Hayatının ilk 50 yılı kabileleri kendisine yeniden bağlı kılmakla ve savaşla geçti. Kısa zamanda Kore sınırlarından Orta Avrupa bölgelerine kadar uzanan büyük bir imparatorluk kurmuştu. İstilaları çok kanlıydı. Teslim olmayan şehirleri, çocuktan ihtiyara kılıçtan geçiriyordu. Orta Asya’nın Türk kronikleri, İbnü’l-Esîr gibileri ve Rusya’nın letopisleri bunu “Tanrı’nın, insanlığın günahları için gönderdiği bir ceza” olarak tasvir ederler.
#Cengiz HanBugünlere gelmemizi sağlayan atalarımız Osmanlı Devleti'nin temellerini atan kişilerdir. Özellikle cihana hükmetmiş olan padişahlarımız sayesinde önemli bir coğrafyaya hakim olabilmişiz. Tabi Osmanlı'nın beylikten devlete geçişi kolay olmamıştır. Bunu yaparken uzun bir süreye ihtiyaç vardı. Sizler için Beylikten devlete Osmanlı siyaseti konu anlatımı hakkında merak edilen tüm bilgileri detayları ile derledik.
#EğitimTarihte kurulan her devletin kendine has özellikleri bulunmaktadır. Özellikle devlet adamlarının yaşayışları ve yaptıkları ile ön plana çıktığı da görülmektedir. Osman Bey dönemi genel özellikleri nelerdir? Osman Bey dönemi olayları, savaşları ve gelişmeleri nelerdir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Osman Bey DönemiKuruluş Osman 61. bölüm full izle ekranı erişime açıldı. Çarşamba akşamları izleyici karşısına çıkan Kuruluş Osman'ın 2 Haziran tarihli son bölümünde yine nefes kesen anlar yaşandı. Bamsı Bey'in şehit olmasının ardından Osman Bey, Togay’dan intikam almak için and içerken, Togay'ın yakalanması Kuruluş Osman 61. son bölüme damga vurdu. Bala Hatun ve Malhun Hatun arasında yaşanan gerilim ise dikkat çekti. Son bölümün hemen ardından Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleyici karşısına çıktı. İşte, kaçıranlar için Kuruluş Osman 61. son bölüm kesintisiz izleme ekranı ve yeni bölüm fragmanı.
#Kuruluş Osman İzleİlhanlı devleti, tarihte kurulmuş olan Moğol devletlerinden biridir. Bu yüzden İlhanlı devletinin tarihini öğrenmek, kuruluşu ve yıkılışına kadar olan süre hakkında bilgi almak, kurucusu ve de devletin sınırları dahilinde başa geçen hükümdarların geçmişini detaylıca anlayabilmek için, devletin kronolojik geçmişini sizin için derledik.
#İlhanlı Devleti TarihiKuruluş Osman dizisiyle gündeme gelen konulardan biri de Geyhatu Han oldu. İsmi ilk kez dizinin 12. Bölümünde geçen Geyhatu Han’ın hayatı ve tarihte var olup olmadığı merak ediliyor. Peki, Geyhatu Han kimdir, ne zaman öldü? Kuruluş Osman dizisindeki Geyhatu Han gerçekte var mı?
#Geyhatu Han Kimdir?Sivas; İpek ve Kral Yolu ile bir ticaret merkezi, Kurtuluş Savaşı için güvenilir bir kongre alanı ve doğal güzellikleri ile de coğrafi konuma sahip bir şehirdir. Hal böyle olunca da Sivas’ın ilçeleri, bölgesi, gezilecek ve tarihi yerleri de sık sık merak edilmektedir. İşte sizin için derlediğimiz şehir bilgileri.
#Sivas Hangi Bölgede?Osmanlı tarihinde önemli bir yere sahip olan Ankara Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu padişahı Yıldırım Bayezid ile Moğol hükümdarı Timur arasında yapılan mektuplaşmalar sonucu başlayan bir savaştır. Ankara savaşı tarihi, nedenleri, özeti ve önemine ilişkin işte tüm detaylar.
#Ankara Savaşın Nedenleri“PAZAR günkü köşenizi okuyunca küçük dilimizi yuttuk. Bu köşede yer alan yazı ‘Türklüğe ihanet’ denilebilecek nitelikte bir yazı. Böyle bir yazı yayınlanmamalıydı. Ülkeyi bölüp parçalamak misyonu ile yükümlü AKP ve yandaşları elbette bu yazıyı kullanacaklar ve Türkiye’nin yeni gündemi bu olacaktır” diyor araştırmacı yazar Semih Kalkanoğlu...
AŞAĞIDAKİ yazı, Avrupa ADDF Başkanı Dursun Atılgan’ın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e gönderdiği mektubunu “Cumhurbaşkan-lığı’nın kendisini ‘Türkiye Cumhuriyeti devleti, binlerce yıllık kadim Türk devlet geleneğinin mirasını devralmış, Cumhurbaşkanlığı forsunda ifadesini bulan büyük Türk devletinin tarihi tecrübelerini bünyesinde mecederek köklü bir medeniyet üzerinde yükselmiştir. Yeni anayasa çalışmalarının bu köklü tarihi miras çerçevesinde gelişeceği hususunda herhangi bir tereddüt bulunmamaktadır” diye cevaplandırması üzerine bu konuda ilginç tartışmalar yapıldı.
Türkiye'de evliya türbesi olduğuna inanılan mekánların en ilginçlerinden biri Tokat'ta bulunuyor. Anadolu'yu 13. yüzyılda işgal eden Moğol ordularının kumandanlarından biri olan ve 1313'te Tokat'ta ölen Esentimur oğlu Nureddin'in mezarı bugün evliya türbesi zannediliyor ve ‘‘Esentimur’’ adı yanlışlıkla ‘‘Sen Timur’’ diye okunduğu için Moğol kumandanın bir Hristiyan azizi olduğuna inanılıyor.
Toroslar’ın sonunda, tarih boyunca yapılan seferlerin yolunda, her yanı dağlarla çevrili bir kahramanlar şehri Kahramanmaraş. Dilerseniz kayak yapabileceğiniz, dilerseniz İngiltere’nin endemik bitkilerinden fazla çeşitliliği olan yaylalarında yeniden doğacağınız, dilerseniz de meşhur kaplıcalarında şifa bulacağınız bir şehir. Tarihi ve doğal hazineleri gezmekle bitmeyecek kentin güzelliklerinden bir rehber hazırladık.
#HürriyetOsman Bey’in oğlu Orhan Gazi merak edilen isimlerden biri. Kuruluş Osman dizisinde Osman Bey, oğulları Orhan ve Alaeddin'le yeni döneme başlıyor. Peki, Osman Bey’in oğlu Orhan Gazi kimdir, nasıl öldü? İşte hayatı ve ölümü
#Orhan GaziOsmanlı devleti döneminde derbent olarak adlandırılan bir teşkilat bulunmaktaydı. Bu teşkilat hakkında bilgi sahibi olmak isteyen birçok insan Derbent nedir, nereye bağlıdır? Osmanlı'da derbent muhafızları ne yapar? Şeklinde birbirinden farklı sorulara yanıt aramaktadır. Sizin için derbent kelimesi hakkında tüm detaylarıyla birlikte merak edilen soruları derledik.
Geçen haftaki yazımda Kars’a gitmiştik, hazır oralarda dolaşırken bu hafta da Erzurum’a geçelim. Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Erzurum, bölgenin en büyük ili ve Türkiye’nin en kalabalık 29. şehri olarak biliniyor. Şehrin kuzeyde bir bölümü Karadeniz Bölgesi sınırlarına yer alıyor. Denizden yaklaşık 1900 m yükseklikle ve Palandöken Dağı’nın eteklerinde kurulan şehir, tarihin ilk dönemlerinden bu yana farklı uygarlıkları ağırlamış.
#BursaMustafa Çiftci’nin kaleminden süzülen “Gönül Dağı”, seyredenlerin ittifak edeceği hususla, nostaljik kareler manzumesi aslında. Yazarın, memleketi Yozgat’ı (her daim seve seve, her zaman döne döne,) anlattığı dizinin sahnelendiği yer, 'Bozkırda Altmışaltı' değil, Eskişehir’in eskimeyen yüzü Sivrihisar. Hadi biz de sararmış zamanların arasından bozkırın renkli dünyasına bakalım...
#SivrihisarSelçuklu eserlerinin ağırlıkta olduğu Sivas'ta 1270'li yıllarda aynı anda yapımına başlanıp tamamlanan Gök Medrese ve Çifti Minareli Medrese, Selçuklu ile Moğol uzantısı İlhanlı devlet adamları arasındaki güç gösterisi sonucu oluşan hikayeleri ile dikkat çekiyor. Bugün biri yeniden restore edilen, diğeri de kısmen ayakta duran iki yapı, o yıllarda yaşanan hakimiyet arzusunun, taş duvarlara yansıyan örneğini oluşturuyor. Sanat Tarihi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Eser, yapıların o dönemin şartlarında devlet adamlarının karşılıklı meydan okuma anlamı içerdiğini ifade etti.
#SivasHz. Muhammed (S.A.V)'in amcası Abbas'ın soyundan gelen Türk-İslam tarihinde önemli bir yere sahip hanedanlıktır. Abbasi Devleti tarihi, kurucusu ve kuruluşu, hükümdarları, sınırları ve yıkılışına ait bilgileri sizler için derledik.
#Abbasi Devleti TarihiKuruluş Osman dizisiyle Osmanlı Beyliğinin kurucusu Osman Gazi'nin hayatı yeniden gündeme geldi. Dizide özellikle Osman Gazi'nin ölümle burun buruna geldiği anlar dikkat çekiyor. Dedesi Süleyman Şah, büyükannesi Hayme Hatun, babası Ertuğrul Gazi ve annesi Halime Hanım'dır. Yaşamının erken dönemleri hakkında güvenilir kayıtlar yoktur. Osman Bey'in soyuna ve boyuna ait bilgiler gelenekseldir ve en eskisi ölümünden 100 yıl sonra yazılmıştır. Tarihte Osman Bey ne zaman öldü? Osman Gazi’nin ölümüyle ilgili bilgiler...
#Osman Bey Ne Zaman ÖldüKuruluş Osman'ın ekranlara gelen son bölümünde obaya yapılan Moğol baskını dikkat çekti. Dizinin yayınlanan bölümüyle beraber Moğollar'ın tarihi bir kez daha gündeme geldi. Tarihte Asya kıtasının büyük bir kısmına sahip olan Moğollar, Çin ile Rusya arasındaki Moğolistan’da yaşadılar. Peki, Moğollar kimdir? Moğollar Türk mü? İşte, o konu hakkında merak edilen bilgiler.
#Moğollar Kimdir?Kuruluş Osman dizisinin başlamasıyla, 20. yüzyıla kadar varlığını sürdüren Osmanlı Devleti ile ilgili bilgiler merak konusu oldu. Tarihi bilgilere göre, Osmanlı Devleti'nin hangi yılda ne zaman kurulduğunu öğrenmek isteyenler, Osmanlı Beyliği'nin kurulması ile başlayan Osmanlı Devleti'nin padişahları ve kuruluş detaylarını araştırma yapıyor. Peki, Osmanlı Devleti ne zaman kuruldu? İşte, en geniş sınırlarına 1683 yılında ulaşan Osmanlı Devleti'nin tarihi...
#Osmanlı Devleti Ne Zaman