Diplomasında ‘siyaset bilimci’ yazıyor ama biz onu daha çok mutfak ve yemek kültürü üzerine yaptığı televizyon programlarından, yazılarından ve arka arkaya yayınladığı kitaplarından tanıyoruz. Prof. Dr. Artun Ünsal ile merkez üssü Çengelköy’de buluştuk; hem eski albümlerini karıştırdık hem de sosyolog gözüyle günümüzün sofralarını konuştuk.
#Prof. Dr. Artun Ünsal30 yaşına basan Dünya Kitap tarafından bu yıl 28'inci kez verilecek 'Yılın En İyileri Ödülleri'nin sahipleri belli oldu. Seçici kurullar kitap dünyasında beş ayrı kategoride 10 ödül belirledi. Ödüller, önümüzdeki aylarda yapılacak törenle kazananlara takdim edilecek.
#Dünya Kitap ÖdülleriPandemiyle geçen 2020’nin tek tük iyi yanlarından biri hayatımızda kitaplara daha çok yer açmamız oldu. Peki, yılın en çok iz bırakan kitapları hangileriydi? Hürriyet Kitap Sanat olarak oluşturduğumuz 23 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan yerli ve çeviri kitapları, edebiyat ve edebiyat dışı kategorilerinde ayrı ayrı değerlendirdi. Jürinin gönderdiği ‘en iyi 10 kitap’ listelerindeki sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, ‘edebiyat dışı’ kategorisinde Nurdan Gürbilek’in ‘İkinci Hayat: Kaçmak-Kovulmak-Dönmek Üzerine Denemeler’i zirveye oturdu. İşte jürimizin seçkisiyle 2020’nin edebiyat dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı...
#En İyi 50 KitapPriscilla Mary Işın son çalışması ‘Bereketli İmparatorluk: Osmanlı Mutfağı Tarihi’nde 16 bölüm boyunca bir imparatorluğun ‘karnını’ gösteriyor bize. Saray mutfağına da sokuluyoruz, azınlık sofralarına da, askerlerin beslenmesine de uzanıyoruz, sokak satıcılarına da...
#Bereketli İmparatorluk‘İktidarların Sofrası’ adlı yeni kitabında yemek ve siyaset ilişkisini irdeleyen Prof. Dr. Artun Ünsal “Yemeğin de siyasal bir olgu olduğu geç de olsa fark edildi” diyor. 800 sayfalık kitapta Hun toylarından konuğun payına düşen et parçasıyla verilen mesajlara birbirinden ilgi çekici bilgiler var.
#Gazetehaberleriİslam, kamusal alan ve çoğul modernite ilişkisi üzerine çalışmalarıyla dünyada ses getiren sosyolog Prof. Dr. Nilüfer Göle, Soma faciasının hemen arkasından Türkiye’deydi. Paris´teki Sosyal Bilimler Akademisi’nde öğretim üyesi olan Göle, Bilgi Üniversitesi’nde her yıl düzenlenen İstanbul Seminerleri’nde ‘Günümüz Türkiyesi’nde Çoğulculuğun Kaynakları ve Eksileri’ oturumunu yönetti. Türkiye’de iktidarın son dönemde çoğulculuk konusunda iyi sınav vermediğini düşünenlerden. AK Parti’nin reformist Müslümanlıktan giderek otoriter kapitalizme doğru kaydığını düşünüyor. Soma’nın Türkiye’de hâlâ kapitalizmin farklı evrelerinin aynı anda yaşandığını ortaya çıkardığı tespiti düşündürücü. Türkiye’deki bütün sorunların Başbakan Erdoğan üzerinden tartışılmasına ise itirazı var. Hatta bu durumu ‘feminize olmuş Türkiye sendromu’ diye adlandırmış; ona göre önündeki tek engeli kocaları gören kadınlar gibiyiz! O nedenle ‘Gelin bir dakika Başbakan’ı unutalım, öyle analiz yapalım, one minute’ diyor.