Hükümet çözüm buldu, artık o ilaçlar...

Güncelleme Tarihi:

Hükümet çözüm buldu, artık o ilaçlar...
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 24, 2017 13:13

Hükümet, üretici ve depoların ilaç fiyatlarında kur değişiminin 45 gün sonra yürürlüğe girmesi nedeniyle antibiyotikler, tansiyon ve astım ilaçlarını piyasaya sürmemesinden kaynaklı soruna çözüm buldu.

Haberin Devamı

Ocak ve Åžubat aylarında yaÅŸanan ilaç krizin ardından Bakanlar Kurulu kararıyla BeÅŸeri Tıbbi Ãœrünlerin Fiyatlandırılmasına iliÅŸkin yeni karar yayımlandı. Buna göre ilaç fiyatlarının tespitinde kullanılan Avro deÄŸerinde artış nedeniyle yapılacak deÄŸiÅŸiklikler, 45 gün yerine 5 gün sonra yürürlüğe girecek. Ancak Avro deÄŸerindeki düşüş nedeniyle yapılacak deÄŸiÅŸiklikler ise yine eskisi gibi 45 gün sonra yürürlüğe girecek.Â

Hükümet çözüm buldu, artık o ilaçlar...

İLAÇLAR BULUNAMAZ HALE GELMİŞTİ

1 Ocakta alınan kararla 20 Şubat 2017’den geçerli olmak üzere ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan avro değeri 2,3421 olarak değiştirilmişti. Yaklaşık 13 bin kalem ilacın fiyatını artıracak bu değişikliğin, 45 gün sonra yürürlüğe girmesi nedeniyle bazı ilaç üreticileri ve depolar kur artışıyla daha fazla para kazanmak için ellerindeki ilacı piyasaya sürmemişti.

Haberin Devamı

İLAÇ FİRMALARIYLA YENİ PAZARLIK DÖNEMİ

Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırmasına Dair yeni Kararda dikkat çeken bir başka değişiklik ise Fiyatların Belirlenmesine ilişkin 2.maddede yapıldı. Buna göre alternatif geri ödeme modelleri kullanılarak ilaç alımı yapılabilecek. Bu ilaçların alımı Beşeri Tıbbı Ürünlerin Fiyatlandırılması Kararına bağlı olmayacak. SGK, bu kapsamda aldığı ilaçların fiyatlarını ve/veya kar oranlarını farklılaştırarak veya farklı fiyatlandırma modelleri kullanarak belirleyebilecek.

Bir sektör yetkilisi, bunun çok önemli bir değişiklik olduğunu belirterek, bunu şöyle açıkladı:

"Dünyada da ilaç fiyatlarında yukarı yönlü bir gelişme var. SGK bu nedenle artış trendindeki ilaç harcamalarını düşürebilmek için çalışmalar yapıyor. Bugünkü kararla SGK, önümüzdeki süreçte ilaç firmalarıyla daha sıkı pazarlıklar yapabilecek. Firmalar arası rekabeti artıracak. Örneğin SGK'ye kutusu 10 liradan, 1 milyon kutu A antibiyotiği satan bir üreticiye, eş değer diğer üreticilerden aldığım 4 milyon kutuyu da senden alırsam, fiyatını 2 liraya indirir misin, diyebilecek. Ya da ilacının kronik hastalığı tümden ortadan kaldırdığını iddia eden ilaç firmalarına, örneğin Hepatit C, sattığın ilaç işe yaramaz ise parasını geri ödersin, anlaşması yapacak. Yurt dışında bu tür risk ve maliyet paylaşım (risk/coast sharing) anlaşmaları sıkça yapılıyor.
SGK, ilaç firmalarıyla sadece kamu kurum iskontoları pazarlığı değil; tek tek ilaç bazında pazarlık yapma yetkisi de almış oluyor ve SGK'nin kamu ilaç harcamalarını regüle etme hakkı doğuyor. Fiyatlar yükseldiğinde özel girişimleriyle fiyatları düşürebilme olanağına, geleneksel usul dışında pazarlık yapma yetkisine kavuşuyor. "

BAKMADAN GEÇME!