Eğitim sistemi içinde ilkokul yılları öğrencilerin hem toplumsal rollerini benimsemeleri hem de daha sonraki eğitim ortamlarına hazırlanmaları yönünden temel bir basamak. Peki ama ilkokula başlamak acaba çocuklar için ne anlam ifade eder? Birçok çocuk için okul; daha önce hemen hiçbirini tanımadığı çok sayıda çocukla karşılaşma zorunluluğuyla, uyulması gereken kurallarıyla ve başarılması gereken öğrenim görevleriyle dolu yepyeni bir sosyal çevre demek. İlk toplumsallaştırma kurumu olarak okul, eğitim ve öğretim sürecinde iki temel işleve sahip. Bunlardan biri uyum, diğeri ise bilgilendirme.
#Konuk YazarDört yaşında yetim kaldı. Okuma yazma bilmeyen annesiyle güç koşullar içinde büyüdü. Dönemin ruhuna uygun, ‘idealist’ bir genç olarak hayali mühendis olmaktı. Çalıştı, başardı… Bugün Türkiye’nin en tanınan jeoloji uzmanlarından biri. Prof. Dr. Naci Görür ile buluşup bu sefer onun kişisel jeolojik tarihini inceledik. Bize kerpiç evlerden oluşan Elazığ’daki çocukluğunu, 60’ların İstanbul’unda onu şaşırtan şeyleri, taşların fısıltısıyla jeolojik çağlar arasında yaptığı zaman yolculuklarını anlattı...
#GazetehaberleriMilli Eğitim Bakanlığı’nın girişimiyle Meclis’te kabul edilen yasal düzenleme sonucunda 2019-2020 eğitim-öğretim yılından itibaren okula başlama yaşında değişiklik yapıldı. Değişiklikle birlikte, 66 ay olan ilkokula başlama yaşı 69 aya çıktı. Buna göre, eylül ayı sonunda 69 ayını dolduran çocuklar, yeni öğretim yılında ilkokula başlayacak. Öğrencilerin gelişim düzeylerine göre okula erken veya geç başlama hakkı verilmesiyle ilgili yönetmelik de hazırlanarak yürürlüğe girdi.
#EğitimUyum programı kapsamında okulöncesi, ilkokul 1 ve lise 9’uncu sınıf öğrencileri, 4-8 Eylül haftasında okula başlayacak. Kimi ilk kez okullu olacak kimi yeni arkadaş ve öğretmenleriyle tanışacak. Eğitim uzmanı Doç. Dr. Aslı Bugay Sökmez, velilerin bu stresli süreci sorunsuz atlatması için önemli tavsiyeler verdi...
#OKULOkul; insan hayatında önemli bir yeri olan, içinde öğrenmenin gerçekleştiği, sorumluluğun öğrenildiği, kişilik ve karakterimizin temellerinin atıldığı, insanları bir kariyere, dolayısıyla hayata hazırlayan bir kurum. Aynı zamanda okul, kültürün oluşumu ve yeni nesillere aktarılması, sağlıklı bir toplumsal yapının kurulması, müreffeh ve mutlu bir toplumun oluşturulmasında etkisi olan bir yapı. Bu nedenle modern toplumlar kendilerine has, toplumsal ve kültürel dokularına uygun, ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde eğitim sistemlerini ve bu kapsamda okullarını kurdular.
#Konuk YazarÇocuğun okul macerasına başarılı bir başlangıç yapmasında anaokulunun önemli bir rolü olduğu fikri hepimiz tarafından paylaşılıyor. Ancak ülkemizde arzu edilen düzeyde anaokulu okullaşması yaygınlaşamadı. Bu durum okul öncesi çağdaki çocuklarımızı olumsuz etkiliyor. İşimiz, oturduğumuz yer veya sosyoekonomik durumumuzdan kaynaklanan sorunlardan dolayı çocuğumuzun anaokuluna erişimi zorlaşabilir. Kısa vadede çocuklarımızın mağduriyetini giderme noktasında ebeveynler olarak bizim de bazı sorumluluklar yüklenmemiz gerekiyor. En önemlisi, ‘çocuğum anaokuluna gidemedi, neleri öğrenmekten geri kaldı’ sorusundan önce ‘çocuğumu ilkokula gitmeye nasıl hazır hale getirebilirim’ sorusunu kendimize sormalıyız.
#Konuk YazarGünlerdir merakla beklenen Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kapalı alanlarda uygulanan maske zorunluluğunun kaldırıldığını söyledi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Okullarda ve diğer kapalı alanlarda maske mecburiyeti kalktı" dedi. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer de yarından itibaren öğretmen ve öğrencilerin maske takmayacağını duyurdu.
#KoronavirüsKatya 21, Albagir ise 22 yaşında. Biri animasyon biri tıp eğitimi alıyor. İkisi de ülkelerindeki savaştan kaçmak için Avrupa'ya sığınmaya çalışıyor. İkisinin de kapısını çaldığı ülke aynı, Polonya. Ama gördükleri muameleler arasında dünyalar kadar fark var. Bu farkı yaratan ise ne yazık ki ten renkleri ve memleketleri... İşte Ukraynalı Katya ile Sudanlı Albagir'in iki paralel evrende yaşadıklarını düşündüren sığınmacılık hikayeleri...
#Rusya Ukrayna SavaşıLösemi tedavisi gören ve babasından alınan yarı uyumlu nakille yeniden yaşama tutunan Öykü Arin Yazıcı (7), ilk karnesini almanın heyecanını yaşadı. Öykü Arin'in karnesiyle birlikte fotoğrafını paylaşan anne Eylem Şen Yazıcı, "Ve ilk ilkokul karnesini aldı. Artık bizim evde okuryazar biri daha var" dedi.
#Antalyaİlkokul 1.sınıfa başlamak çocuklar için olduğu kadar, anne ve babalar için de ayrı bir mutluluk ve heyecandır. Okul, çocuğun ailesinden ayrılarak sosyalleşme sürecini yaşadığı ilk temel kurumdur. Çocuk, okul ortamında ilk olarak ailesi haricinde dış çevreyle ilişkide bulunarak, diğer bireylerin kendi yaşamındaki yerini oluşturur. Aileden ve evden ilk uzaklaşma, kuralları olan farklı bir sosyal ortama ilk kez girme ve bunun bir parçası olma, okul hayatına başlangıcın en özel ve önemli getirileri olarak karşımıza çıkar. Özel Ata Eğitim Kurumları Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Servisi, çocukları okula yeni başlayacak aileler için ‘’Okula Merhaba’’ kılavuzu hazırladı.
#Ata KolejiOkul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lisede okuyan 18 milyon öğrenci için uzaktan eğitim süreci 19 Haziran'da sona erecek. EBA TV'de 29 Haziran'da tüm yaz tatilini kapsayacak yeni yayın kuşağı başlatılacak. Resmi eğitim ve öğretim kurumları için yüz yüze telafi, tamamlama ve uyum eğitimi 31 Ağustos Pazartesi günü başlayacak ve üç hafta sürecek.
#Milli Eğitim Bakanlığı23 Mart’ta EBA TV'de başlayan uzaktan eğitim, 19 Haziran’da sona eriyor. EBA TV’de, 29 Haziran'da tüm yaz tatilini kapsayacak yeni yayın kuşağı başlatılacak. Resmi eğitim ve öğretim kurumları için yüz yüze telafi, tamamlama ve uyum eğitimi 31 Ağustos’ta başlayacak ve üç hafta sürecek.
#Uzaktan Eğitimİlköğretim Kurumları ve Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği, son hali ile merak konusu oldu. Yeni dönem başlarken merakla araştırılmaya başlanan İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği, geçtiğimiz aylarda son hali ile Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. İşte, İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları yönetmeliği hakkında son bilgiler
#Okul Öncesi YönetmeliğiHaziran ayında milyonlarca öğrencinin karnelerini almasıyla beraber başlayan yaz tatili dönemi devam ederken, yeni eğitim öğretim yılı takvimine ilişkin araştırmalar da hız kazanmaya başladı. Okulların ne zaman açılacağını merak eden öğrenci ve veliler, internet üzerinden, '2019-2020 eğitim öğretim yılı ne zaman başlıyor?' sorusuna yanıt arıyor. MEB, internet sitesi üzerinden yeni eğitim öğretim yılı takvimini duyurdu. İşte, okulların açılacağı tarihe ilişkin bilgiler.
#Milli Eğitim BakanlığıDönem boyunca sınavlar ve sözlülerle yorulan milyonlarca öğrenci, 14 Haziran'da karnelerini alarak yaklaşık 3 ay sürecek olan yaz tatili dönemine girdi. Temmuz ayının gelmesiyle birlikte, uzun bir süre olmasına rağmen okulların açılacağı tarih de öğrenci, veli ve eğitimciler tarafından araştırılmaya başlandı. Peki, okullar ne zaman açılacak? İşte, MEB'in yayınladığı 2019 2020 eğitim öğretim takvimi.
#MEB 2019 2020 TakvimiEğitim öğretim yılının yorgunluğunu atacakları yaklaşık 3 ay sürecek yaz tatiline başlayan öğrenciler, henüz uzun bir süre olmasına rağmen yaz tatilinin biteceği ve okulların yeni sezona başlayacağı tarihe odaklandı. Peki, okullar ne zaman açılacak? Yaz tatili kaç gün sonra bitecek?
#Okullar Ne Zaman Açılacak?Türkü, 4 yıllık sessizlikten sonra “Yeniden” albümüyle müzik dünyasına dönüş yaptı. Müziği bıraktığını düşünen hayranlarına “Yeniden buradayım, hiç vazgeçmedim türkü söylemekten” diye seslenen sanatçıyla buluştum, o uzun aranın sebebini, aşk acısını, biten evliliğini ve hiç dinmeyen “anne acısı”nı konuştum.
#Tülay Demir