Ülkemiz dünya incir üretiminde 1. sırada yer alıyor. Türkiye'de her yıl 300 bin tonun üzerinde incir üretilmektedir. Kurutularak tüketilebilen incir, aynı zamanda kozmetik ve ilaç endüstrisinde kullanılmaktadır. İncir nasıl yetişir? İncir Türkiye'de en çok ve en iyi nerede yetişir ve nasıl yetiştirilir? Merak edilen tüm soruları sizin için derledik.
#İncir Nasıl YetişirGaziantep ve Antakya’dan sonra UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na üçüncü şehir olarak dahil edilen Afyon pek çok kişiyi şaşırttı. Çünkü Afyon’u kısa molalarda yenen kaymaklı ekmek kadayıfı ve sucuktan ibaret zannedenlerin sayısı bir hayli fazla... Oysa hem Egeli hem İç Anadolulu Afyon, mutfağında her iki bölgenin de bereketini ve inceliklerini eritmeyi başarmış bir şehir.
#Ebru ErkeTarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırma Genel Müdürü Dr. Nevzat Birişik, Türkiye’de kurulu bulunan gen bankalarının işleyişini anlattı. Dr. Birişik, “Bünyemizdeki 32 gen bankasıyla bütün bitkilerimizi muhafaza ediyoruz. Olası bir felaket halinde herhangi bir canlı türünün kaybolmaması için tümünün yedeğini en ileri teknolojiyle milli botanik bahçesinin altında tekrar yapacağız, altyapılarımız kurulu vaziyette” diye konuştu.
#Gazetehaberleriİncir, ülkemiz topraklarında yetiştirilen en lezzetli meyveler arasında yer alıyor. Hem taze hem de kuru olarak tüketilebilen incirin anayurdu ise, Orta Doğu ve Asya’dır. İncir, farklı yüksekliklerde yaşayabilen bir meyvedir. Deniz seviyesinden başlayarak 1,700 metre yüksekliğine kadar kendine yaşam alanı bulabilir. İncir fidanı nasıl ve ne zaman dikilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Bingöllü çiftçi Muhittin Polat’ın (66) evinin bahçesine diktiği kivi fidanları ilk meyvesini verdi. Polat, "Çevremdekiler ’burada olmaz’ dediler, kivinin nemli yerlerde yetiştiğini söylediler. Ben denemek istedim ve yetiştirebileceğime inandım, 6 yıl sonra meyve verdi" dedi.
#BingölHer ne kadar ilkbahar uyanışı simgelese de nedense sonbahar bana yaşamın başlangıcı gibi gelir. Okullar açılır, hasat yapılır, yeni yıla, kışa hazırlanılır. Ve gerçek hayat başlar. Bu haftanın konukları da yeme-içme sektöründen sosyal sorumluluk projelerine imza atarak yeni başlangıçlar yapan en önemlisi de işlerini aşkla yapan, farklılık yaratan isimler...
#Müge AkgünTürkiye’de ve dünyada eşi olmayan yeni bir incir türü üzerinde çalışma yapan Aydın İncir Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, üç yıldır üzerinde çalışmış olduğu projeden başarılı sonuç elde ederse iki yol sonra incir üreticilerini bu türe yönlendirecek.
#Aydın İncir Araştırma Enstitüsü MüdürlüğüBilkent Üniversitesi mezunu Bilgisayar Mühendisi Armağan Yavuz'un çocukluk hayalinden yola çıkarak geliştirdiği bilgisayar oyunu “Mount&Blade” 1 milyonun üzerinde satış rakamına ulaştı. Proje aşamasındayken dünya oyun devlerinin geri çevirdiği savaş oyunu, ABD başta olmak üzere İskandinav ülkelerinde büyük ilgi görmesiyle 3 milyon dolarlık ciro elde etti.