ABD ve Avrupa’da hızla yayılan Batı Nil Virüsü, maalesef geçtiğimiz ay Türkiye’de de tespit edilmişti. Her geçen gün hızla yayılan bu virüs, ölümcül olmasına ve onlarca yıldır var olmasına rağmen aşısı ve tedavisi ise yok! Peki bu virüsün neden hâlâ aşısı ve tedavisi bulunamıyor? Tüm dünyayı gerçekten tehdit ediyor mu?
#Batı Nil VirüsüEconomist Impact’in yayınladığı dünyanın ilk Sağlık Kapsayıcılık Endeksi, ülkelerin sağlık okuryazarlığından erişilebilirliğe kadar birçok konuda karnesini ortaya koydu. Haleon’un desteğiyle hazırlanan ve 40 ülkenin yer aldığı endekste Türkiye’nin genel notu ‘orta’ oldu. Tüm dünyada 170 milyar poundluk büyüklüğe sahip tüketici sağlığı alanında Türkiye’nin gitmesi gereken uzun bir yol var.
#Sponsorlu İçerikEconomist Impact’in yayınladığı dünyanın ilk Sağlık Kapsayıcılık Endeksi, ülkelerin sağlık okuryazarlığından erişilebilirliğe kadar birçok konuda karnesini ortaya koydu. Haleon’un desteğiyle hazırlanan ve 40 ülkenin yer aldığı endekste Türkiye’nin genel notu ‘orta’ oldu. Tüm dünyada 170 milyar poundluk büyüklüğe sahip tüketici sağlığı alanında Türkiye’nin gitmesi gereken uzun bir yol var.
#Economist ImpactMahkeme belgelerinde ürettiği Kovid-19 aşısının çok nadir görülen bir yan etkiye neden olabileceğini kabul eden ilaç devi AstraZeneca, tartışmaların odağındaki aşısını dünya çapında geri çekme kararı aldı.
#AstrazenecaYasemin Uzunçelebi 5 Ekim 2021 gecesi uyurken evine gizlice giren Mehmet Yıldız tarafından kimyasal bir sıvıyla saldırıya uğradı. Yüzünde bulunan tüm organları, sırtı, göğsü neredeyse eridi... Vücudunun yüzde 95’i tahrip oldu. O gün bugündür hastanede, 100’ün üzerinde operasyon geçirdi. Şimdi protez göz takılması gerekiyor. Hastanede bizimle görüşmeyi kabul eden Uzunçelebi’nin desteğe ihtiyacı var. Aynı zamanda yarın yeni duruşması yapılacak... Yasemin Uzunçelebi, Mehmet Yıldız’ın hak ettiği cezayı almasını bekliyor.
#Yasemin UzunçelebiForbes dergisi, dünyanın en zenginleri listesini yayımladı. Listede yer alan isimler arasında Almanya’nın en zenginleri de yer alıyor. Ekonomik olarak dünyanın en güçlü ülkelerinden bir olan Almanya’da, listenin en zenginleri sıralamasında yer alan 10 Alman iş insanının toplam serveti yaklaşık 200 milyar Euro. En zengin iş insanlarının en büyük ortak özelliği ise kamuoyundan ve medyadan uzak yaşamaları.
#AlmanyaTek bir şirketin büyümesi, bir ülkenin ekonomisini ne kadar etkileyebilir? Birazdan okuyacağınız örnek bu sorunun yanıtına dair oldukça ilginç detaylar içeriyor. Zayıflama ilaçlarının Danimarka ekonomisine olan etkisi, ülke tarihinde bugüne kadar görülmemiş değişimlere neden oluyor. İşte ayrıntılar...
#DanimarkaGazlı içeceklerde, mısır gevreğinde, hatta kahvenizde bile var… Dünya Sağlık Örgütü çok sayıda yiyecek ve içecekte yer alan bir yapay tatlandırıcı olan aspartamı, ‘kanserojen olma ihtimali bulunan maddeler’ listesine ekledi ancak günlük aspartam tüketimiyle ilgili tavsiyesini değiştirmedi. Uzun süredir devam eden sağlık endişelerine rağmen kullanımı çok yaygın olan aspartamın dünyayı ele geçirişinin tarihini anlatıyoruz…
#AspartamCenevre’de kurulan Movement Health 2030 Vakfı’nın bugüne kadar 30 ülkede uygulamaya koyduğu sürdürülebilir sağlık sistemi için Türkiye’de çalışmalar başladı. Geçen hafta yapılan çalıştayın ardından Sağlık Bakanlığı ile birebir görüşmeler için hazırlık yapıldı. Önleyici sağlık ve erken tanı politikalarına tavsiye niteliğindeki ilk rapor, Eylül 2023’te açıklanacak.
#Movement Health 2030 VakfıGlobal ilaç şirketi, 20 milyon Euroluk yatırımla göz damlası üretimini Türkiye’ye taşıdı. AbbVie, Türkiye Genel Müdürü Mete Hüsemoğlu, ‘‘Dünyadaki sayılı göz damlası üretimi tesislerinden birini İstanbul’da hayata geçirdik. Türkiye’den ihracat da yapacağız’’ dedi.
#Nörolojiİngiltere Kraliyet ailesinin her şeyi büyük ilgi çekiyor. Aşkları, kavgaları, skandalları derken tabii ki servetleri de milyonlarca kişinin merakını cezbediyor. Geçen yıl Eylül ayında hayata gözlerini yuman Kraliçe'nin mirası üzerindeki gizlilik de bu merakı körüklüyor. Peki neler biliyoruz? Gelin ailenin önde gelen isimlerini teker teker mercek altına alalım.
#Kral CharlesBiliminsanları, mRNA tabanlı COVID aşılarının başarısından yola çıkarak pek çok hastalığı tedavi edebileceklerine inandıklarını açıkladı. Moderna şirketi, kanser, kalp ve bağışıklık sistemi hastalıkları için üzerinde çalıştıkları aşının 2030’a kadar hazır olabileceğini belirtti.
#KanserYüzde 100 yerli sermayeli Kanser ve solunum ilacı üreten şirkete gelen 'Kıymet takdiri için muhafaza' işlemi üretime sekte vurdu. Vadesi gelmeyen borcu için icra başlatılan şirket ve 400 çalışanı kararın hem yerli ilaç üretiminin önemi hem kanser ve solumun ilacı bekleyen hastaların selameti açısından gözden geçirilmesini talep ediyor.
#KanserGelişmiş ülkelerde yeni HIV tanısı alan sayısı giderek azalıyor. Bizdeyse vakalar artıyor. HIV’i onlar gibi başarılı şekilde önleyebilmek için yapılacakları uzmanlar anlattı: “Anonim test merkezleri yaygınlaştırılmalı, evde test kitlerine ruhsat verilmeli, koruyucu ilaçlar ücretsiz reçete edilmeli.”
#Dr. Ecz. Metin UyarUluslararası Diyabet Federasyonu ve Sağlık Bakanlığı'na göre, Türkiye'de diyabetin görülme sıklığının yüzde 15 olduğu tahmin ediliyor. Bu görülme sıklığı, 7 milyondan biraz fazla nüfusa denk geliyor. 1 1 milyon Tip-1 ve 6 milyon Tip-2 diyabet hastasını kapsayan bu nüfusun gelecekte artma olasılığı da yüksek.
#Sponsorlu İçerikYeni geliştirilen Alzheimer ilacının, hastalığın erken evrelerinde başarılı olduğu açıklandı. İlacın, hastalığın neden olduğu bilişsel beceri gerilemesini yüzde 27 oranında yavaşlattığı tespit edildi. Bilim çevreleri çalışmayı ‘çığır açıcı bir gelişme’ olarak değerlendirdi.
#AlzheimerOxford Üniversitesi'nden bilim insanları "devrimsel" potansiyele sahip bir sıtma aşısı geliştirdiklerini açıkladılar. Üstelik aşının maliyeti çok düşük olacak ve bu da sayısız insanın hayatını değiştirebilecek bir gelişme...
#SıtmaABD'li biyoteknoloji şirketi Moderna, Covid-19 aşısının geliştirildiği sırada kullanılan mRNA teknolojisinin patentinin kendisine ait olduğunu söyleyerek, Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech ile ABD merkezli ilaç şirketi Pfizer'a patent ihlali iddiasıyla dava açtı.
#ModernaAvustralya’nın Mildura adlı kasabasında yaşanan tuhaf olay, adeta tüm ülkeyi ayağa kaldırdı. Kasabada gökyüzü bir anda pembeye boyandı. Olayı gören halk bir uzaylı istilası yaşandığını sandı. Gerçekse çok başkaydı…
#Avustralya