84 yaşındaki Mazhar Ataman, Almanya’ya çalışmaya gelen ilk Türklerden. 1959’da önce Coburg ardından da Nürnberg’e yerleşen Ataman, çalıştığı şirket tercümanlık yaptığı için 200 Mark ödül verince, işi gücü bırakıp tercümanlık bürosu açmış.
#Avrupadan HaberlerDışişleri Bakanı Hakan Fidan, dünyada ve bölgemizde yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi. Suriye ile normalleşme adımlarına değinen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "İyi niyetimizi ortaya koyduk" değerlendirmesinde bulundu. ABD'de 60. Başkanlık seçim yarışını Donald Trump'ın kazanmasına ilişkin konuşan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Trump'ın ilk döneminde gerçekleştirdiği politikalara bakarak gelecekte yapacağı politikaların analiz edilemeyeceğini belirtti.
#DışişleriTürkiye’nin köklü spor organizasyonlarından Gazi Koşusu bugün Veliefendi Hipodromu’nda 98. kez düzenlenecek. Derbi öncesi atçılık dünyasının en eski ailelerinden Atmanların üçüncü kuşak temsilcisi Esra Atman ile hem eski albümleri karıştırdık hem de romantik hikâyesi ‘Bizim için Şampiyon’ adıyla filme çevrilen, sahaların iki efsanesi Bold Pilot ve Halis Karataş ile Begüm Hanım’ı yad ettik.
#Veliefendi Hipodromu- Almanya’da yaşayan Özge M. Kabukçu, dünyanın önemli gezi rehberi serisi Droste için ‘Glücksorte in İstanbul’ (İstanbul’un Mutlu Köşeleri) isimli kitabı hazırladı. Kabukçu, kitabında Avrupalılara Balat’taki gazozcudan Kuzguncuk’taki bostana kadar kentte ‘mutlu olabilecekleri’ yerleri anlattı.
#GöçmenDemokrasinin beşiği dediğimiz Fransa, son günlerde yaşanan olaylara oldukça aşina. Öyle ki ülkenin politik hafızasına “banliyö sorunu” olarak yerleşmiş. 1981 yılında Lyon’da başlayan olaylara “été chaud (sıcak yaz)” ismi verilmişti. O sıcak yazlar Fransa için artık günlük rutine dönüşmüş durumda.
#FransaKuzey Ren Vestfalya eyaleti SPD milletvekili ve SPD Meclis Grubu Entegrasyon Politikaları Sözcüsü Volkan Baran, KRV Eyalet Meclisi’nde düzenlenen basın toplantısında Alman vatandaşlıǧı yasasının reformuyla ilgili basın mensuplarını bilgilendirdi: “Sahip olunan vatandaşlıklar artık Alman vatandaşlığına geçiş için bir engel teşkil etmemelidir. Reform, yurtdışında başka bir vatandaşlık edinmek isteyen Almanlar için de geçerli olacak. Yeni düzenlemeye göre bu kişiler de artık Alman vatandaşlıklarından vazgeçmek zorunda kalmayacaklar.”
#AVRUPADAN HABERAlmanya’da hükümetin, Vatandaşlık Yasası’nda reform konusunda uzlaşmaya varması, ülkede yaşayan Türkiye kökenlileri sevindirdi. Kuzey Ren Vestfalya (KRV)-Seçim Hakkı Girişimi sözcüleri Bahattin Gemici ile Dr. Aysun Aydemir, bunun çok olumlu bir gelişme olduğunu, verilen mücadelenin bu aşamaya gelmesinin ise sevindirici olduğunu söylediler.
#Almanya1961’de imzalanan ‘İşgücü Anlaşması’yla ya da devam eden yıllarda Almanya’ya gelen kadınların yaşanmışlıklarını anlatan ‘Hayatım Roman’ adlı oyun, Hannover’deki Stadtelzentrum Ricklingen Gençlik Evi’de sahnelendi. Oyunu, Muavin Konsolos Ezgi Ertan Bayram, eyalet eski milletvekili Alptekin Kırcı, sanatçı Ayda Kırcı da izledi.
#AlmanyaYurtdışında en çok gittiğim ülke Almanya’dır. Frankfurt Kitap Fuarı’nın çok eski bir ziyaretçisiyim. Almanya denildiğinde göç kavramı tartışılır. Oradaki yazarlardan söz edilir. Ne yazık ki Türkiye’de onların kitapları çok bilinmez, yayınlananlar da gerekli ilgiyi görmez.
#Bekir Yıldız11 yaşında Ankara Konservatuvarı’na giriyor. Türk Çağdaş müziğinin öncülerinden Ahmet Adnan Saygun ve kendisine ‘çetebaşı’ diye takılan Ulvi Cemal Erkin’in öğrencisi oluyor. İlk bestesini 14 yaşında aşık olduğu bir balerin için yazıyor. 25 yıl Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nı yöneten, dünyaca ünlü orkestra şefimiz Gürer Aykal’la albümleri karıştırdık. Bugünlerde kurucusu olduğu Borusan Filarmoni Orkestrası’nın kendisi için düzenlediği 80. yaş konserine hazırlanıyor…
#Gürer AykalTürkiye ile Almanya arasında imzalanan İş Gücü Anlaşması’nın 60. yıl dönümü kapsamında Nürnberg Uyum ve Göçmenler konseyi tarafından Nürnberg Südpunkt Kültür Merkezi’nde ‘Misafir İşçiden İşverene’ konulu bir panel düzenlendi.
#Almanya-TürkiyeAşağı Saksonya eyaletinin başkenti Hannover yakınlarında bulunan Lehrte kasabasının merkezindeki ‘Göç Anıtı’, Lehrte Belediye Başkanı Frank Prüsse, Eyalet Başbakanı Stephan Weil, Başkonsolos Gül Özge Kaya ve Hasan Kurtuluş’un katılımıyla açıldı. Kurt Grubu’nun sahibi iş insanı Hasan Kurtuluş’un bank üzerine oturmuş elinde tahta valiz tutan bronz erkek heykeli, Türkiye’den Almanya’ya gelen işçilerin 60’ıncı yılı anısının yanı sıra eski Yugoslavya, Yunanistan, İtalya ve İspanya’dan gelen işçileri temsilen de ‘Göç Anıtı’ olarak dikildi.
#LehrteGelecek Düşünürü ve Küratörü Ufuk Tarhan’ın ‘yakın geleceğin gösterimini izleyeceksiniz’ dediği ‘Yarının İşini Yarına Bırakma’ kitabı okuyucularıyla buluştu. Çoğumuzun aklından geçen kaygılı düşünceler, yanıtlarını arayıp bulmaya çalıştığımız sorularla kitabına başlayan Tarhan, bundan sonra en çok konuşulacak, hedeflenecek şeylerin de ilk kez bir arada yazıldığını belirtti. Söyleşimizde dikkat çektiği geleceğin kilit ve belirleyici kavramlarını da konuştuğumuz T- İnsan Ufuk Tarhan, “Hiper teknolojik gelişmeler; über sosyopolitik ve psikolojik dönüşümler; beter ekolojik ve ekonomik fırtınalar; üzen etik ve ahlaki çöküşlerle savrulup yalpaladığımız kafa karıştıran, beyin yakan bir çağdayız. Geleceği anlamlandırabileceğimiz kavramları anlayıp, yarının işini yarına bırakmayan, geleceğini kodlayabilen nesillere dönüşmemiz gerekiyor” dedi.
#Ufuk TarhanGeçen yıl ekim ayında Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Uyum Müsteşarı olarak göreve başlayan Gonca Türkeli Dehnert, yeni görevi, çalışmaları ve Kuzey Ren Vestfalya ile ilgili izlenimlerini Hürriyet’e anlattı. Almanya’nın herkese yükselmek için fırsatlar sunduğunu belirten Türkeli Dehnert, “Bazen dolambaçlı bir şekilde ancak temelde tüm kapılar göçmen kökenli gençlere açık. Fırsatları yakalayın, bu ülkenin size ihtiyacı var” dedi.
#AlmanyaTam 60 yıl önce, 27 Kasım 1961’de ilk işçi kafilesinin Sirkeci Garı’ndan çıkıp Düsseldorf’a varmasıyla başlıyor Türkiye’den Almanya’ya işgücü göçünün hikâyesi... Birkaç yıl para biriktirdikten sonra memlekete dönme fikriyle gurbete gidenler önce misafir işçi, sonra göçmen ve en sonunda yerli oldular. Göçün yıldönümünde bu hikâyeyi aileleri Almanya’ya işçi olarak giden ikinci nesil tanıklarından dinledik...
#AlmanyaEvet… Almanya’ya Türk iş gücü göçü başlayalı tam 60 yıl oldu. Bir iki yıl çalışıp para biriktirdikten sonra döneceklerini düşünen insanlarımız burada kalıcı oldular. Almanların ‘Gastarbeiter’ dediği bu insanlar Türkiye’ye dönmeyip, eşlerini ve çocuklarını da yanlarına aldılar. Ve zamanla ‘buralı’ oldular.
#AlmanyaAlmanya’da politikaya atılan ilk Türkler arasında yer alan, Türkiye’deki öğrenci hareketlerine destek amacıyla öğrencilik döneminde Berlin’de düzenlenen gösterilere öncelik eden ve iki kez Türk vatandaşlığından atılıp hakkını sonuna kadar arayarak Türk vatandaşlığını iki kez yeniden kazanan Prof. Hakkı Keskin’le de göç hikayesini konuştuk. 1980’li yıllardan beri tanıdığım ve emekli olduktan sonra zamanının önemli bir bölümünü Türkiye’de geçiren Hakkı Keskin sorularımı şöyle yanıtladı:
#AlmanyaAlmanya Türk Toplumu’nun (TGD) göçün 60’ıncı yılı etkinliğine eşi Elke Büdenbender ile birlikte katılan Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, burada yaptığı konuşmada, Alman Anayasası’nın birinci maddesi olan ‘İnsan onuru dokunulmazdır’ ilkesine gönderme yaparak, “Türkiye kökenli kadın, erkek ve çocukların onuru da dokunulmazdır. Ama çok sık dokunuluyor ve saldırıya uğruyor. Bu ülkede buna izin vermeyeceğiz ve buna müsamaha göstermeyeceğiz” dedi. Steinmeier, göç hikâyelerinin okul ders kitaplarında okutulması gerektiğini de belirtti.
#AlmanyaYazar, çevirmen, hukukçu, sosyolog, siyaset ve iletişim bilimci… Hocaların hocası Prof. Dr. Nermin Abadan Unat dün 100 yaşına bastı! 1921 yılında Viyana’da bir aristokrat evinde başlayıp ‘Atatürk’ün Türkiyesi’nde devam eden, türlü zorluklarla kendini hep eğitim ve öğretime adamış, aralarında çok kıymetli isimlerin de olduğu yüzlerce öğrenci yetiştirmiş bir isim Abadan Unat. Bizi evinde kabul etti. Hem eski günleri konuştuk hem de ‘bir asır’ hayatta olmanın ona öğrettiği dersleri dinledik…
#Nermin Abadan Unat