Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2005 00:00
Tıbbi biyoloji toplantısı
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Biyolojik Bilimler Bölümü mezunlarının kurduğu Tıbbi Biyologlar Derneği, İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji AD ile birlikte 26-27 Mayıs 2006 tarihlerinde İstanbul’da "II. Tıbbi Biyolojik Bilimler Kongresi" ve "V. Tıbbi Biyolojik Bilimler Öğrenci Sempozyumu"nu düzenleyecek. Kongremiz tüm Temel Tıp Bilimlerini kapsamakta ve başta Tıbbi Biyologlar olmak üzere Temel Tıp Bilimleri ile ilgili, tıp ve diğer dallardan tüm araştırmacıları biraraya getirmeyi amaçlamaktadır. Öğrenci Sempozyumumuz da İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Biyolojik Bilimler Bölümü öğrencileriyle birlikte ilgili dallardan tüm öğrencilerin katılımına açıktır.
www.tibbibiyologlardernegi.org.tr
Dizdaroğlu’na Altın Madalya Ödülü
Türk bilim adamı Miral Dizdaroğlu, bilim ve teknoloji alanındaki katkılarından dolayı Altın Madalya ile ödüllendirildi. Ödül, ABD Ticaret Bakanlığı tarafından her yıl veriliyor. Bakanlığın Washington’daki binasında 6 Aralık’ta düzenlenecek ödül töreni ile takdim edilecek. Dr. Miral Dizdaroğlu aynı bakanlığın 1993’te Gümüş Madalya ile ödüllendirilmişti.
Dizdaroğlu halen ABD’de, Standartlar ve Teknolojiler Ulusal Enstitüsü (NIST) Kimyasal Bilimler ve Teknolojiler Laboratuvarı Biyokimyasal Bilimler Bölümü, DNA Ölçümler Grubu liderliğini yapıyor.
Dr. Dizdaroğlunun uzmanlığı "oksidatif stres, serbest radikaller" ile bu serbest radikallerin canlı dokularda DNA’ya verdikleri zararın onarılması. Ankara Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünü bitirdikten sonra Almanya’da ve ABD’de bilimsel çalışmalarını sürdüren Dizdaroğlu, Türk bilim insanları arasında en çok yayını ve yayınlarına en çok atıf alan bilim insanımızdan biri.
ODTÜ Genç Yazarlar Topluluğu
ODTÜ Felsefe Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet İNAM’ın akademik danışmanlığını yaptığı ODTÜ Genç Yazarlar Topluluğu, 2005 yılı Mart ayında etkinliklerine başlamasına rağmen, Toplum Gönüllüleri Vakfı’nın ve Türkiye’nin en büyük üniversite kampüs rehberi www.uniaktivite.net internet sitesinin işbirliğiyle düzenlenen ve bu yıl ikincisi sonuçlanan "En Aktif Öğrenci Kulüpleri/Toplulukları Yarışması"nda, "Düşünce ve Genel Kültür Dalı" birincisi seçildi.
Yarışmadaki değerlendirme, topluluk internet sitesi, topluluk etkinlik niteliği, topluluk etkinlik sayısı, topluluk tüzüğü, topluluk alt birimleri, topluluk yönetimi, üye katılımı ve genel konsept gibi kriterler üzerinden yapıldı ve yarışmaya Türkiye’den ve Kıbrıs’tan tam 400 öğrenci kulübü ve topluluğu katıldı. Teknik yönüyle ün sahibi Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin de "en aktif ikinci üniversite" olması yarışmanın en dikkat çekici yönlerinden birisi olurken, ODTÜ’den sadece ODTÜ Genç Yazarlar Topluluğu "kategori birincisi" oldu. ODTÜ Genç Yazarlar Topluluğu’nun seçilmesindeki en önemli etkenler, 1 Mart ve 1 Haziran 2005 tarihleri arasındaki 60 gün içerisinde yer aldığı 20 etkinlik ve ODTÜ mezunları, akademisyenleri ve öğrencilerinin yazılarını yayınlatabildikleri e-dergileri "Potansiyel Kafası Karışıklar İçin Ruh Serseriliği Performans Sahası" www.gencyazarlar.org/ oldu.
Biyoetik Seminerleri
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Deontoloji -Tıp Etiği ve Tıp Tarihi Anabilim Dalı 2005-2006 Eğitim Yılının biyoetik seminerlerini açıkladı. 9 Kasım 2005: TCK’ da Hekim Sorumluluğu (Çetin Aşçıoğlu- Yargıtay Onur üyesi). 7 Aralık 2005: Etik ve Meslek Etikleri, Prof. Dr. Harun Tepe; 4 Ocak 2005 Yoğun Bakım Etiği, Prof. Dr. Ülkü Aypar; 1 Mart 2005 Genetik Araştırmalarda Yaşanan Etik Sorunlar: Prof. Dr. Nurten Akarsu (H.Ü.T.F. Çocuk Hematolojisi Bölümü); 5 Nisan 2005: Merkezi Etik Kurul Çalışmaları ve Sorunlar, Prof. Dr. Meral Tuncer; 3 Mayıs 2006 Kök Hücre Araştırmaları ve Biyoetik; Prof Dr. Meral Özgüç.
Seminerler her ayın ilk Çarşamba günü saat 14.30’da yapılıyor.
İletişim: Doç. Dr. Nüket Büken, 0312- 30530 62
Ar-Ge ve Beyin
Yıllardır ülkemizde ekonomik, sanayi ve bilimsel faaliyetlerimizih esas olarak ARGE, yani araştırma geliştirmeye dayalı olması için çaba sarfediyor bir küçük azınlık... Bunlar genellikle bilim ve teknoloji, çok azı da sanayi çevreleri.. Çeşitli teşvikler de var, ve bu sayımızda okuyacağınız yerli Teknoloji Ödülleri de bu teşviklerden biri..
Teknoloji Ödülleri’nin altıncısına aday olan finalistler açıklandı. Bunların hepsi yenilik içeren ürünler. Kimisi uluslararası düzeyde, bütün piyasalarda rekabetçi özelliklere sahip ve önemli katma değer yaratacak nitelikte..
Ekonomimiz yenilikçi ürünlere dayalı olduğu ve yüksek teknoloji ürettiği ölçüde kalıcı başarılar elde edebilir. Bilim ve teknoloji konusunda ülkemizde önemli projelerin gerçekleştirilmesinin çok yönlü yararları olacak.
Mesela ARGE çalışmaları bilgi birikimi sağlayacak, özgün bilgi ve teknoloji ile ekonomik değeri yüksek üretimde bulunacak, yani örneğin tonlarca pamuk ve iplik satarak kazanılacak dövizi, yüksek teknoloji ürünü 10 kilo ağırlığında bir ürünle elde edeceksiniz. Burada ilginç olan bir diğer onkat da, mesela pamuğun fiyatı düşerken, yüksek teknoloji ürünü ise genellikle artıyor..
Ayrıça ARGE’nin beyin göçünü önleyici niteliği de var. Burada ARGE yaygın olmadığı için, İyi eğitim görmüş nitelikli ve yetenekli işgücümüz, gelişmiş ülkelere göç ediyor. Onlardan yararlanamıyoruz.
Türkiye, en çok beyin göçü veren 34 ülke arasında 24. sırada. Yetenekli 100 kişimizden 59’umuz göç ediyor. Göçün çok nedeni var, bunlar arasında ekonomik nedenler başta geliyor. Ülke içinde nitelikli- kaliteli insanı tutacak bir ekonomik altyapınız yoksa, insanınızı kaybediyorsunuz.
Dikkat ederseniz, ABD’de büyük başarılar kazanan insanlarımızın ortak öyküsünü, ülkemizde yeteneklerini gerçekleştirebilecekleri bir ortamın yokluğu oluşturur.
Bir kısmı, örneğin doktora çalışmasını ABD’de tamamladıktan sonra ülkesine dönmüş, ancak yapacak iş bulamadığından geri giderek orada büyük başarılara imza atmıştır.
* * *
Ülkemizde hemen her alanda önemli bilimsel ve teknik projeler gerçekleştirmeye yönelirsek, ABD ve diğer ülkelere kaptırdığımız beyinlerimizin sayısında azalma olur. Dahası bir kısmı geri bile döner.
Ülke içinde araştırma geliştirme etkinliklerini önemsemeli ve gelecek için bir araştırmacı insan ve toplum kültürünün temelini atmalıyız...
Gelecek cumartesiye kadar sevgi ve dostlukla...
Editör