İlhanlı devleti, tarihte kurulmuş olan Moğol devletlerinden biridir. Bu yüzden İlhanlı devletinin tarihini öğrenmek, kuruluşu ve yıkılışına kadar olan süre hakkında bilgi almak, kurucusu ve de devletin sınırları dahilinde başa geçen hükümdarların geçmişini detaylıca anlayabilmek için, devletin kronolojik geçmişini sizin için derledik.
#İlhanlı Devleti TarihiHayatının ilk 50 yılı kabileleri kendisine yeniden bağlı kılmakla ve savaşla geçti. Kısa zamanda Kore sınırlarından Orta Avrupa bölgelerine kadar uzanan büyük bir imparatorluk kurmuştu. İstilaları çok kanlıydı. Teslim olmayan şehirleri, çocuktan ihtiyara kılıçtan geçiriyordu. Orta Asya’nın Türk kronikleri, İbnü’l-Esîr gibileri ve Rusya’nın letopisleri bunu “Tanrı’nın, insanlığın günahları için gönderdiği bir ceza” olarak tasvir ederler.
#Cengiz HanToroslar’ın sonunda, tarih boyunca yapılan seferlerin yolunda, her yanı dağlarla çevrili bir kahramanlar şehri Kahramanmaraş. Dilerseniz kayak yapabileceğiniz, dilerseniz İngiltere’nin endemik bitkilerinden fazla çeşitliliği olan yaylalarında yeniden doğacağınız, dilerseniz de meşhur kaplıcalarında şifa bulacağınız bir şehir. Tarihi ve doğal hazineleri gezmekle bitmeyecek kentin güzelliklerinden bir rehber hazırladık.
#HürriyetOsman Bey’in oğlu Orhan Gazi merak edilen isimlerden biri. Kuruluş Osman dizisinde Osman Bey, oğulları Orhan ve Alaeddin'le yeni döneme başlıyor. Peki, Osman Bey’in oğlu Orhan Gazi kimdir, nasıl öldü? İşte hayatı ve ölümü
#Orhan GaziGeçen haftaki yazımda Kars’a gitmiştik, hazır oralarda dolaşırken bu hafta da Erzurum’a geçelim. Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Erzurum, bölgenin en büyük ili ve Türkiye’nin en kalabalık 29. şehri olarak biliniyor. Şehrin kuzeyde bir bölümü Karadeniz Bölgesi sınırlarına yer alıyor. Denizden yaklaşık 1900 m yükseklikle ve Palandöken Dağı’nın eteklerinde kurulan şehir, tarihin ilk dönemlerinden bu yana farklı uygarlıkları ağırlamış.
#BursaMustafa Çiftci’nin kaleminden süzülen “Gönül Dağı”, seyredenlerin ittifak edeceği hususla, nostaljik kareler manzumesi aslında. Yazarın, memleketi Yozgat’ı (her daim seve seve, her zaman döne döne,) anlattığı dizinin sahnelendiği yer, 'Bozkırda Altmışaltı' değil, Eskişehir’in eskimeyen yüzü Sivrihisar. Hadi biz de sararmış zamanların arasından bozkırın renkli dünyasına bakalım...
#SivrihisarSelçuklu eserlerinin ağırlıkta olduğu Sivas'ta 1270'li yıllarda aynı anda yapımına başlanıp tamamlanan Gök Medrese ve Çifti Minareli Medrese, Selçuklu ile Moğol uzantısı İlhanlı devlet adamları arasındaki güç gösterisi sonucu oluşan hikayeleri ile dikkat çekiyor. Bugün biri yeniden restore edilen, diğeri de kısmen ayakta duran iki yapı, o yıllarda yaşanan hakimiyet arzusunun, taş duvarlara yansıyan örneğini oluşturuyor. Sanat Tarihi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Eser, yapıların o dönemin şartlarında devlet adamlarının karşılıklı meydan okuma anlamı içerdiğini ifade etti.
#SivasHz. Muhammed (S.A.V)'in amcası Abbas'ın soyundan gelen Türk-İslam tarihinde önemli bir yere sahip hanedanlıktır. Abbasi Devleti tarihi, kurucusu ve kuruluşu, hükümdarları, sınırları ve yıkılışına ait bilgileri sizler için derledik.
#Abbasi Devleti TarihiKuruluş Osman dizisiyle Osmanlı Beyliğinin kurucusu Osman Gazi'nin hayatı yeniden gündeme geldi. Dizide özellikle Osman Gazi'nin ölümle burun buruna geldiği anlar dikkat çekiyor. Dedesi Süleyman Şah, büyükannesi Hayme Hatun, babası Ertuğrul Gazi ve annesi Halime Hanım'dır. Yaşamının erken dönemleri hakkında güvenilir kayıtlar yoktur. Osman Bey'in soyuna ve boyuna ait bilgiler gelenekseldir ve en eskisi ölümünden 100 yıl sonra yazılmıştır. Tarihte Osman Bey ne zaman öldü? Osman Gazi’nin ölümüyle ilgili bilgiler...
#Osman Bey Ne Zaman ÖldüSivas; İpek ve Kral Yolu ile bir ticaret merkezi, Kurtuluş Savaşı için güvenilir bir kongre alanı ve doğal güzellikleri ile de coğrafi konuma sahip bir şehirdir. Hal böyle olunca da Sivas’ın ilçeleri, bölgesi, gezilecek ve tarihi yerleri de sık sık merak edilmektedir. İşte sizin için derlediğimiz şehir bilgileri.
#Sivas Hangi Bölgede?Osmanlı tarihinde önemli bir yere sahip olan Ankara Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu padişahı Yıldırım Bayezid ile Moğol hükümdarı Timur arasında yapılan mektuplaşmalar sonucu başlayan bir savaştır. Ankara savaşı tarihi, nedenleri, özeti ve önemine ilişkin işte tüm detaylar.
#Ankara Savaşın NedenleriKuruluş Osman dizisinin başlamasıyla, 20. yüzyıla kadar varlığını sürdüren Osmanlı Devleti ile ilgili bilgiler merak konusu oldu. Tarihi bilgilere göre, Osmanlı Devleti'nin hangi yılda ne zaman kurulduğunu öğrenmek isteyenler, Osmanlı Beyliği'nin kurulması ile başlayan Osmanlı Devleti'nin padişahları ve kuruluş detaylarını araştırma yapıyor. Peki, Osmanlı Devleti ne zaman kuruldu? İşte, en geniş sınırlarına 1683 yılında ulaşan Osmanlı Devleti'nin tarihi...
#Osmanlı Devleti Ne ZamanOsmanlı'nın temellerini atan devlet adamının kim olduğu ve ismi son günlerde merak konusu oldu. Osmanlı Devleti'nin kurucusunun kim olduğu yönünde bilgi almak isteyen kişiler, bu kapsamda internette araştırma yapıyor. Peki, Osmanlı Devleti'nin kurucusu kimdir?
#Osmanlı Devleti'nin Kurucusu Kimdir?Final için gün sayan Diriliş Ertuğrul'da Berke Han rüzgarı esti. Berke Han, Moğollar'ın 1236-1242 arasındaki Doğu Avrupa seferlerinde Batu Han'ın kardeşi ve komutanıydı. Anadolu Selçuklu hükümdarı Alaeddin Keykubad'ın kızı Melike Hatun ile evlenerek Anadolu Selçuklu sarayına damat oldu. İşte, Berke Han'ın hayatına dair bilgiler
#Berke HanKösedağ savaşı birçok izleyici tarafından büyük bir merakla araştırılan ve sorgulanan konular arasında yer almaya başladı. Kösedağ Muharebesi olarak bilinen tarihi olay hakkında araştırma yapan vatandaşlar, Kösedağ savaşının sonuçlarını merak ediyor. Peki, Kösedağ savaşının sonuçları ne oldu? Kösedağ nerede?
#KösedağKösedağ, Türk tarihi için büyük önem arz eden bir konuma sahiptir. Türkiye'nin doğu bölgesinde yer alan ve 3 bin 433 metrelik yükseliğe sahip bir dağ olan Kösedağ, tarih boyunca birçok gelişmeye tanıklık etmiştir. Birçok uygarlığın yerleşim veya savaş noktası olan Kösedağ, kritik öneme sahiptir. Peki, Kösedağ nerede yer alıyor? İşte, merak edilen bu mevki hakkında detaylı bilgiler
#KösedağErzurum, kış aylarının popüler rotaları arasında. Özellikle son yıllarda ev sahipliği yaptığı uluslararası spor organizasyonları ile yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası oluyor. Eğer yolunuz Erzurum’a düşerse, sadece Palandöken ile sınırlamayın kendinizi. İlhanlı, Selçuklu ve Osmanlı devletlerinden kalma mimari mirasları görmeyi, şehirden biraz uzaklaşmayı göze alarak Tortum Gölü’nün muhteşem manzarasına şahitlik etmeyi, Milli Mücadele ruhuna dokunacağınız Atatürk Evi ve Erzurum Kongresi Müzesi’ni ziyaret etmeyi ihmal etmeyin. Ve tabii ki kendine özgü birçok lezzete sahip Erzurum mutfağının yemekleriyle damaklarınızı şenlendirin.
#Saffet Emre TonguçIrak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü, Irak'ın Ninava vilayetine bağlı Telafer kentinin kontrolünü ele geçirdi. Irak Türkmen Cephesi Telafer Sorumlusu, gece 02.00 sularında Telafer'in düştüğünü açıklarken, Irak polisinin kaçarken 60 Türkmen'i öldürdüğünü iddia etti.
#IrakAŞAĞIDAKİ yazı, Avrupa ADDF Başkanı Dursun Atılgan’ın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e gönderdiği mektubunu “Cumhurbaşkan-lığı’nın kendisini ‘Türkiye Cumhuriyeti devleti, binlerce yıllık kadim Türk devlet geleneğinin mirasını devralmış, Cumhurbaşkanlığı forsunda ifadesini bulan büyük Türk devletinin tarihi tecrübelerini bünyesinde mecederek köklü bir medeniyet üzerinde yükselmiştir. Yeni anayasa çalışmalarının bu köklü tarihi miras çerçevesinde gelişeceği hususunda herhangi bir tereddüt bulunmamaktadır” diye cevaplandırması üzerine bu konuda ilginç tartışmalar yapıldı.