Paylaş
Perşembe ve cuma günü yazdığım yazılarda, şimdiye kadar düzenlenen olimpiyatlarda çalınan, icra edilen müziklere değindim.
İkinci yazımı şu soruyla bitirmiştim: 2020 Olimpiyatları’nı kazanırsak biz seremonide ne çalacağız? Kimlerin hangi eserleri yer alacak veya kime sipariş vereceğiz?
Bugün kendi önerilerimi sıralayacağım...
Seremonilerdeki ana tema, olimpiyatın felsefesine uygun olarak genellikle kardeşlik, dostluk, barış, sevgi konuları etrafında geziniyor. Yunus Emre’den başlamak üzere birçok Türk şairinin en güzel örneklerle değindiği konulardır bunlar. Ama benim ilk önerim, buna en uygun şiir olarak Nâzım Hikmet’in Davet şiiridir.
“Kapansın el kapıları, bir daha açılmasın,
yok edin insanın insana kulluğunu,
bu dâvet bizim....
Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür
ve bir orman gibi kardeşçesine,
bu hasret bizim...”
Dizeleriyle sona eren bu şiirin bestelenmesi için bir bestecimize ısmarlayabilir ya da bir yarışma açabiliriz. Daha önceki olimpiyatlarda da yine yarışma yöntemi uygulanmıştı.
Peki hangi müzik öne çıkacak?
Cuma günü gördük ki, İngilizler popüler müziği öne çıkardılar. Hiç kuşkusuz geleneksel bir çizgiyi koruyarak Handel’le başlandı. Sir Simon Rattle da Vangelis’in bestesini çalan orkestrayı yönetti. Ama Rolling Stones’tan The Who’ya, The Beatles’tan Pink Floyd’a ve başka ünlü grup ve müzisyenlerin eserlerine yer verdiler koreografilerinde...
* * *
BİZ hangi bestecilerimize bir beste ısmarlayabiliriz?
İlhan Usmanbaş, Yalçın Tura, İlhan Baran, Muammer Sun, Kâmran İnce, Fazıl Say, Hüseyin Sermet, Selman Ada, Çetin Işıközlü, Hasan Uçarsu, Mehmet Nemutlu, Özkan Manav, Ahmet Yürür, Ali Darmar, Betin Güneş, Aydın Esen bir çırpıda hazırlanabilecek listede yer alan isimler.
Genç kuşak bestecilerimizin yapıtlarını dinleyenler onların başarılarına tanık olmuşlardır. Düzenlenecek bir beste yarışmasında, uzman ve nitelikli bir jüri olması kaydıyla, başka isimlerin eserleri de değerlendirilebilir elbette.
Herhangi bir tercih sıralaması yapmadan, aldığım notlara göre bazı isimler var yine aklımda dolaşan.
Türk Beşleri’nden mutlaka parçalar seslendirilmeli:
A. Adnan Saygun - Yunus Emre Oratoryosu, Cemal Reşit Rey - Anadolu Halk Türküleri, Ulvi Cemal Erkin - Köçekçe, Necil Kâzım Akses - Itrî’nin Nevakâr’ı üzerine, Hasan Ferit Alnar - Kanun Konçertosu...
Zülfü Livaneli geleneksel müziğimize çoksesli bakış açısıyla yaklaşan isimlerden birisidir. Onun klasikleşmiş bestelerinden birisi de yine değerlendirmede bulunmalıdır...
Cuma günü sorduğum soruya, Twitter’dan gelen yanıtlar özellikle şu isimler üzerine yoğunlaşıyor:
Fazıl Say, Ulvi Cemal Erkin, Kerem Görsev, Âşık Veysel, Zülfü Livaneli, İlhan Mimaroğlu, Kâni Karaca, Tanburi Cemil Bey.
* * *
İLERLEYEN zamanlarda tekrar değineceğim bu konunun, başta Olimpiyat Komitesi olmak üzere müzikçilerimizin şimdiden gündeminde olması gerektiği
kanaatindeyim.
Paylaş