Kortizol, sağlıkta sıklıkla karşımıza çıkan terimlerden birisidir. Vücudun bağışıklık sistemini doğrudan etkiler. Kortizol nedir, değeri kaç olmalıdır, düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir sorularının yanıtlarını sizin için derledik.
#KortizolGebelik sırasında annenin kullandığı ilaçlar, viral enfeksiyonlar, akraba evlilikleri gibi nedenlere bağlı olarak yeni doğan bebeklerde ya da çocuklarda işitme kayıpları görülebilir. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Nuri Özgirgin, işitme kayıpları ile ilgili şu bilgileri verdi.
#Umut Kök HücreMobinge uğrayan bireyler, hem psikolojik ve fiziksel sağlık hem de ekonomik ve sosyal konum açısından ciddi şekilde zarar görüyor. Bu gibi durumlarda asla cesaretin yitirilmemesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Pınar Tınaz, “Eğer mümkünse mağdur kişi mobbingcinin yanına gidip, kendisinin davranışlarını mobbing olarak algıladığını, rahatsız olduğunu ve bu davranışlarına hemen son vermesi gerektiğini söylemeli. Ayrıca psikolojik destek de almalı” dedi.
#Mobbing Karşısında Ne YapmalıHer geçen gün anneler ve bebekleri için tasarlanan ürünlerin sayısı ve bu ürünlerde kullanılan teknolojinin dozu artıyor. Bebeğini kucakta taşırken annenin sırtı zorlanmasın diye yaratılmış ortopedik bebek koltukları, emzikli bardaklar, mikrodalgaya konabilen su sterilizörleri gibi pek çok yenilik var bu sezon.
TBMM Genel Kurulu’nda, Bakanlığının 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi sunumunu gerçekleştiren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "16 yaş altındaki çocuklarımızı sosyal medya zararlarından korumak için yasal düzenlemeler yapma ihtiyacı artık zorunlu hale gelmiştir" dedi.
#Abdulkadir UraloğluTBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, İçişleri Bakanlığı'nın 2025 yılı bütçe teklifi görüşülmeleri başlarken gerginlik yaşandı. CHP'li vekiller, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın salona girişini engellemek istedi. Bakan Yerlikaya bir saatlik gecikme sonrası komisyonda sunumuna başladı. Bakan Yerlikaya, eleştiri olmadan demokrasi olmayacağını, ancak bunun iftira boyutunu geçmemesi gerektiğini belirterek, "Ama demokrasimizin seviyesini korumamız lazım." dedi.
#TBMMDijital dönüşümle birlikte öğrenme ve eğitim kökten değişmeye başladı. Günlük hayatta vazgeçilmezimiz olan mobil cihazlar ve internet, öğrencilerin öğrenme deneyimlerini kişiselleştirmede en büyük yardımcı oldu. Uzaktan eğitim, çevrimiçi kaynaklar ve dijital öğrenme platformları ile öğrenciler her yerden öğrenme fırsatlarına erişebilir oldu.
#Amerika Lise Diplomasıİçinde yaşadığımız dijital çağda akademide, günlük hayatta, medyada konuştuğumuz en büyük teknolojik yeniliklerden biri hiç şüphesiz yapay zekâ. İster evde, ister okulda, ister iş yerinde olsun yapay zekâ uygulamaları çok farklı alanlarda ve çok farklı özellikleriyle karşımıza çıkıyor. Ancak bu teknolojinin getirdiği yeniliklerle beraber yaşanan değişimler olumlu ve olumsuz etkileri de barındırıyor.
#Doç. Dr. Sefer DarıcıTakvimler 29 Ekim 1969 tarihini gösterirken aralarında 560 kilometre mesafe bulunan iki bilim insanı bilgisayarları birbirine bağlayıp yazışmaya başladı. Ancak daha iki harf girilmişti ki sistem çöktü. Aslında dünyayı her anlamda değiştirecek bir an yaşanıyordu ancak bilim insanları bunun farkında değildi. O geceyi 55 yıl sonra yaşayanlar anlattı.
#ARPANETUzun süredir ekranda, izleyiciyi büyülüyor. Son üç senedir kariyerinin altın çağını yaşıyor; “20’li yaşlarda olsam oraya kendimi kaptırmamam, savrulmamam mümkün değildi” diyor. Şimdi Evrim Alasya hem ekranda hem de ‘Aşk Biter mi?’ oyunuyla sahnede. Onunla hayatının makas değiştirdiği anları, en büyük yüzleşmesini, ona çıkış yolu sağlayan mottoyu ve aşkı konuşuyoruz, diyor ki: “Bu hayatta Evrim’in egosunu aşktan başka hiçbir şey kıramadı.”
#Evrim AlasyaAlmanya’da SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümetinde yaşanan görüş ayrılıkları nedeniyle sancıların iyice arttığı, özellikle son dönemlerde daha belirgin bir şekilde görülmeye ve duyulmaya başladı. Nitekim bunu SPD’li Şansölye Olaf Scholz da çok açık bir biçimde itiraf etti. Hem de Hindistan’a yapmakta olduğu resmi ziyaret sırasında.
#ALMANYAGünlük burç yorumları 21 Ekim 2024 Aygül Aydın yorumlarıyla paylaşıldı. Ay, İkizler burcunda ilerliyor. Hayata neden bu kadar hınç dolu olduğunu ve heveslerinin neden azaldığını anlamaya çalışmalısın. Bu, içsel bir yolculuk gerektirebilir. Bugün aşk, aile, sağlık, kariyer ve para konularında burcunuzu neler bekliyor? Uzman Astrolog Aygül Aydın 19 Ekim Cumartesi günlük burç yorumları ile okurlarına önemli bilgiler verdi. 21 Ekim 2024 Koç, Boğa, İkizler, Yengeç, Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Yay, Oğlak, Kova ve Balık burçlarını neler bekliyor? İşte günlük burç yorumları 21 Ekim 2024!
#BurçlarSamsun İl Emniyet Müdürlüğü'nde düzenlenen toplantıda annelere 'En İyi Narkotik Polisi Anne' projesi ile ilgili eğitim verildi. Eğitimde yapılan sunumlarda anneler, narkotik madde kullanımının psikolojik belirtileri ve sokak dili hakkında bilgilendirilerek, "Metin amca, düğme, Lamborghini, gogo, kova, ot, üçlü, beşli, ateş, buz, eks, taş' gibi isimler kullanan çocuklara dikkat etmeliyiz" uyarısı yapıldı.
#PolisÇocuklarda konuşma bozukluğunun okul yaşamlarını büyük ölçüde etkilediğini belirten Dr. Öğretim Üyesi Emel Arslan Sarımehmetoğlu, ailelerin ‘büyüyünce geçer’ ya da ‘komşunun oğlu da böyleydi ama geçti’ gibi yorumlara kulak asmaması gerektiğini söyledi. Sarımehmetoğlu, “Erken teşhis ve müdahale büyük önem taşımaktadır” uyarısı yaptı.
#Emel Arslan SarımehmetoğluAlzheimer 21’inci yüzyılın kâbusu. Her 3,2 saniyede bir kişi bu hastalığa yakalanıyor. Hem hastanın hem de ona bakanların yaşam kalitesi her gün biraz daha düşüyor, çaresizlik evlere ateş düşürüyor. Bu derlemeyi bir gazeteci olarak değil, sekiz yıldır bu illetle mücadele eden bir babanın kızı olarak yazıyorum. İçinde bol miktarda bilgi ve gerçekle birlikte test edilmiş deneyim ve moral bulacaksınız. Okuyan ferahlık bulsun, Alzheimer Günümüz (21 Eylül) kutlu olsun…
#AlzheimerYaz tatili, öğrenciler için eğitim yılı boyunca bekledikleri bir dönem. Yaz döneminde okul ortamında formal olarak öğrenim görmeseler de öğrenme olgusunun sürekli olduğunu biliyoruz. Bu nedenle okuldan uzakta geçirilen bu zamanın da aile, veli ve öğrenci iş birliği ile hem eğlenceli hem de öğretici geçmesi ideal bir durum olarak karşımıza çıkıyor.
#Doç. Dr. Gökhan KayırOcak ayından bu yana "dünyanın en yaşlı insanı" unvanını elinde tutan 117 yaşındaki Maria Branyas Morera, hafta başında hayatını kaybetti. Dünya savaşlarından, pandemilerden ve nice zorluktan sağ çıkan Morera'nın ne kanser ne kalp hastalığı ne de en ufak bir demans belirtisi göstermesi uzmanları bile şaşkına çeviriyordu. Peki Morera'nın bu kadar uzun yaşamasının sırrı neydi?
#SağlıkPandemi ile birlikte hayatımıza giren ve birçok işletme için kalıcı hale gelen uzaktan ve hibrit çalışma modeli yeni bir girişime ilham verdi. Sosyal medya platformu olarak yola çıkan PeerBie, çalışma hayatındaki köklü değişim nedeniyle yönetim platformuna dönüştü. Ekip içi iletişim, proje yönetimi, yazılım geliştirme ve satış süreçlerini tek çatı altında birleştirerek küçük ve orta ölçekli işletmelerin verimliliğini artırmayı hedefleyen girişim, mesafeleri ortadan kaldırarak takım ruhunu güçlendiriyor.
#Pandemi200 bin kişiyi evsiz bırakan, binlerce insanın hayatını kaybettiği, yaralandığı 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin üzerinden 25 yıl geçti. O dönem depremin yaralarını sarmaya uğraşırken bir yandan da olası İstanbul depremi konuşulmaya başladı. Resmi kurumlar projeler hazırlıyor, çalıştaylar düzenleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri kentsel dönüşüme odaklandı; kamu binaları, köprüler, viyadükler güçlendiriliyor. Vatandaş riskli binasını yenilesin diye mali destek kampanyaları yapılıyor. Ama dönüşüm, olması gereken hızda değil. “İstanbul depreme hazır mı, neler yapıldı, yapılmalı” diye işin uzmanlarına, yetkililere sorduk.
#Necla Bayraktar