Güncelleme Tarihi:
Langya virüsünün Çin'de 35 kişide görülmesinin ardından ülkede alarm verildi. Koronavirüs pandemisi bitmeden şimdi de Langya virüsünün görülmesi endişeleri arttırdı. Bunun üzerine vatandaşlar Langya virüsü hakkında bilgileri araştırıyor. İşte konuyla ilgili detaylar...
Langya virüsü (‘Langya henipavirus (LayV) 2018 yılında Çin'de tespit edildi. Fakat, resmi olarak tanınmadı. En son yayınlanan bir çalışma, virüsün insanlarda ilk kez 2019 yılında tespit edildiğini ve en son vakaların bu yıl olduğunu ortaya koydu.
Hayvanlar üzerinde yapılan testlerde, 262 farenin dörtte birinde LayV viral RNA'sına rastladı. Bu nedenle uzmanlar, virüsün sivri fareler de dahil olmak üzere hayvanlardan bulaştığına inanıyor.
LANGYA VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Langya virüsünün;
AteÅŸ,
Öksürük,
Kas ağrıları,
İştahsızlık
Yorgunluk gibi semptomlara neden olabileceÄŸi belirtiliyor.
Araştırmacılar, insanların virüsten ne kadar kötü etkilendiğini görmek için hastalardaki semptomları izledi. Langya hastalarının maruz kaldığı en yaygın semptom ateşti ve enfekte olan herkesin ateşi vardı.
Bunu yorgunluk (yüzde 54), öksürük (yüzde 50), iştahsızlık (yüzde 50), kas ağrıları (yüzde 46) ve mide bulantısı (yüzde 38) izledi.
Yaklaşık yüzde 35'i karaciğer sorunları yaşarken, yüzde 8'i böbrek fonksiyonlarında bir düşüş gördü.
Â
LANGYA VİRÜSÜ ÖLÜMCÜL MÜ?
Şu ana kadar Langya virüsü nedeniyle Çin’de bulunan yeni vakaların hiçbiri ölümle sonuçlanmadı. Uzmanlar virüsün ölümcül olmadığını ve endişe edilmemesi gerektiğini ifade etti.
LANGYA VİRÜSÜ BULAŞICI MI, NASIL BULAŞIR?
Langya, genellikle yarasalarda bulunan ölümcül bir patojen olan Nipah virüsü ile aynı aileden olan bir virüstür. Langya da damlacık yoluyla insandan insana bulaşabilir. Ancak virüsün insandan insana nasıl bulaştığıyla ilgili araştırmalar hala devam ediyor.