İngiltere’de şeriat

Güncelleme Tarihi:

İngiltere’de şeriat
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2008 00:00

İngiliz Kilisesi’nin başındaki Başpiskopos Rowan Williams’ın çok tartışma yaratan "Şeriat mahkemeleri kaçınılmazdır" sözü gerçek oldu. Sunday Times, beş kentte Müslümanlar arası boşanma ve mali anlaşmazlık gibi aile sorunlarına "tahkim kurulu" adı altında resmen şeriat mahkemelerinin bakacağını, ancak kararlara Yüksek Mahkeme onayı gerektiğini yazdı.

Haberin Devamı

İNGİLİZ The Sunday Times gazetesi, ülkede Müslümanların yoğun olarak yaşadığı beş büyük kentte şeriat mahkemelerinin oluşturulduğunu yazdı. İslami yasaların İngiltere’de uygulanmaya başladığını duyuran gazete, bu mahkemelerin sadece hükümet tarafından onaylanan şeriat yargıçlarınca kurulabileceğine ve kararlarının da bölge mahkemeleri ile Yüksek Mahkeme’nin onayıyla yürürlüğe girebileceğine dikkat çekti.

Başkent Londra başta olmak üzere, Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Birmingham, Bradford, Manchester, Warwickshire’da bölge mahkemelerinin bünyesinde hizmet verecek olan şeriat mahkemeleri, boşanma, aile içi şiddet, mali anlaşmazlıklar gibi sosyal konularda söz söyleme hakkına sahip olacak.

Times, şeriat mahkemelerinin sisteme resmen konulmasının ardında, Müslümanlar arasında daha önce de yapılan uygulamanın resmi denetime tabi tutulması arzusunun bulunduğunu yazdı. Gazete, daha önce şeriat mahkemeleri adıyla halk arasında faaliyet gösteren yapıların aldığı kararların resmi hukukta hiçbir yeri bulunmadığını hatırlattı. Şeriat mahkemelerinin kararlarının uygulanması için hem davalı, hem de davacının rızası gerekiyor.

Tahkim kılıfı

Şeriat mahkemesi uygulaması, 1996 tarihli Tahkim Yasası’ndaki bir boşluk sayesinde mümkün oldu. Şeyh Faiz-ül Aktab Sıddıki başkanlığındaki Müslüman Tahkim Kurulu şimdi bu yasa çerçevesinde şeriat mahkemesi işlevi görerek aile davalarına bakacak. Yüksek Mahkeme’nin de onayıyla tahkim kurulu kararlarının yasal bağlayıcılığı bulunacak.

Şeriat mahkemeleri, yedi ay önce Anglikan Kilisesi lideri Canterbury Başpiskoposu Rowan Williams tarafından ortaya atılmıştı. İngiltere’de aralarında muhalefetin de bulunduğu bazı çevreler ise şeriat mahkemelerinin kurulmasının ülkede hukuk sistemine paralel ikinci bir hukuk sisteminin doğmasına neden olabileceğine dair endişelerini dile getiriyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!