Mesude ERŞAN / İSTANBUL
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2002 01:50
Haziran ayının Amerikan Infertilite Birliği tarafından ‘İnfertelite (Kısırlık) Ayı’ ilan edilmesi nedeniyle dün toplantı düzenleyen Bahçeci Kliniği- Alman Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Direktörü Prof. Dr. Mustafa Bahçeci, ‘‘Kısırlık tedavi edilebilir, iyileştirilebilir bir hastalık’’ dedi.
Hilton Otel'deki etkinlikte Prof. Dr. Bahçeci, son 20 yılda kısırlık tedavisinde tıbbın dev adımlar atmasına rağmen sorunun hala bir tabu olduğunu ve konuşulmadığını belirtti. Bangladeş'te kısır olanlar için kötü büyü yapıldığı ve kötü şans getireceğine inanıldığını, Kenya'da çocuğu olmayan kadınların dışlandığını söyleyen Prof. Dr. Bahçeci, ‘‘Türkiye'de de bunların hepsi yaşanıyor. Hala İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerimizde yaşayan hastalarımız bile bunu konuşmaktan, danışmaktan çekiniyor’’ dedi. Genelde kısırlığın kadına mal edilmeye çalışıldığını, erkekte sorun olması halinde ise üstünün kapatıldığını belirten Prof. Dr. Bahçeci'ye göre, kısırlıktan doğan suçluluk duygusu aile birliğinin bozulmasına yol açıyor.
Kısırlığın ne cinselliğin ne de evliliğin sonu olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Bahçeci, 1 milyon tüp bebeğin dünyaya geldiğini söyledi: ‘‘1978'de İngiltere'de dünyaya gelen ilk tüp bebek Louis Brown'un doğumundan bugüne yaklaşık 1 milyon tüp bebek dünyaya geldi. Bu çocuklar, kısırlık sorunu olan her 7-10 çiftten birinin çocukları. Bu çiftler aile kurma hayallerini kaybedenleri, pes edenleri reddetmiş ve mücadeleyi seçmiş aileler.’’