Yaşamını ve müzik çalışmalarını ABD’de sürdüren usta piyanist Aysegül Durakoğlu, 17 Mart Cuma saat 19.30’da Saint Benoit Lisesi’nde Cumhuriyet’in 100. yılı kutlama konseri verecek. Programda Fransa’da yaşamış Chopin, Debussy, Piazzolla gibi besteciler ile çağdaş Türk bestecilerinin piyano eserleri yer alacak.
#Aysegül DurakoğluCate Blanchett’ın performansıyla öne çıkan “Mrs. America”, eylemleriyle feminist politikalara zararlar vermiş muhafazakâr aktivist Phyllis Schlafly’nin hayatını anlatıyor ve günümüz Amerikasındaki eşitsizliklere 70’lerden selam gönderiyor. Polisiye tutkunlarına 10’ar dakikalık cinayet draması “When The Street Lights Go On”, kahkaha arayanlara HBO’nun yeni reality şovu “We’re Here”, aşk da olsun gerilim de diyen kararsızlara “Run”, haftanın diğer ekran seçenekleri... Etkileyici görüntüleriyle “Toprağın Tuzu” ve dünya galasını Visions du Réel’de yapacak “Mimaroğlu” belgeselleri de bu haftanın online keşifleri...
#SinemaEğri oturup doğru konuşalım, son zamanlarda hayatından şikâyet etmeyen birini bulmak kolay değil. Ben buldum! Adını yaşadığı semt olan Emirgân’dan alan yeni bir albüm çıkaran Kerem Görsev; iyimser, neşeli ve heyecanlı... O kadar ki “Ne olacak bu cazın hali” sorusuna bile umutlu bir cevap verdi.
#CazChopin, Beethoven, Rahmaninof gibi evrensel ses ustalanın piyano külliyatı üzerine çalışan İdil Biret, 1961’den bu yana ilk kez stüdyoya girip bir Türk bestecinin eserlerini kaydetti. “Çağdışı Bağıran”da Ertuğrul Oğuz Fırat’ın 2 eserini seslendirdi. Biret, “Herhangi bir enstrüman çalmadığı halde bestecinin piyanoyu son derece yaratıcı, özgün kullanma becerisi dikkat çekici” diyor.
Türkiye’den Koray Kaya’nın yönettiği, çağdaş müziğin algı süreçlerini, öncesi ve şimdisini İlhan Mimaroğlu’dan Aydın Esen’e, İlhan Erşahin’den Arto Tunçboyaciyan’a, önemli müzisyenlerle tartışan Anarchic Harmony/Anarşik Armoni, 13. !f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali, Aşk & Başka Bi’ Dünya bölümünde seyirciyle buluşuyor.
#!F İstanbulDinleyicisini masaların üstüne çıkaran, coşkulandırıp tabak kırdıran klarnetçilerden değil Oğuz Büyükberber. Bas klarnetiyle emprovizasyonlar yapıyor, sessizliğe rengarenk resimler çiziyor, dinleyicisinin hayal gücünü kışkırtıyor. Geçen yıl Berlin’de terk edilmiş bir ofis binasında dört gün solo kayıt yaptı. Bunları elektronik kayıtları, fotoğrafları, grafik ve dijital tasarımlarıyla birleştirip ‘4’ albümünü hazırladı. Büyükberber, 6 Eylül’de Nardis’te albüm repertuarından bir bölümü sahneye taşıyacak.
Yamaha Piyano Salonu’nun Fifth Avenue cephesindeki minyatür balkon, mermer kabartmalı asalet figürleri arasında. Akşamın ileri saatinde tarihi binanın asansörleri hayli işlek, insanlar piyano salonuna çıkış için kuyrukta. 200 kişilik salon tamamen dolu,ismimin yazılı olduğu koltuğa oturuyorum.