Hepimiz, annemizden ve babamızdan aldığımız eşit miktardaki genetik malzemelerin birbiriyle yoğrulması neticesi dünyaya geliriz. Doğal olarak da bu hamurun sağlıklı olması, katkıda bulunan genetik malzemenin sağlıklı olup olmamasına bağlıdır. Oysa erkeğin genetik malzemesi içinde öyle yaramaz genler bulunur ki, bu hamurun yapısını bozabilir hatta oluşmasına bile engel olur. İşte, bu yaramazlara “zıplayan genler” adını veriyoruz.
#Zıplayan GenlerGeçtiğimiz ay gündemi epeyce meşgul eden konulardan biri de 2045 yılında modern dünya ülkelerinde erkeklerin sperm sayısının sıfıra ulaşacağı yönündeki tahmindi. Bu tahmin dünyanın saygın ve tanınmış epidemiyologlarından Dr. Shanna Swan’dan geldi.
#Sperm SayısıHem kadınlarda hem erkeklerde görülen infertilite yani kısırlığın altında birçok nedenin yatabileceğini söyleyen Tüp Bebek Bölümünden Doç. Dr. Gonca Yetkin Yıldırım, “Adet düzensizliği en dikkat çeken belirtilerdendir. Ayrıca gebelik olmadığı halde göğüslerden süt gelmesi, obezite, hormon bozukluğuna bağlı aşırı tüylenme ve akne problemi, erkeklerde sertleşme ve boşalma ile ilgili sorunlar, testislerde ağrı ya da şişlik gibi durumlar söz konusuysa gecikmeden bir doktora başvurulmalı” dedi.
#İnferteliteDr. Zekai Tahir Burak Kadın Doğum Hastanesi'nde bir ayda 49 bebeğin hayatını kaybetmesinin ardından Sağlık Bakanlığı çoğul gebelikleri önlemek için çalışma başlattı. 110 tüp bebek merkezinin yakın takibe alınacağı düzenlemede, anne rahmine çok sayıda embriyo yerleştirilmesinin önüne geçilerek, embriyo transferi sayısı 3’ten 2’ye indirilecek.
Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Doğum Hastanesi'nde bir ayda 49 bebeğin hayatını kaybetmesinin ardından Sağlık Bakanlığı ?oğul gebelikleri önlemek i?in ?alışma başlattı. 110 tüp bebek merkezinin yakın takibe alınacağı düzenlemede, anne rahmine ?ok sayıda embriyo yerleştirilmesinin önüne ge?ilerek, embriyo transferi sayısı 3'ten 2'ye indirilecek.
Bebek sahibi olma arzusu hayattaki en önemli ve en heyecan verici kararlardan biri. Çiftlerin yüzde 80'i birinci yıl, yüzde 85'i ikinci yıl içinde herhangi bir yardıma ihtiyacı olmaksızın gebelik elde edebiliyor. Ancak çiftlerin yüzde 15'i ise kısırlık nedeniyle tedaviye ihtiyaç duyuyor.
Adana'da 3 yıl önce meydana gelen ‘Sperm skandalı’ olayında ikinci perde açılıyor. Danıştay 2. Dairesi, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. İsmet Köker ile birlikte, olay sırasında görevli diğer 12 doktorun da yargılanması gerektiğine karar verdi.
Haziran ayının Amerikan Infertilite Birliği tarafından ‘İnfertelite (Kısırlık) Ayı’ ilan edilmesi nedeniyle dün toplantı düzenleyen Bahçeci Kliniği- Alman Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Direktörü Prof. Dr. Mustafa Bahçeci, ‘‘Kısırlık tedavi edilebilir, iyileştirilebilir bir hastalık’’ dedi.