Yazın tatlı mı tatlı meyvelerinden olan ve lezzetli olduğu kadar sağlığımıza da birçok fayda sağlayan incir, artık son demlerini yaşıyor… Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz, sağlığımız için temel olan A, E ve K vitamini ile potasyum, kalsiyum gibi mineraller ve antioksidanlar yönünden zengin olan incire beslenmemizde mutlaka yer vermemiz gerektiğini belirtirken incirin faydalarını anlattı, sağlıklı incir tatlısı tarifi verdi.
#İncirAntalya'nın Aksu ilçesinde yol kenarındaki bahçesinde yetişen meyvelerden kimsenin yememesine üzülen okul müdürü, "İncir yemek serbesttir" yazılı bir tabela asarak herkesin bahçeden meyve yemesini istedi. Okul müdürünün bu davranışı vatandaşlar tarafından takdirle karşılandı.
#ANTALYAProf. Dr. Canan Karatay'ın dün söylediği "Fazla incir tüketmek öldürür" sözü tepki çekti. Aydın Ticaret Odası (AYTO) Başkanı Hakan Ülken, “İncirden elinizi ve dilinizi çekin. Yaptığı açıklamalar bilim çevreleri tarafından tartışılan Canan Karatay’ın bir ilçemizde misafir edildiği bir ortamda incirin fazlası öldürebilir açıklamasını şiddetle kınıyoruz." dedi.
#İncirUzun bir yaz tatilinin ardından yarın okullar açılıyor ve milyonlarca öğrenci ilk ders ziliyle birlikte yeni eğitim öğretim dönemine başlayacak. Ancak anne ve babaların çocuklarının okul başarısı kadar dikkat etmeleri gereken çok önemli bir konu daha var.
#Buğra BuyrukçuHava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstünde seyretmesi besin zehirlenmesi vakalarını da tetikledi. Bulantı, kusma, karın ağrısı, halsizlik ve ishal ile kendini gösteren besin zehirlenmeleri, her ne kadar hafif seyreden bir hastalık olsa da bağışıklık sistemi zayıf olanlarda, çocuklarda ve yaşlılarda ölüme kadar götürebilecek tablolara neden olabiliyor.
#Buğra BuyrukcuBayram ziyaretlerinde “Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır” atasözünden yola çıkılarak misafirlere özenle pişirilen, kahvenin yanında genellikle ‘tatlı yiyelim tatlı konuşalım’ diyerek de şekerli ikramlıklar sunarız.Peki bayramda neden Türk kahvesinin yanında hep şeker ikram ediyoruz? Kahvemizi yudumlarken şeker yerine geçebilecek başka daha sağlıklı alternatifler neler olabilir? İşte bu soruların yanıtı bu haftaki bayram özel yazımızda. Herkese şimdiden sağlıklı ve mutlu bayramlar dileğiyle...
#Yelda Başaranİngiltere'de yaşayan 34 yaşındaki Sophie Louise Wright, bağırsaklarından polip aldırdıktan sonra yaşadığı ağrılar nedeniyle doktora gitti. Doktorlar da yaşadığı sorunların reflüden kaynaklandığını söyledi. Şimdi ise ölümcül bağırsak kanseri nedeniyle altı aylık ömrü kaldığı öğrendi. Önce Sophie'nin hastalık süreci boyunca yaşadıklarını dinleyelim sonra da Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral'den bağırsak kanseri ve korunma yolları hakkında bilgi alalım.
#Sağlıkİngiltere'de yaşayan 34 yaşındaki Sophie Louise Wright, 2023 yılında bağırsaklarından polip aldırdı. Aylarca kaburgalarının altındaki ağrı hissetti ve kusma nöbetleri ile mücadele etti. Semptomlarını poliplere bağladı çünkü doktorlar iyileşmesinin 12 haftayı bulacağını söylemişti. Polipler alındığında yapılan biyopsisi negatif çıkmıştı. Doktorlar da yaşadığı sorunların reflüden kaynaklandığını söyledi. Şimdi ise ölümcül bağırsak kanseri nedeniyle altı aylık ömrü kaldığı öğrendi.
#Bağırsak Kanseri“Bak şundan içersen öksürüğün şıp diye kesilir” ya da “Sen şunu bir dene akşama ayağa kalkarsın…"Siz de hastayken etrafınızdakilerden benzer cümleler duymuşsunuzdur. Peki büyüklerimizden miras kalan bu karışımlar; eczaneden aldığımız ilaçlar kadar işe yarıyor mu? Besin Alerji Derneği Başkanı Alerji Uzman Prof. Dr. Ahmet Akçay ile birlikte bu karışımları tek tek mercek altına aldık.
#Şifalı KarışımlarHalsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, baş dönmesi, baş ağrısı, saç dökülmesi ve tırnaklarda kolay kırılma gibi belirtiler yaşıyorsanız o zaman dikkat! Çünkü vücudunuz demir rezervlerinin azaldığının alarmını veriyor olabilir. Demir eksikliği, toplumumuzda basit bir sorun gibi görülüyor olabilir. Ama işin gerçeği başka. Çünkü demir minerali, vücudumuzda hayati bir role sahip...
#Buğra BuyrukçuSigarayı bırakmanın kesin ve etkili tek bir yolu bulunmuyor. Ancak kararlı bir şekilde adımlar attığınız halde yine de sigaradan kurtulamıyorsanız tükettiğiniz gıdalar farkında olmadan bağımlılığınızı tetikliyor olabilir. Peki hangi yiyecekler sigarayı bırakamamanızın nedeni olabilir? Sigarayı bırakmak için hangi besinleri tüketmek gerekir? Uzman Diyetisyen Yasemin Öztürk ile mercek altına aldık.
#Sigara BağımlığıKabızlık, dünya genelinde çok fazla insanı etkileyen oldukça yaygın bir sorun. Yetişkinlerin çok büyük bir kısmı kabızlık konusunda ‘kendi reçetelerini’ uyguluyor. Kabızlıkla mücadele için yapılacaklar listesi uzayıp gidiyor. En yaygın yöntemler ise zeytinyağı içmek, kuru kayısı, erik, yoğurt yemek, su ve kahve içmek, zıplamak, çömelmek ve hatta yüzüstü yatmak... Peki bu yöntemler gerçekten işe yarıyor mu? Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral tüm merak edilenleri anlattı...
#KabızlıkKabızlık, dünya genelinde çok fazla insanı etkileyen oldukça yaygın bir sorun. Yetişkinlerin çok büyük bir kısmı kabızlık konusunda ‘kendi reçetelerini’ uyguluyor. Kabızlıkla mücadele için yapılacaklar listesi uzayıp gidiyor. En yaygın yöntemler ise zeytinyağı içmek, kuru kayısı, erik, yoğurt yemek, su ve kahve içmek, zıplamak, çömelmek ve hatta yüzüstü yatmak... Peki bu yöntemler gerçekten işe yarıyor mu? Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral tüm merak edilenleri anlattı...
#Kabızlıkİncirin yaş hali de kuru hali de severek tüketiliyor. Mevsimin tazecik incirlerini tüketmek ayrı keyif. Ancak kuru incir de özellikle et yemeklerine ayrı bir lezzet katıyor. Peki incir nasıl kurutulur? İşte evde, fırında, kaynatarak ve güneşte incir kurutmanın püf noktaları...
#İncir KurutmaÜreticilerin sigara alışkanlığı nedeniyle gıda ürünlerine nikotin bulaştığı ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığı üreticileri uyarırken, akıllarda cevaplandırmayı bekleyen pek çok soru var. Nikotin bulaşan ürünler nasıl bir tehlikeye dönüşüyor? Sebze ve meyveler hangi aşamalardan geçerek temizlenmeli? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkKışa “merhaba” dediğimiz şu günlerde danışanlarım özellikle mutsuzluktan dert yanıp bana şu soruyu soruyor: “Kış aylarına giriyoruz. Canım hiçbir şey yapmak istemiyor. Yataktan çıkamıyorum. Tatlıya da düşkünlüğüm arttı. Ne yapsam yüzüm hiç gülmüyor. Bu duygu durumundan çıkabilmem için neler yapmalıyım?” Peki, güler yüzlü bir kış geçirmek için neler mi yapmalıyız?
#Yelda BAŞARANArapsaçı, ebegümeci, hardal otu, cibes... Ege otları da onlarla yapılan yemekler de saymakla bitmez. İster börek veya gözleme içine katın, ister kuzu etiyle yemeğini pişirin... Soğanla kavurup yoğurtla veya haşlayıp sarımsak-limon ve zeytinyağlı sosla servis etmek de mümkün. Bu otları artık sadece Ege’de değil, büyük şehirlerde de kolaylıkla temin edebiliyoruz, keza kabak çiçeğini de öyle... Ege otlarını ve kabak çiçeğini şefler anlattı.
#YeşillikAdaçayı, zencefil, karabiber çayı ya da limonlu su gibi birçok doğal bitki kaynağı nefes darlığına iyi gelir. Soğan ve bal uygulaması gibi farklı karışımlar hazırlayarak da nefes darlığını azaltmak ya da tamamen yok etmek mümkün. Peki, Nefes darlığına iyi gelen bitkiler nelerdir? Nefes darlığına iyi gelen bitki çayları ve tariflerini derledik.
#Nefes DarlığıMigrene iyi gelen yiyecekler; haşlanmış yumurta, susam, ıspanak, zencefil gibi besinlerdir. Auralı migrene ve migren atağına iyi gelen yiyeceklerden bazıları ise; sebze çorbası, yoğurt, ıspanak, badem, kivi, kereviz, elma, armut, nane, badem gibi besinler sıralanabilir. İşte migrene iyi gelebilecek olan besinler hakkında tüm detaylar.
#MigrenSalatalar hayatımızın vazgeçilmez bir parçası... Özellikle yaz aylarında, sebze-meyve ve ot çeşitlerinin bollaşmasıyla çok farklı çeşitte salatalar hazırlayabiliyoruz. Genellikle üzüm veya elma sirkesiyle tatlandırsak da erik, incir, nar, vişne gibi meyvelerden yapılan sirkelerle ve kaliteli bir zeytinyağıyla salatalarımıza ‘şef dokunuşu’ yapmak mümkün. Üstelik yazarımız Berrin Yiğit’e göre, sirke ve zeytinyağı sadece aldığımız lezzeti ikiye katlamakla kalmıyor, bizi kronik hastalıklardan da koruyor.
#Salata