Çoğumuzun yüzünde, kirpiklerimiz de dahil olmak üzere minik böcekler yaşıyor. Bazı insanlar daha az sayıda mayta sahipken bazılarında çok daha fazlası var. Özellikle yağlı bir cilde sahip olanlar ve makyajını temizlemeden uyumayı alışkanlık haline getiren kişilerde daha fazla sayıda mayt ciltlerine akın edebilir.
#MaytKirpiklerimizde yaşayan böceklerin olduğunu duymak çoğumuza dehşet verici gelebilir. ‘Ben kişisel hijyenime dikkat ederim bende olmaz’ demeyin çünkü hepimizde var ama bazılarının kirpiklerinde sayıları hayli fazla. Hemen aynaya bakıp kontrol etmeye kalkmayın çünkü gözle görülmeyecek kadar küçükler. Kirpiklerimize sekiz bacağıyla sıkı sıkıya tutunan ve gözle görünmeyen bu böceklere mayt deniyor. Peki, maytlar tehlikeli mi? İnsandan insana bulaşır mı? Bir kere bulaştığı zaman tekrarlar mı?
#Sağlık'Naegleria fowleri' adlı amip yaz aylarının korkulu rüyası… Burundan girerek beyni etkilediği için ‘beyin yiyen amip’ olarak biliniyor. Akarsu, dere, çay gibi tatlı sulardan bulaşıyor ve ölümcül olabiliyor. Beyin yiyen amip ile ilgili tüm merak ettiklerimizi uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkGenellikle ılık tatlı su kaynaklarında ve göllerde bulunan 'Naegleria fowleri' adlı amip yaz aylarının korkulu rüyası… Burundan girerek beyni etkilediği için ‘beyin yiyen amip’ olarak bilinen bu türün bulaştığı bir kişinin hayatta kalma ihtimali son derece düşük. Ülkemizde de yaz aylarında göl ve dere kenarlarında tatlı sularda yüzmek oldukça yaygın. Bu sulara girmek tehlikeli mi? Bu enfeksiyon insandan insana bulaşır mı? Musluk suyundan bulaşma riski var mı? Beyin yiyen amip ile ilgili tüm merak ettiklerimizi uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkBüyükada’daki çukur hareketliliği’nin ardından Adalar Kaymakamlığı'ndan yapılan açıklama tedirginlik yarattı. İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nden Prof. Dr. Seyyak Ak yaptığı açıklamada atlardaki hastalığın insana da bulaşabildiğini belirterek önemli uyarılarda bulundu.
#BüyükadaGAZİ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Kliniği’nden Prof. Dr. Esin Şenol, endüstriyel tavuk, tavuk ürünleri ve yumurta tüketilmesiyle tavuk gribinin bulaşmayacağını söyledi. Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Akan da kuş gribinin Türkiye’de insan sağlığı için risk oluşturmadığını belirterek “Dünyada insanlara yiyecekle (tavuk, tavuk ürünleri ve yumurta) bulaşan tavuk gribi vakası yok” dedi.
#Kuş Gribi2 yılı aşkın süredir koronavirüs ile mücadele eden dünya son günlerde kuş gribi paniği yaşanıyor. İngiltere'den gelen haberler sonrası dünya bir kez daha alarma geçmiş durumda. İngiliz profesör en kötü senaryoyu açıkladı ve 'Hiçbir doğal korumamız yok' sözleri ile kış ayları için uyarıda bulundu.
#Kuş GribiKoronavirüs salgınının başladığı Çin'de bu sefer de Langya virüsü alarmı verildi. Langya virüsü ülkenin doğusundaki Henan ve Shandong eyaletlerinde 35 kişide tespit edildi. Uzmanlar, virüsün hayvanlardan bulaştığına inanıyor. Peki Langya virüsü nedir, bulaşıcı mı? Langaya virüsü ölümcül mü, belirtileri neler? İşte konuyla ilgili detaylar...
#Langya Virüsü NedirSokağa çıkma yasaklarından maske takma zorunluluğuna, 2 yıllık pandemi sürecinde maddi-manevi sıkıntılı süreçlerden geçtik hiç şüphesiz. Türkiye’de ilk maymun çiçeği vakasının görülmesi ile de aklımıza ilk düşen; ‘Eyvah! Yayılır mı?’, ‘Maske takacak mıyız?’, ‘Yine eve mi kapanacağız?’, ‘Toplu alanlarda yaşam sekteye uğrayacak mı?’, ‘Aşı olmaya gerek var mı?’ gibi sorular oldu haliyle. Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halis Akalın ile 5 soruda hastalığı mercek altına aldık.
#Maymun ÇiçeğiDünyada yayılmaya devam eden maymun çiçeği Türkiye'de de tespit edildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından bir hastada maymun çiçeği hastalığının tespit edildiğini açıkladı. Peki maymun çiçeği nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir? Maymun çiçeği ölümcül mü, tedavisi var mı, nasıl geçer? İşte maymun çiçeği hastalığı hakkında detaylı bilgiler...
#Maymun ÇiçeğiTaklit yeteneği müthiş, bin bir yüzü var, birçok kaynakta gizli pandemi olarak geçiyor hatta sessiz katil diye adlandırılıyor. Tüm dünya, bu hastalığa karşı ayakta. ABD'deki Lyme kasabasına giderek araştırma yapan ve birkaç yıl sonra Lyme hastalığı teşhisi konan Ziraat Yüksek Mühendisi Derya Ulaşoğlu da söz konusu hastalığı yaşayanlardan. İşte onun deneyimleri ve 18 soruda Lyme hastalığı...
#SağlıkÖzellikle görsel açıdan rahatsızlık uyandıran önemli hastalıklar içerisinde siğil gelir. Bir virüs hastalığı olması ile beraber iyi huylu olduğunu söylemek gerekir. Aynı zamanda bulaşıcı olup olmadığı yeni merak edilen konular içerisinde bulunuyor. Peki siğil bulaşıcı mı ve başkasına bulaşır mı? Eldeki siğil nasıl bulaşır tüm detayları ile derledik.
Faranjit hastalığı, herkes tarafından daha önce yaşanmış olan ve duyulan bir hastalık türüdür. Bu sağlık problemi ise, ülkemizde en sık rastlanan bir hastalıktır. Pek çok kişi, faranjit hastalığının görülen belirtilerini araştırarak, bu hastalıktan korunmaya çalışıyor. Faranjit bulaşıcı mı ve nasıl bulaşır sizler için derledik.
En önemli ve hatta zaman içerisinde ölümcül olabilecek hastalıklar içerisinde hepatit gelmektedir. Bununla beraber birçok farklı tür ve türevi olduğunu söylemek mümkündür. Tabii hepatit hastalığının bulaşıcı olup olmadığı da yine merak edilen konular arasında geliyor. Peki, Hepatit bulaşıcı mı ve nasıl bulaşır? Hepatit A, B ve C hastalıkları bulaşma yolları ile süreleri hakkında detayları derledik.
Maymun çiçeği virüsü belirtileri ve semptomları pek çok vatandaş tarafından yakından takip ediliyor. Dünya koronavirüs salgınının sonuna gelirken Avrupa'da görülen ve bulaşıcı olan maymun çiçeği hastalığının nelere yol açtığı merak konusu oldu. Öte yandan konu hakkında Bakan Koca son dakika maymun çiçeği ile ilgili açıklamalarda bulundu. Maymun çiçeği virüsü, Avrupa'da 1980 yılında resmen ortadan kaldırılan çiçek hastalığı ile aynı soydan gelen bir rahatsızlıktır. Peki, maymun çiçeği nasıl anlaşılır, nedir, Türkiye'de var mı? İşte, o konular hakkında ayrıntılar.
#Maymun Çiçeği VirüsüMaymun çiçeği virüsü (monkeypox) belirtileri ve hastalığın tanımı son günlerin öne çıkan konularından oldu. Koronavirüs salgınının etkileri henüz geçmemişken, 13 ülkede eş zamanlı görülen maymun çiçeği virüsü tedirginliğe neden oldu. Afrika’dan çıkarak diğer ülkelere hızla yayılmaya başlayan maymun çiçeği virüsü son olarak Çekya'da da görüldü. Bulaşıcı olan maymun çiçeği hastalığının belirtileri arasında ise ateş, yoğun baş ağrısı halsizlik gibi semptomlar görülüyor. Hastalık yaygınlaşırken maymun çiçeği aşısının olup olmadığı ve tedavileri de merak konusu oldu. Peki, Maymun çiçeği nedir, belirtileri nelerdir ve nasıl bulaşır? İşte, maymun çiçeği (Monkeypox) hastalığı hakkında merak edilen tüm bilgiler...
#Maymun ÇiçeğiMaymun çiçeği virüsü gündemde yer alıyor. Maymun çiçeği virüsünün belirtileri ve nasıl bulaştığı merak ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, ilk olarak Orta ve Batı Afrika’daki tropik ormanlarında görülen Maymun çiçeği virüsü ile ilgili son açıklama Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapıldı. Bakan Koca açıklamasında hastalığın Türkiye’de olup olmadığı hakkında bilgi verdi. Peki, Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşır, Türkiye’de var mı? İşte merak edilenler
#Maymun Çiçeği VirüsüMaymun çiçeği virüsü belirtileri, hastalığın yayılmasının ardından öne çıkan konulardan oldu. Dünya koronavirüs salgınından sonra maymun çiçeği virüsü endişesi içerisinde. Maymun çiçeği virüsü belirtileri yayılmasıyla gündemdeki yerini koruyor. Ateş, kas ağrısı, halsizlik gibi belirtileri olan maymun çiçeği hastalığı, çiçek hastalığı ile aynı soydan geliyor. İnsanda ilk olarak 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde görülen maymun çiçeği virüsü, hayvanlardan insanlara, insanlardan da insanlara geçebiliyor. Peki Maymun çiçeği virüsü Türkiye'de var mı, görüldü mü? Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşır? Maymun çiçeği belirtileri nelerdir? İşte konuyla ilgili detaylar...
#Maymun Çiçeği VirüsüEvcil hayvanlarımızın mama kâselerinin rutin temizliği sandığımızdan çok daha önemli. Kâseler sık temizlenmediğinde hem bizim sağlığımız hem de onların sağlığı tehlikede! İşte evimizdeki tehlikeyi gözler önüne seren araştırmanın sonuçları…
#Köpek MamasıGeçmek bilmeyen kaşıntıların sebebi çoğu zaman alerjiler olarak görülür. En son akla gelen ise insandan insana temas yoluyla kolaylıkla bulaşan uyuz olur. Oysaki uyuzun bulaşması o kadar kolay ki... Uzmanlar kafe ve restoranlarda üşüyünce sıkı sıkı sarıldığımız ortak şallar konusunda dahi uyarılarda bulunuyor.
#SağlıkKoronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, okulların açılmasıyla çocuklar arasında sıkça görülmeye başlanan Norovirüs hakkında uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Yavuz, ishal ve kusma ile ortaya çıkan Norovirüs hastalığının da tıpkı koronavirüs gibi hızla bulaşabildiğine dikkat çekti.
#Koronavirüs Bilim Kurulu ÜyesiKoronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, okulların açılmasıyla çocuklar arasında sıkça görülmeye başlanan Norovirüs hakkında uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Yavuz, ishal ve kusma ile ortaya çıkan Norovirüs hastalığının da tıpkı koronavirüs gibi hızla bulaşabildiğine dikkat çekti.
#Haber