DTP'den Türk hakkında fezleke düzenlenmesine tepki

Güncelleme Tarihi:

DTPden Türk hakkında fezleke düzenlenmesine tepki
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2008 14:20

DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, DTP Grup Başkanı Ahmet Türk hakkında Genelkurmay’la ilgili yaptığı bir açıklama nedeniyle fezleke hazırlanmasına tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Şerafettin Halis, Meclis’te başından beri diğer partilere ve milletvekillerine gösterilen tavrın DTP’li milletvekillerine gösterilmediğini ve linç kampanyası yürütüldüğünü söyledi. Halis, kendisi hakkında da Meclis’te fezleke bulunduğunu hatırlatarak 17 Ocak’ta Meclis Adalet ve Anayasa Karma Komisyonu’nca oluşturulan hazırlık komisyonunda ifade vereceğini bildirdi. Halis, AKP’nin “alevi açılımı” kapsamında, 11 Ocak’ta düzenlenecek alevi yemeğini de sert bir dille eleştirdi.

DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş ve Muş Milletvekili Nuri Yaman’la birlikte düzenlediği basın toplantısında, AKP’nin alevi açılımı çerçevesinde gündeme getirdiği alevi yemeğini eleştirdi. Aleviliğin hala çözüm bekleyen bir sorun olduğunu belirten Halis, “böylesi bir öneme sahip, geçmişten günümüze hiçbir iktidar tarafından dikkate alınmamış Alevilik sorununa, bugün de hala savsaklayıcı ve samimiyetsiz bir anlayışla yaklaşılmak istenmesi, iktidarların ‘ötekileştirilmiş’ olana karşı, ne kadar demokrat olduklarının bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor” dedi. AKP’nin alevi açılımını ‘takiyeci, çarpıtıcı, faydacı ve samimiyetsiz” olarak değerlendiren Halis, 11 Ocak’ta Bilkent Otel’de düzenlenecek alevi yemeğini hatırlatarak şöyle konuştu:

“Şimdi soralım, bu yemeği kim veriyor? Dediklerine göre bir alevi inisiyatifi. Kimdir, nedir diye araştırıp soruyoruz, bir inisiyatif yerine karşımıza devşirme bir iki kapıkulu çıkıyor. Lüks bir otelde bin kişiye yemek yedirmek kapıkullarının yapacağı bir iş olamayacağına göre, bu giderlerin sultanlar tarafından karşılanacağından kimsenin kuşkusu kalmıyor. Yemeği çağırılacak bin alevi kim? Diye sorulduğunda da ‘kendisini İslam içi görenler’ deniyor. Öncelikle Muharrem Orucu bir yas orucudur. İftarı da görkeme ve şatafata yer vermeyecek şekilde sönük ve mütevazıdır. Protokollere de yer vermez. İkincisi, daha başından itibaren Alevileri, ‘İslam içi ve İslam dışı’ ayrımına tabi tutan söz konusu açılımın Alevilerin sorunlarını çözmeye değil, Alevileri bölmeye yönelik bir proje olduğu aleni bir şekilde ortaya çıkmıştır.”

ERDOĞAN’A “YEMEĞE KATILMA” ÇAĞRISI

11 Ocak’taki yemeğe aklı başında onurlu hiçbir alevinin gitmeyeceğine inandığını söyleyen DTP’li Halis, Başbakan Erdoğan’a da “az da olsa Aleviliği bilen her insan, bunun bir iftar sofrası değil olsa olsa bir ‘Hızır Paşa’ sofrası olacağını da bilir. Bu yemeğe çağrılacak olan Başbakan Erdoğan az da olsa inançlara duyduğu saygının bir gereği olarak bu çağrıya icabet etmemelidir” diye konuştu. AKP’nin Alevilere karşı sicilinin bozuk olduğunu, son açılımla bunu bir kez daha ortaya koyduğunu savunan Halis, AKP’nin konuyla ilgili temsilcileri tarafından ‘ kimseye arka bahçe bırakmayacağız. Bütün meyveleri biz yiyeceğiz. Eğlenip türkü çığıracağız, Alevilere yeni bir elbise biçeceğiz” açıklamaları yapıldığını da hatırlattı.

Halis, şunları söyledi:

“Bilinmelidir ki, Alevilik ve aleviler hiç kimsenin arka bahçesi değildir. Hiçbir onurlu alevi arka bahçe olmayı kabul etmeyecektir. Alevileri pazarlayarak meyve yiyip türkü çığırmak isteyenler şimdiden Hızır Paşa payesini hak etmişlerdir. Aleviliğe ve Alevilere yeni bir elbise dikmek ise hiç kimsenin haddine değildir. Alevilerin bin kusur yıldan beridir elbisesi zaten vardır. Yeni bir elbise dikmek bu bin kusur yıllık elbiseyi yırtmak, yok etmek demektir. Bu inanç ve kültürlerin asimile edilerek yol edilmesinden başka bir anlam taşımaz.Bu tarih, inanç ve kültür katliamıdır, kabul edilemez.”

HÜKÜMETTEN ALEVİLERİN BEKLENTİLERİ

Halis, devletin yakın tarihte Alevilere yapılanlarla yüzleşmesi gerektiğini belirterek AKP’nin alevi açılımının inandırıcı olabilmesi için tüm alevi örgütleri, inanç önderleri, aydın, sanatçı ve siyasetçileriyle diyalog başlatması gerektiğini söyledi. Aleviliğin bir demokrasi sorunu olduğunu kaydeden Halis, Cem Evleri’nin ibadethane olarak kabul edilmesi, Diyanet’in özerk hale getirilmesi, zorunlu din derslerinin kaldırılması, Madımak Oteli’nin müze yapılması, Hacı Bektaşi Veli Dergahı’nın müze olmaktan çıkarılarak ibadet merkezine dönüştürülmesini önerdi.

TÜRK’ÜN FEZLEKESİNE TEPKİ

DTP’li Halis, basın toplantısında, gazetecilerin sorusu üzerine DTP Grup Başkanı Ahmet Türk’ün dokunulmazlığının kaldırılması istemiyle hazırlanan fezlekeye de tepki gösterdi. 22 Temmuz seçimlerinin ardından Parlamento’ya geldiklerinden bu yana, diğer partilere ve milletvekillerine gösterilen tavrın kendilerine gösterilmediğini belirten Halis, DTP’ye ve milletvekillerine yönelik linç kampanyası yürütüldüğünü söyledi. Meclis’te halen DTP’den Sebahat Tuncel, Aysel Tuğluk, İbrahim Binici, Hakkari Bağımsız Milletvekili Hamit Geylani hakkında fezleke bulunduğunu kaydeden Halis, kendisi hakkında da fezleke olduğunu ve 17 Ocak’ta Adalet ve Anayasa Karma Komisyonunca oluşturulan hazırlık komisyonunda ifade vereceğini bildirdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!