İlaçların saklama koşullarının etkin bir tedavi için ilk şart olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ahmet Aydın, özellikle çok ilaç kullanan yaşlı hastalar tarafından tercih edilen ‘saklama kapları’ konusunda uyardı. Aydın, "İlaç, ambalajında son kullanma gününe kadar etkin bir şekilde kalabilir. Orijinal ambalajından çıkardığımız anda etkinliği ve hijyeni hakkında bütün güvenilirliği bitiriyoruz. Bu son derece tehlikeli" dedi.
#İlaç Saklama KutularıSağlık Bakanlığı, akılcı olmayan ilaç kullanımı hakkında vatandaşlara, “Eş-dost tavsiyesi, komşu övgüsüyle ilaç kullanmayın. Buzdolabında saklanması gereken ilaçları buzluk bölümüne koymayın. Uygun şartlarda muhafaza edilmeyen ilaçlar zehirleyebilir” uyarısı yaptı...
#Sağlık BakanlığıÇocuklarını soğuğa maruz kaldığında, soğuk içecekler içtiğinde ya da dondurma yediğinde boğazının şişmesinden, hastalanmasından endişelenmeyen ebeveyn yoktur sanırım. “Sakın soğuk su içme, terliyken soğuk su içme, dondurma yeme hasta olursun” gibi uyarılarla büyüdüğümüz için yetişkin birer birey olduğumuzda da bir çoğumuz soğuktan kaçarız, terliyken soğuk su içmekten kaçınırız, boğazımız şişken dondurma yemeyiz, soğuk içecekler tüketmekten kaçınırız. Peki, soğuk hava ve soğuk gıdalar gerçekten bizi hasta eder mi? Gelin bu soruların cevabını uzmanlardan dinleyelim…
#Sağlık“Soğuğa çıkma, terli terli su içme hasta olursun” ya da “Soğuk su içme, dondurma yeme boğazın şişer”... Hepimiz benzer cümlelerle büyütüldük ve doğruluğunu sorgulamadık bile... Büyüklerimizin akisine pek çok uzman soğuk suyun ya da dondurmanın boğazı şişirmediğini, terli su içmenin bizi hasta etmediğini, hatta şişen boğaz için buzun iyileştirici özelliği olduğunu söylüyor. Peki biz büyüklerimizi dinleyeceğiz yoksa uzmanları mı?
#DondurmaDünya Sağlık Örgütü’nün 2022 verilerine göre yaklaşık her 5 kişiden 1’i kansere yakalanıyor. Her 9 erkekten 1’i ve her 12 kadından 1’i bu hastalık nedeniyle yaşamını yitiriyor. Hastalık süreci sadece hastanın kendisi için değil, sevdikleri için de zorlu geçiyor. 1-7 Nisan Kanser Haftası’nı geride bırakırken kanser hastalarının yakınlarıyla konuştuk.
#Dünya Sağlık ÖrgütüZaman ilerledikçe her şeyde olduğu gibi ebeveynlikte de tercihler, bakış açıları değişiyor. Ancak değişmeyen tek şey ebeveynlerin çocukları için en iyisini ve doğrusunu yapmaya çalıştığı gerçeği. Ebeveynlerin çocukları ile arkadaş olup olmaması gerektiği konusu ise tam da bu noktada ortaya çıkıyor. Kimi aileler çocukları ile arkadaş olmayı tercih ederken kimileri daha mesafeli bir iletişimi benimsiyor. Peki hangisi doğru ya da bu konuda tek bir doğru var mı? İşte ebeveynler ve uzman görüşleri…
#Bir Sorudan FazlasıAnkara Eczacı Odası Başkanı Cumhur Cem Abbasoğlu, son zamanlarda internetten veya sosyal medya üzerinden dolaşıma sokulan ilaç ya da takviye edici gıdalarda artış yaşandığına dikkat çekerek, “Vatandaşlarımızdan özellikle internet sitelerinden yapılan özendirici ve süslü söylemlere aldanmamalarını ve kesinlikle internet üzerinden ilaç almamalarını öneriyoruz” uyarısı yaptı.
#Ankara Eczacı Odası Başkanı Cumhur Cem AbbasoğluKapağını açtığınızda yeşil bir tabakayla karşılaştığınız salçanızı, turşunuzu, reçelinizi ya da buzdolabının arka taraflarında unuttuğunuz küflü sebze ve meyvelerinizi atıyor musunuz yoksa küflü kısmını temizleyip geri kalanını tüketiyor musunuz? Çoğumuz bu ikilemde kalıyor ve ikinciyi seçiyoruz ama uzmanlar küflü yiyeceklerin tüketimi konusunda uyarıyor. Zira bazı gıdalardaki küfler karaciğer kanserini bile tetikleyebiliyor. İşte 10 soruda küf rehberi...
#SağlıkBavula konulup kargoya gönderilen ilaçlar yolcuların büyük sorunu. Hele de gidilen yerde bavulun uçaktan çıkmaması, kaybolması, günlerce gelmemesi gibi durumlar sürekli ilaç kullanan yolcuları perişan ediyor. İlaçlarınızı asla bavula koymayın. Yanınıza alın ve mutlaka yedekleri olsun. Birçok ülkede eczaneye gidip kolayca ilaç alamazsınız.
#Boeing 737MAXGünümüzde çocuk sahibi olma ihtimallerinin sağlık sorunları veya ilerleyen yaş nedeniyle olumsuz etkilenmesini önlemek isteyen birçok kadın, yumurta dondurma seçeneğine başvuruyor. Peki bu nasıl bir süreç? Kadınlar hangi gerekçelerle bu kararı alıyor? Bu soruları ve daha fazlasını uzmanlara ve yumurtalarını donduran ya da dondurmayı düşünen kadınlara sorduk...
#Yumurtalık DondurmaGünümüzde birbirinden farklı besin türleri bulunmaktadır. Taze gıdaların yanı sıra kuru baharatlar da kullanılabilir. Kekik nasıl kurutulur? Evde yabani kekiki top ve bilye olarak fırında kurutma yöntemleri nelerdir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#KekikTüp bebek tedavisi kapsamında uygulanan embriyo dondurma yöntemi, gelişmekte olan embriyoların ileri bir tarihte kullanılmak üzere -196 derecede dondurulup saklanması işlemidir. Tedavide olan anne adayında düşük yumurta rezervi görülüyorsa, ailede erken menopoz hikayesi varsa, yumurta rezervini etkileyecek cerrahi müdahalelerde bulunulacaksa ya da genetik tarama yapılmasını gerektiren durum söz konusuysa embriyoların dondurulması önerilir. Embriyo dondurma işlemi gebelik elde etme şansını artırmanın yanı sıra transfer edilen embriyodan geriye kalan iyi kalitede diğer embriyoların da ilerleyen dönemlerde kullanılabilmesi için olanak sağlar. Dondurulan embriyoların çözülmesinden sonra yüksek canlılık oranları elde edebilmenin iki koşulu vardır; bunlardan biri teknolojik alt yapı ile donatılmış bir laboratuvar diğeri ise tecrübeli embriyologlardır. Bu iki faktörün sağlanabildiği merkezlerde dondurulmuş embriyolar ile gerçekleştiren tedavilerde daha yüksek başarı oranları elde edilmektedir.
#Dondurulmuş Embriyo<b><i>Halk arasında “şeker hastalığı” olarak da bilinen diyabet, dünyada adeta bir salgın hastalık gibi giderek daha fazla sayıda insanı etkiliyor. Diyabet tanısı alanlarda düzenli takip edilemeyen ve kontrol altına alınamayan kan şekeri, böbrek yetmezliğinden kalp krizine, karaciğer yağlanmasından körlüğe kadar pek çok ciddi hastalığa yol açıyor.</i></b> <br><br><b><i>Türk Diyabet Cemiyeti uzmanları, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle diyabet, risk faktörleri, gebelikte diyabet, diyabetin takibi ve önemi gibi konularda toplumu bilgilendirmek amacıyla şu önerilerde bulunuyor:</i></b>
#Sponsorlu İçerikOrta Vadeli Program’da (OVP) enflasyonla mücadele için neler yapılacağı tek tek sıralandı. Önümüzdeki 3 yılda fiyat artışlarını etkileyen tüm unsurlarla mücadele edilerek enflasyonun tek haneli seviyelere düşürülmesi hedefleniyor. Enflasyonun bu yıl sonunda yüzde 65 olarak gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Programa göre enflasyon, 2023 yılında yüzde 24.9’a, 2024 yılında yüzde 13.8’e geriledikten sonra, 2025 yılında yüzde 9.9’a düşecek.
#Orta Vadeli ProgramÇocuklardaki takıntı erken yaşta kendini belirli durumlar ile gösterebilmektedir. Obsesif kompulsif bozukluk olarak da bilinen takıntı bilişsel davranışsal tedavi ile kısa sürede düzelir. Bu bakımdan çocuklar için bu durumu daha kolay hale getirmek için belirli durumları gerçekleştirmek de gerekebilir. Çocuklardaki takıntının sebeplerini ve obsesif kompulsif bozukluğun nasıl tedavi edilmesi gerektiğini ayrıntıları ile derledik.
#Çocuk