Dünya genelinde dini akımlar oldukça öne çıktı. Bu noktada İngiliz Kilisesi'nde ortaya çıkan Anglikanizm de oldukça merak uyandırıyor. Anglikanizm nedir? Anglikan ne demek? Tüm detayları sizler için ayrıntıları ile derledik.
#Anglikanizm Nedir?İngiliz Kilisesi, geçen hafta Avustralya’da kalp krizi geçiren dünyanın en tanınmış ateistlerinden evrim biyoloğu Profesör Richard Dawkins için "Dualar Dawkins ve ailesi için" diye tweet attı. Kilise'nin Twitter paylaşımından sonra birçok kişi sosyal medyada kilisenin dünyaca tanınmış din eleştirmeni Richard Dawkins ile alay edip etmediğini sorgulayan paylaşımlarda bulundu.
#Richard DawkinsLondra’daki St. John kilisesinin papazı, Müslümanlarınkilisede namaz kılmasına izin verdi. Kendisi de namaz öncesi İncil’den birpasaj okuyan papaz Canon Giles Goddard, “Sevdiğimiz Tanrı, Allah” ifadesinikullandı.Liberal görüşleriyle bilinen Papaz Goddard’ın buuygulamasına bazı muhafazakâr din adamlarından tepki geldi. 'Kilisede namaz'ınkilise hukukuna aykırı olduğunu düşünen din adamları, bu durumun inançlarıdolayısıyla zulüm gören Hıristiyanlar için de "kırıcı" olduğunusavundu.Telegraph'ın haberine göre; erkek ve kadınların birlikteibadet edebileceği alanlar yaratmaya çalışan Inclusive Mosque Initiative(Kapsayıcı Cami Girişimi) adlı bir topluluk, rahip Goddard'a gidip UluslararasıDünya Kadınlar Günü'nde kilisede ibadet etmek istediklerini söyledi. Bununtartışma yaratacağını düşünmeyen Goddard, kararını şöyle savundu: "Tabiiki gelin dedim. Biz insanlara dua edecekleri bir yer sunuyoruz. Bu da çok aklayatkındı."İngiliz Kilisesi'nin resmi ayini olmadığı için söz konusueylemin kilise hukukuna aykırı olduğu iddialarını reddeden Goddard,"Sanırım bir toplum merkezine gidebilirlerdi. Fakat kilisede olmayısevdiler. Gerçekten çok mutluydular ve sıcak karşılamadan hoşnut kaldılar.Gerçekten çok dokunaklıydı. Aynı tanrı, bir geleneği paylaşıyoruz" dedi.
#KiliseSaçları pompadur stili taranmış adamın kırmızı pelerini topuklarına iniyor. Gözleri ön sırada oturan Kraliçe 2.Elizabeth 'de. Önünde eğiliyor ardından saygılı tonla Kraliçe'ye hitap ediyor:'' Majesteleri 65 yıl önce burada, Westminster Abbey'de evlendiniz, hükümdarlığınızın 60'ıncı yılında gene buradasınız. Tebaanız olmaktan gurur duyuyorum.''
Uğur Kökden (74) inşaat yüksek mühendisi. Uzun yıllar bürokrat olarak çalıştı, yanı sıra gazetecilik, yazarlık yaptı. 1970’lerden beri denemeleri çeşitli dergilerde yayımlanıyor. Uykusuz kalmayı göze alarak küçük defterlerine aldığı notları kitaplarına da taşıdı.
İngiliz Kilisesi’nin başındaki Başpiskopos Rowan Williams’ın çok tartışma yaratan "Şeriat mahkemeleri kaçınılmazdır" sözü gerçek oldu. Sunday Times, beş kentte Müslümanlar arası boşanma ve mali anlaşmazlık gibi aile sorunlarına "tahkim kurulu" adı altında resmen şeriat mahkemelerinin bakacağını, ancak kararlara Yüksek Mahkeme onayı gerektiğini yazdı.
İngiliz Kilisesi Başpiskoposu Williams, "İngiltere, toplumsal huzur ve uyumu artırmak için Müslüman vatandaşlara şeriat mahkemesi kurma izni vermek zorunda kalabilir" şeklindeki tartışmalı sözlerinden geri adım atmadı. Williams "istifa et" baskısına boyun eğmeyecek, ama onu savunanların görüşü daha da ilginç: "İngiltere’de İslami şeriat mahkemeleri gayriresmi olarak zaten yürürlükte. Başpiskopos sadece bunların yasal bir zemine oturtulmasını istedi."
Kabul edin ki yaz mevsiminin gelmesi ve Bodrum plajlarının açılması ile “türban”dan kaynaklanan “şeriat tehlikesi” gündemde geri plana itildi… Buna karşı yanlış beslenme ile kaçınılmaz yaşlanmadan kaynaklanan “selülit tehlikesi” gündemimizde ön sıraya geçti.
İstanbul’da kültür turu denince akla hemen Fener, Balat, Beyoğlu, Galata gibi semtler geliyor. Oysa Kadıköy ve Moda da kültürel varlıkları göz önüne alındığında en az saydıklarımız kadar zengin. Ancak günlük hayatın koşturmacası içinde kimse başını kaldırıp, her gün önünden geçtiği binanın ne olduğuna bakmıyor.
Pazar akşamı gazetelerimi okurken, Fransız kanalı TV5’ten haberleri izliyorum. Konu, tabii ki, 24 saat önce vefat eden Papa. Dünyanın dört bir yanından röportajlar yayımlıyorlar: Vatikan, Roma, Fransa’nın, İtalya’nın, Polonya’nın farklı şehirleri, Güney Amerika, siyahi Afrika, hatta Çin kiliselerinde, meydanlarında diz çökmüş, gözyaşları içinde dua edenler, her ırktan, her yaştan insan... ama en çok da gençler! (YİNE CİDDİ YAZDIM, ALLAH AFFETSİN!)