Af yasası olarak bilinen ceza infaz yasasında sona yaklaşıldı. Belirli suçları kapsayan ceza infaz düzenlemesiyle ilgili çalışmalar yürütülürken, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül yaşanan son gelişmeleri kamuoyuna duyurdu. Binlerce mahkum ve yakınlarını ilgilendiren af yasasının Meclis'e geleceği tarihle ilgili detayları paylaşan Bakan Gül, af yasası ne zaman Meclis'e gelecek sorusuna ilişkin bilgiler verdi. Peki, ceza infaz yasası ne zaman çıkacak? İşte, İnfaz kanunu değişikliğinde son durum.
#Af Ne Zaman ÇıkacakCumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nin ikinci yılında önemli değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, ''Kimsenin hakkına göz dikmeyen ama kendi hakkını da söke söke alan bir ülke olarak hareket etmeye devam edeceğiz'' dedi. Libya'daki gelişmelerle ilgili de konuşan Erdoğan, ''Son zamanlardaki bazı gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Kimse heveslenmesin ona da prim vermeyeceğiz'' ifadelerini kullandı. ''Biz ne sismik araştırma gemilerimizle, ne sondaj gemilerimizle birilerinin iznine tabi değiliz'' diyen Erdoğan, ''Biz uluslararası hukuk neyi gerektiriyorsa Doğu Akdeniz’de haklarımız neyse bu çerçeve içinde bu adımlarımızı attık. Bundan soran da bu adımlarımızı atmaya devam edeceğiz'' diye konuştu. Erdoğan konuşmasında ayrıca ''2019 yılında elektriğimizin yüzde 62'sini yerli ve yenilenebilir kaynaklardan ürettik. Yani enerjide de artık Türkiye muhtaç olmaktan çıkmıştır ve çıkıyor'' sözlerine de yer verdi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanAdalet Bakanı Abdulhamit Gül, gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Bakan Gül, kadına şiddetle ilgili ''Bu tür olaylara sıfır toleransla yaklaşıyoruz'' dedi. Süresiz nafaka tartışmalarıyla ilgili de konuşan Bakan Gül, bu konuda ''Bir sürenin olmasının doğru olduğunu düşünüyoruz, elbette parlamentonun takdiri. Farklı düşünenler de olabilir'' ifadelerini kullandı.
#Adalet Bakanı27 Mayıs İhtilali’nin üzerinden tam 59 yıl geçti. Sonunda Başbakan Adnan Menderes ile başlayan idamlar Türkiye’de demokrasinin de infazı oldu. Gazeteci-Yazar Altan Öymen, o günlerde yedek subaylığını yapan 28 yaşında bir gazeteciydi. 1961 Anayasası hazırlanırken Kurucu Meclis’te görev aldı. Ve Yassıada sürecini yine bir gazeteci olarak izledi. Altan Öymen ile 59 yıl önceye gittik, o günlere nasıl gelindi, ihtilal engellenebilir miydi ve Yassıada’da neler yaşandı, konuştuk.
#GazetehaberleriTürkiye’nin en önemli sorunlarından biri olan ‘çocuklara cinsel istismar suçu’yla ilgili kanun tasarısı geçen hafta TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Tasarıya göre, çocuğun cinsel istismarı suçu için öngörülen hapis cezasının üst sınırı 20 yıldan 40 yıla çıkarılıyor. En çok 12 yaş ile ilgili düzenleme tartışılıyor. Ancak Türk Ceza Kanunu gibi birçok kanunun hazırlanmasında yer alan İstanbul Üniversitesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adem Sözüer başka bir konuya dikkat çekmek istiyor: “15 yaşından küçük çocukların kendi aralarındaki zora dayalı olmayan cinsel davranışları nedeniyle verilecek cezalar arttırılıyor. Yani diyelim ki 14 yaşında iki çocuk var. Cebir, tehdit yok. Hatta cinsel ilişkiye bile girmediler. Bir merakla birbirlerine karşı öpüşme gibi bir takım cinsel davranışlarda bulundular. Bunun cezası 8 yıldan 15 yıla kadar hapis oluyor.” Prof. Sözüer ile yasa tasarısının detaylarını konuştuk.
#GazetehaberleriTarihi Balyoz davasının temyiz duruşması bugün başladı. Bir çok ilkin yaşandığı temyiz duruşması öncesinde polisle avukatlar, gazeteciler ve sanık yakınları arasında tartışma yaşandı. Sanıkların katılamadığı duruşmaların ilkinde ilk tartışma da yaşandı. Duruşmada alfabetik sıraya göre savunma yapılması kararına sanık avukatları itiraz etti. Mahkeme Başkanı Ekrem Ertuğrul da kimsenin savunma hakkını kısıtlamayacaklarını belirterek, ''Buna inanın bu konuda samimiyiz. Ancak alınmış kararları bozamayız'' dedi. Alınan savunmaların ardından duruşma yarın 09.00'a ertelendi.
Adalet Bakanlığınca hazırlanan ve Bakanlar Kurulunca da benimsenen Yargı Reformu Strateji Taslağı'na göre, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK), “objektiflik, tarafsızlık ve şeffaflık temelinde, geniş tabanlı temsil esasına göre yeniden yapılandırılması” öngörülüyor. Bu doğrultuda HSYK'nın kararlarına itiraz yolu da açılıyor.
DSP, idam cezasının kaldırılması için destek arayışını sürdürüyor. DSP yöneticileri, SP yöneticileriyle bugün saat 14.00'te TBMM'de biraraya geldi. DSP Genel Başkan Yardımcısı Tayfun İçli, ''Şunu asalım da ondan sonra ölüm cezasını kaldıralım'' önerilerinin ''Aldatıcı'' olduğunu söyledi.