15 gün önce ilk kez İngiltere’de görülen, sonrasında 13 ülkeye yayılan maymun çiçeği Türkiye’ye geldi mi? Sağlık Bakanlığı Türkiye’de henüz bir vaka görülmediğini açıkladı. Peki, gelir mi? Orası tartışmaya açık. Çünkü konuştuğum bazı uzmanlar ‘Türkiye’ye gelmez’, bazıları da turizm sezonunun yeniden canlandığı, uçak seyahatlerinin arttığı böylesi bir dönemde ‘Gelmemesi için bir neden yok!’ diyor. Ancak hepsi yüreklere su serpen şu noktada birleşiyor: “Bu virüsü 50 yıldır tanıyoruz. Havadan bulaşmadığı ve belirtisiz hastalık yapmadığı için COVID-19 kadar yayılmasını beklemiyoruz.”
#Maymun ÇiçeğiGenelge yayınlandı, 6 Eylül’de yeni dönem başlıyor! Yüz yüze eğitim verecek öğretmen, personel, üniversite öğrencileri ve çalışanları ile konser, sinema tiyatro gibi etkinlikler ve de uçak, şehirlerarası otobüs yolculuklarında aşı olmayanlardan PCR testi istenecek. Öğretmen, üniversite öğrencileri ile çalışanları ücretsiz PCR testi yaptırabilecek ancak itirazlar var. Biliminsanlarının birçoğu kamu sağlığını tehlikeye atan aşısızların PCR testinin ücretini, Avrupa’daki gibi cebinden ödemesi gerektiğini söylüyor.
#YAZAR‘Toplumsal bağışıklık için halkın en az yüzde 70-80’i aşılanmalı.’ Bunu ben değil uzmanlar söylüyor... Bugüne kadar gerçekleşememesinin nedeni yeterli doz aşının olmamasıydı. Anlaşmalar imzalandı. Söz verilen BioNTech aşılarının bir kısmı dün geldi, gelmeye de devam edecek ama tünelin sonundaki ışık için bir fazlası lazım. O da aşı olmak! Sırası gelmesine rağmen yaptırmayanlar ile tereddüt yaşayanlar risk olur mu? İkna etmek için neler yapılmalı? Bilenlere sordum.
#YazarRamazan Bayramı’nı da içine alan 17 günlük tam kapanma 7 gün sonra bitiyor. Hedef günlük vaka sayılarını 5 binin altına indirmek. Şu an 18 binin altında seyrediyor ve uzmanlara göre 7 gün içinde de en fazla 10 bin altına düşebilir. Elbette bu önemli bir gelişme ama asıl mesele kapanma değil sonrasındaki açılma! 1 hafta sonra eskisi gibi ‘tam açılma’ olursa ‘Attığımız taş ürküttüğümüz kurbağaya değmeyecek’ diyorlar.
#YazarTam kapanma kararının alınmasının ardından özellikle İstanbul ve diğer büyükşehirlerden Anadolu'ya yoğun insan akını görüntüleri tedirginlik yaratmıştı. İstanbul'daki yoğun trafik görüntülerini CNN Türk ekranlarında yorumlayan Prof. İlyas Dökmetaş, 'Ateşi Anadolu'ya gönderdik' sözleriyle tehlikeye vurgu yapmıştı.
#Tam Kapanma1 yılı aşkın süredir, iyi-kötü, hayat evde devam ediyor olsa da dün başlayan ve bayram dahil 17 günü kapsayan ‘tam kapanma’ sadece ekonomik değil psikolojik açıdan da hepimizi zorlayacak. Bedenen ve ruhen sıkışmamak için evde neler yapılabilir? Bilim insanından, yazarına sanatçısına kadar ünlü isimler neler yapacak? Sordum...
#YazarSon dakika haberine Koronavirüsle mücadele kapsamında alınan 'tam kapanma' kararının ardından İstanbul'da il dışına çıkmak isteyenlerin etkisiyle trafik yoğunluğu yaşandı. Sokağa çıkma yasağının başlamasıyla trafik yoğunluğunun azaldığı gözlemlenirken, saat 19.30 itibari ile yoğunluk yüzde 47 ölçüldü. İstanbul'daki trafik görüntülerini CNN Türk'te yorumlayan Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan ve Prof. İlyas Dökmetaş dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Prof. Dökmetaş, İstanbul'daki görüntüler için 'Dünyanın sonu gelmiş gibi' benzetmesini yaptı.
#İstanbulKoronavirüs tedbirleri kapsamında 17 günlük sokağa çıkma yasağı yarın başlıyor. Vatandaşlar kapanma öncesi alışveriş alanlarını doldururken trafikte de büyük bir yoğunluk göze çarpıyor. Bu hareketliliği uzmanlar; Prof Dr. Mustafa Necmi İlhan ve Prof Dr. İlyas Dökmetaş CNN TÜRK ekranlarında değerlendirdi.
#Tam KapanmaKoronavirüs vaka sayıları yılın en yüksek seviyesinde, 21 bini geçti! Bazı iller kırmızıya döndü. Kapatılan COVID-19 servisleri yeniden açılmaya başlandı. 30-40 yaş arası hasta sayısında da ciddi bir artış var. Salgının bu denli çıkış yapmasında mutant virüslerin, özellikle İngiliz varyantının etkisi hayli fazla. Uzmanlar uyarıyor! ‘Açılma demek her şey bitti demek değil! Tünelin sonunda ışık olsa da hâlâ tünelin içindeyiz!’
#YAZARBugüne kadar hekimler-uzmanlar-aşı üreticileri “Salgın ne zaman biter?” sorusunun yanıtını hep boş bıraktı. Ta ki düne kadar... Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Müdürü Dr. Hans Kluge, iyimser bir tahminle COVID-19 salgınının 2022 yılının başlarında biteceğini söyledi. Ben de aynı soruyu bu kez pandeminin başından beri canla başla çalışan hekimlerimize sordum. Bakın neler dediler...
#Yazar“Aşı geldi mi? Gelecek mi? Aşılama ne zaman başlayacak?” derken, yazıyı hazırladığım dakika itibarıyla Türkiye’de aşılananların sayısı 700 bini aştı. 4 günde Fransa, Danimarka, Arjantin gibi ülkeleri geride bırakarak, haftalardır aşılama yapan ilk 10 ülke arasına girdik. Bu büyük başarı şüphesiz sağlıkçılarımızın. Ayrıca aşı olurken paylaştıkları her fotoğraf ve bilgi, aşıya karşı şüphe ve tedirginliğin yok olması adına büyük önem taşıyor. Bir büyük alkış Türkiye’nin sağlık ordusuna...
#YAZARTüm dünyada vaka sayıları kritik eşiği aşarken, Türkiye’de de günlük hasta sayısı yeniden 6 binin üzerine çıktı. Artık kritik eşikteyiz. Toparlanamazsak tünelin sonu karanlık! Umutlar aşının bir an önce çıkmasına ve geçtiğimiz hafta sonu yeniden uygulanmaya başlanan kısıtlamaların işe yarayacak olmasına bağlı. Kısıtlamaların vaka sayılarını düşürmede ne kadar başarılı olacağı ise 7-10 gün içinde belli olacak. Kısmi yasakların ilk 3 günü nasıl geçti? Nerede yanlışlar yaptık? Uzmanlar değerlendirdi.
#YAZARSağlık Bakanlığı temmuz ayında günlük olarak paylaştığı koronavirüs verilerinin ifadesinde değişikliğe gitmiş ve ‘vaka sayısı’ olarak belirtilen kısım ‘hasta sayısı’ olarak değiştirilmişti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vaka ve hasta sayısındaki ayrımı anlattı, hasta sayısını esas aldıklarını belirtti. Bu açıklama, bilim insanları arasındaki tartışmayı da alevlendirdi. Nedir bu vaka ve hasta sayısı ayrımı? Her vaka hasta mıdır? Vaka sayısının bilinmesinin önemi ne? İşte yanıtlar...
#YazarSağlık Bakanı Fahrettin Koca, gazeteci Muharrem Sarıkaya’ya koronavirüs testi pozitif çıkan ve evde karantinada kalması gerekirken düğün dernek gezenleri engellemek için ‘elektronik bileklik’ uygulaması getirileceğini açıkladı. Kadına şiddet olaylarında sıklıkla kullanılan ‘elektronik kelepçe’ uygulamasına benzeyen bu sistem nasıl olacak? ‘Hayat Eve Sığar’ uygulamasından farkı ne? Vaka sayılarında bir düşüş yaşatır mı? Hukuki açıdan dezavantajları var mı? Uzmanlara sordum.
#YazarTürkiye dahil birçok ülke ‘normalleşme’ sürecinde ancak vaka sayıları artıyor. Ölüm oranları ise düşüşte. Salgının başında yoğun bakıma yatma oranı yüzde 5 iken, bu oran yüzde 1.7’ye düştü. Peki 3 ayda ne değişti de rakamlar düşüşe geçti? Virüs mutasyona mı uğradı? Toplum bağışıklık mı kazandı?
#Yazar‘Yeni normal’ dönem için ilk adımlar atıldı. 4 aşamalı normalleşme planına göre hafta sonunda uygulanan sokağa çıkma yasağının bayram sonrasına kadar devam etmesi planlanıyor. Ancak 2 günlük yasağın ardından özellikle çarşı-pazarlar ve trafikteki yoğunluk ‘Yasak işe yarıyor mu?’ sorusunu akıllara getiriyor. İşte uzmanların yanıtı ve uyarıları...
#YazarDünya genelinde Koronavirüs ekseninde son dakika haberleri gelmeye devam ederken, uzmanlar da konuyu derinlemesine inceleyerek ele almayı sürdürüyor. Bilim Kurulu üyeleri Prof. Ceyhan ve Prof. Dökmetaş, Hürriyet’e yaptıkları açıklamalarda Avrupa ülkelerinin koronavirüs tedbirlerini gevşetme adımlarında riskler bulunduğuna işaret etti.
#GazetehaberleriSağlık Bakanı Fahrettin Koca başta olmak üzere, Bilim Kurulu üyeleri ve konusunda uzman birçok hekim aynı şeyi söylüyor: “İyi gidiyoruz. Aman rehavete kapılmayın.” Davulun sesi uzaktan hoş gelse de kafalarda aynı soru var: “İyi de ne zaman rehavete kapılabileceğiz?” Daha bilimsel soracak olursak, Türkiye 2. aşamaya ne zaman geçecek?
#YazarSalgınla mücadele kapsamında 30 büyükşehirde 48 saatlik sokağa çıkma yasağı ilan edilmesiyle insanlar marketlere akın etti. Uzun kuyruklar oluştu. Ne ‘sosyal mesafe’ kuralına uyuldu, ne de maske takıldı. Peki, bizi bu kuralları unutturacak kadar endişelendiren neydi? Gıda için neden canımızı ortaya koyduk? Uzmanlar yanıtladı.
#YazarHavuzdan AIDS virüsünün bulaşma riskinin olmadığını söyleyen Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, "İnsanların çok küçük bir damla da olsa kanın havuza gelmesiyle virüsün o havuza girenlere bulaşabileceği yönünde korkuları var. Bu ihtimal yok denecek kadar az, hatta mümkün değil" dedi.
#HavuzŞişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, Ebola ve MERS virüslerinden korunmak için öncelikle risk değerlendirmesi yapılması gerektiğini belirterek, "Hastalığın görüldüğü ülkelere seyahatler zorunlu değilse ertelenmelidir. O bölgeye gidenler veya orada yaşayanlar suya ve sabuna dokunmalı, sık sık ellerini sabunlu suyla yıkamalıdır" dedi.
Dünyada en fazla Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) olgusunun takip edildiği belirtilen Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde KKKA hastalığı şüphesiyle tedavi altına alınan hasta ve kaybedilen vaka sayısında son yıllarda ciddi düşüş yaşandığı bildirildi.