Avrupa’nın siyasi haritası gözle görülür biçimde değişti: Hollanda’da aşırı sağcı Geert Wilders’in iyi niyetine dayanan bir hükümet kuruldu; Fransa’daki yeni hükümet de aynı şekilde Marine Le Pen’in ‘Rassemblement National’ına bağımlı; Almanya’da popülist, aşırı sağcı ‘Almanya için Alternatif’ birçok eyalet seçimlerinde önemli oranda oy aldı. Avusturya’da da keza aşırı sağcı popülist parti FPÖ seçimden birinci çıktı.
#AvrupaÇocukluğunu 1980’lerden 2000’lere kadar geçiren bir kuşak, onun kendi hatıralarından esinlenerek yazdığı çocuk kitaplarını ve dergileri okuyarak, Zıpır Bilmeceleri’yle eğlenerek büyüdü. Bu yıl ‘Çocukluk Şenliktir!’ temalı 41. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın da onur yazarı olan Yalvaç Ural, namıdiğer ‘Yalvaç Abi’ ile hem eski albümleri karıştırdık hem de ‘mekaniktik’ dediği kendi çocukluğunu ve günümüzün ‘dijital nesli’ni konuştuk.
#Yalvaç AbiEylülün gelişiyle kültür-sanat dünyası yeniden canlanıyor. Şehir, birbirinden etkileyici sergiler, heyecan verici konserler ve yaratıcı tiyatro oyunlarıyla, festivallerle dolup taşacak. Okumaya doyamayacağımız kitaplar, yepyeni ya da sezonu açan mekânlar, harika filmler de cabası... Özetle yeni sezon, kaçırılmaması gereken eşsiz deneyimlerle dolu. Biz de bu şölende öne çıkanları alanında uzman isimlere sorduk. Ajandanızda bol bol yer açın.
#Uygar TaylanCumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in eşi Ziroat Mirziyoyeva ile Millet Kütüphanesini ziyaret etti. Emine Erdoğan, Mirziyoyeva'ya, Mevlana'nın "Mesnevi" eserinin Özbekçe baskısını hediye etti.
#Emine ErdoğanHareketli görüntülerin aktığı duvarlar, sanal gerçeklik gözlüğüyle başka dünyalara açılan kapılar, ziyaretçilerin dokunuşlarıyla yorum katabildiği etkileşimli ekranlar, yapay zekâyla üretilmiş eserler ve sanatla buluşan bilgisayar oyunları… Artık birçok müze ve galeri ziyaretçilerine geleneksel sanat formlarının yerine yenilikçi deneyimler sunuyor. Bu sergiler çok ilgi çekiyor, ziyaretçiler bol bol sosyal medya paylaşımı yapıyor. Peki, nedir bu dijital sanat? Neden bu kadar popüler oldu?
#DijitalBizler, hikayelerin son ve en keyifli kısımlarını görüyoruz. Bizlere kadar geliyorsa zaten orada başarıyı var sayıyoruz. Oysa tüm bu öykülerin gerisinde ve görünmeyen kısmında zorluklar, azim, tutku, inanmak, yılmamak var.
#Sponsorlu İçerikTürkiye’nin köklü sanayicilerinden Orhan Holding üretim, teknoloji ve ihracatta yatırımlarla büyümesini sürdürüyor. Kendisini fotoğraf gönüllüsü olarak tanımlayan Orhan Holding Yönetim Kurulu Üyesi Necla Orhan, “Her geçen yıl sanata olan odağımızı artırıyoruz. Uluslararası düzeydeki fotoğraf yarışmasının önümüzdeki sene 20. yılını kutlayacağız. Fotoğrafçılığın yanı sıra, heykel ve resim gibi alanlarda sanatseverleri bir araya getiren Ninecim Sanatevi'ni geçen yıl faaliyete geçirdik ve bu şekilde sanata olan bağlılığımızı daha da güçlendirdik” dedi.
#Sponsorlu İçerikTürkiye’nin köklü sanayicilerinden Orhan Holding üretim, teknoloji ve ihracatta yatırımlarla büyümesini sürdürüyor. Kendisini fotoğraf gönüllüsü olarak tanımlayan Orhan Holding Yönetim Kurulu Üyesi Necla Orhan, “Her geçen yıl sanata olan odağımızı artırıyoruz. Uluslararası düzeydeki fotoğraf yarışmasının önümüzdeki sene 20. yılını kutlayacağız. Fotoğrafçılığın yanı sıra, heykel ve resim gibi alanlarda sanatseverleri bir araya getiren Ninecim Sanatevi’ni geçen yıl faaliyete geçirdik ve bu şekilde sanata olan bağlılığımızı daha da güçlendirdik” dedi.
#Necla Orhan6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis Yılmazİstanbul kültür mirasının ve gastronomi dünyasının asırlık markası Baylan, 100. yaşını özel bir sergi ve kitapla kutluyor. 'İstanbul’un Baylan’ı: 100 Yıllık Serüven' sergisi, 22-29 Kasım tarihleri arasında Atatürk Kültür Merkezi’nde ücretsiz ziyaret edilebilir.
#Baylan Pastanesi