Yaşlanmanın fiziksel etkileri denince akla en başta kas kaybı, azalan akciğer kapasitesi ve yorgun bir kalp gelir. Hatta kişinin yaşı ilerledikçe bu etkilerin ortaya çıkması kaçınılmaz olarak görülür. Ancak geçtiğimiz günlerde yayımlanan bir araştırma, gerçeğin böyle olmadığına dair önemli kanıtlar ortaya koydu. Araştırmaya konu olan 93 yaşında dünya şampiyonu bir sporcu ve hikâyesi de oldukça ilginç. İşte ayrıntılar...
#Richard MorganEskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) Spor Bilimleri Fakültesi bünyesinde sportif performansın değerlendirilmesi amacıyla kurulan 7 laboratuvar, başta milli takımlar olmak üzere spor kulüplerine ve sporculara yönelik test ve çeşitli ölçüm hizmetleri sunuyor.
#ESTÜYeterli düzeyde uyumak, sağlığımız için yapabileceğimiz en iyi şeylerden biri… Aynı durum düzenli egzersiz için de geçerli. Her ikisini de yeterince yapmak hastalık riskini azaltıyor, kardiyovasküler ve zihinsel sağlığı iyileşiyor ve beyni koruyor. Ancak ne uyku ne de egzersiz bize mucize gibi bir hap şeklinde geliyor: her ikisi için de zaman gerekiyor. Peki iyi bir uyku için egzersizi sabah yapmak mı daha iyi yoksa akşam mı? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#SağlıkYaşanan felaket sonrası tüm yurtta gözler depreme karşı dayanıksız binaların dönüşümüne çevrilmiş durumda… Ancak ülkemizde riskli yapıların sayısı oldukça fazla zamanımız ise oldukça dar. Bu noktada dönüşüm ile birlikte ‘güçlendirme' de hızlı bir opsiyon olabilir mi? Güçlendirme binaları büyük depremlere karşı korur mu? Binaların depreme karşı güçlendirilmesinde kullanılan yöntemler neler? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Kahramanmaraş DepremiSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Aydın'da gazetecilerin sorularını yanıtladı. Uçaklarda maske kullanımının kaldırılıp, kaldırılmayacağına ilişkin soruya Bakan Koca, "Sadece ulaşım ve sağlık kuruluşlarında vaka sayısı, binin altında olana kadar maske kullanımı devam edecek. Onun dışında hiçbir alanda maske kullanımı olmayacak." cevabını verdi.
#Sağlık Bakanıİstanbul'daki binalardan alınan karot örneklerinin incelendiği laboratuvarda 2000 yılından önce yapılan binalarda tahta ve deniz kabuğuna rastlandı. Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Yapı ve Malzeme Laboratuvar Müdürü Mehmet Emin Hasanoğlu, "Çok eski betonlar var, içinde deniz kabukları olan var, içinde ahşap olan bile var. Son yıllarda yapılan betonlar ise farklı. Boşluk oranları az. Ama diğerlerine baktığımız zaman aynı şeyi söylemek mümkün değil, olmaması gereken ne varsa içinde. Bakın dokununca dökülüyor, buna beton demek doğru değil" ifadelerini kullandı.
#IstanbulYükseköğretim Kurulu (YÖK), 2020 yılının fotoğrafını çekti. Geride kalan bir yıl boyunca yapılan yenilikler, hayata geçirilen projeler ve tüm düzenlemelerin de yer aldığı 2020 analizinde YÖK Başkanı Yekta Saraç “Yeni YÖK ‘somut icraatlar, hayata geçirdiği projeler, sonuç üreten düzenlemeleri’ ile yol almaya devam ediyor” dedi.
#YökTÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY), yerli ve milli olarak tasarlanıp üretilen ilk haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A ile yerli ve milli olarak geliştirilen ilk metrealtı çözünürlüklü uydu olan İMECE projelerini sürdürmenin yanı sıra Türkiye'nin uzay alanındaki hedeflerine ulaşmasına da katkı sağlıyor.
#TübitakTÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Doç. Dr. Mesut Gökten "TÜRKSAT 6A Projesi'nde uydunun son test modeli olan mühendislik modeli ve uzaya gönderilecek gerçek uydu olan uçuş modelinin üretim ve entegrasyonuna başlandı" dedi.
#TÜBİTAKİlaç fiyatlarının tespitine ilişkin usul ve esaslar, Bakanlığın teklifi üzerine Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek. Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünce, sağlık hizmetlerinin ücret tarifeleri belirlenecek veya tasdik edilecek, hasta hakları ile hasta ve çalışan güvenliğine yönelik düzenleme yapılacak. Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğünce, sağlık hizmeti sunumunda ihtiyaç duyulan ve ileri teknoloji gerektiren tıbbi cihaz, ürün ve hizmetlerin üretimine, teknolojilerinin geliştirilmesine ve yurt dışından transferine yönelik yerli ve yabancı yatırım ve teknoloji imkanları araştırılacak, teşvik edilecek ve bu ürünlerin off-set ticareti düzenlenecek.
#İlaçMISTI (MIT Science and Technology Initiatives) - Boğaziçi Üniversitesi uluslararası araştırma, eğitim ve destek programından yararlanacak ilk proje kapsamında depreme karşı daha güvenilir binaların tasarlanması için enerji esaslı yaklaşım yöntemi geliştiriliyor.
#BoğaziçiHürriyet Ankara’nın kentte büyük ses getiren “Ankademi: Şehir ve Üniversite” projesinin dördüncü adresi, 60 yılı geride bırakan ve Ankara’yla özdeşleşen Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) oldu. Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Deniz Gürel ve Doç. Dr. Savaş Zafer Şahin, Hürriyet Ankara ekibiyle birlikte ODTÜ’de kenti ve üniversiteyi konuştu.
#ODTÜODTÜ Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ural Akbulut, ‘Science ve Nature’ gibi bilimsel kaynaklardan 2015’te dünya bilim dünyasında yaşanan önemli gelişmeleri derledi. Tıp, elektronik, fizik, kimya ve mühendislik alanlarındaki 10 etkili buluş, 600 dolayındaki buluş arasından seçildi.
#BilimGeride kalan yılın en iyi 10 teknolojik buluşu, tıp, elektronik, fizik, kimya ve mühendislik alanlarında gerçekleştirildi. Dört ayak üzerinde koşarken, önündeki engelleri algılayıp üzerinden atlayabilen robot, 'çita' yılın en çok ses getiren buluşları arasında ilk sıralarda yer aldı.
#2015Sağlık çalışanları, iş, gelir ve can güvencesi taleplerini dile getirmek için gerçekleştirecekleri 2 günlük hizmet üretmeme eylemlerine bugün başladılar. Eylem kapsamında Haydarpaşa Numune Hastanesi'nde çadır kurulurken, Ankara'da da çalışanlar bazı hastanelerde toplandı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, hekimlerin iki gün iş bırakma eylemine ilişkin olarak, “Marjinal gruplar olabilir” dedi.
Pekin Olimpiyatları’na, şunun şurasında günler kaldı. Finale kalacaklar ile madalya kazananacakların bir çoğunun dopingli olacağından kuşku duyanların sayısı giderek artıyor. Neden mi? Çünkü, testosteron ve EPO dopingi her zaman bulunamıyor. Gen dopingini ise ne siz sorun, ne ben söyleyeyim.