Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2001 00:00
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nce yapılan araştırmaya göre, Türk toplumunun vücut yapısı son yıllarda genişledi ve yarıya yakını ''tombul'' hale geldi.
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüsrev Hatemi, 1990 yılında yapılan iki araştırmada Türk halkının yüzde 50-55'inin ideal kiloda olduğunun tespit edildiğini, ancak günümüzde bu durumun ''şaşırtıcı bir şekilde'' değiştiğini gördüklerini belirtti. Prof. Dr. Hatemi, günümüzün şişmanlık oranı en yüksek ülkelerinden ABD'de bu problemin 1978 yılında yapılan araştırmalarla farkına varıldığını anlattı:
''Bizde de 1990 yılına kadar bir problem olmadı. Ancak yaptığımız son araştırma gösteriyor ki, 1998-2000 yılları arasında işler değişmiş, biz de şişman bir millet olmuşuz. Halkın yüzde 26'sı şişman, yüzde 43'ü tombul. İdeal kilosunda olanların oranı ise sadece yüzde 31.''
LAHMACUN, KEBAP... Prof. Dr. Hatemi, Türk toplumunun, geleneksel
yemek kültürüne sadık kalmayıp tek yönlü kebap-lahmacun türü yiyeceklerle beslenmesinin, bu olumsuz gelişmenin en önemli nedeni olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
|
| Yağlarla sağlıklı yaşamanın sırrı | |
| | ABD'de yaklaşık 20 yıldır beslenme konusunda çalışmalar yapan Yunan uzman Artemis Simopoulos, uzun ömürlü olma, geç yaşlanma, kalp-damar hastalığı riskini azaltma ve akıl sağlığını korumak için, balık, ceviz ve sebzeyle birlikte hayvansal ürünlerin dengeli alınması gerektiğini söyledi.
Simopoulos, son yıllarda insanların ''bütün yağlar aynıdır ve az yenilmelidir'' düşüncesinin doğruluğuna inanarak, az yağlı, yüksek karbonhidratlı yiyecekler tüketmeye başladığını söyledi. Bunun sonucunda da özellikle ABD ve Kanada'da yaşayanların çok fazla kilo aldığına işaret eden Dr. Simopoulos, bu nedenle 1980 yılında başkanlığını yaptığı bir komite tarafından beslenme ve yağı oluşturan unsurlar konusunda araştırma yapıldığını anlattı.
Araştırma sonucunda çoklu doymamış yağların 'Omega 6' (linoleik) ve'Omega 3' (linolenik) yağ asitlerinden oluştuğunun belirlendiğini ifade eden Dr. Simopoulos, şunları anlattı:
''Omega 3 ceviz, balık ve bütün yeşil yapraklı bitkilerde, Omega 6 ise bütün bitkisel yağlar ile tahıl ürünlerinde bulunuyor. Bunlar insanlar için temel yağlar. Vücut bunları üretemediği için beslenme sırasında alınmaları gerekiyor. İdeali, normal beslenmemizde haftada 2 veya 3 kez balık yemek, zeytinyağı, bol bol ceviz ve incir tüketmek. Yine mutlaka Omega 3 açısından zenginleştirilmiş yumurta ile beslenmek" | |
|