduğu kalp ve damar problemleri hakkında bilgi verdi.
#Damar SağlığıHalk arasında ‘şeker hastalığı’ olarak bilinen diyabetin görülme sıklığı, sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı gibi sebeplerle hızla artıyor. Yapılan çalışmalara göre 2035 yılında dünyada 600 milyona yakın diyabet hastası olması bekleniyor.
#Tip 2 Diyabet