Almanya Ekonomi Bakanı Habeck, Tesla protestolarını sert bir dille eleştirdi: “Protestonun da bir sınırı vardır. Grünheide’de sınır bellidir. Eylemlerin şiddetsiz gerçekleşmesi için organizatörlerin ve göstericilerin sorumlulukları var. Protesto, çitlerin aşıldığı yerde biter ve işte orada suç başlar.”
#AlmanyaAlmanya’da yaptıkları eylemlerle toplumun da giderek tepkisini çekmeye başlayan ve üst düzey güvenlik gerektiren bazı alanlara girerek illegal eylemlerini gerçekleştiren ‘Son Nesil’ adlı iklim aktivistlerine karşı güvenlik tedbirlerinin artırılması planlanıyor. Ancak onlar tam bu tartışmaların arasında bu sabah yine sahneye çıktı ve 26 şehirde eş zamanlı eylem yaptılar.
#ALMANYANazi Almanya’sının çöküşünden sonra 23 Mayıs 1949 tarihinde anayasanın kabulüyle resmen kurulan Almanya Federal Cumhuriyeti’nde aşırı sağcılar da aşırı sağcı partiler de hep vardı. 1964 yılında kurulan aşırı sağcı Nasyonal Demokrat Parti (NPD), 1966-1972 yılları arasında 7 eyalet parlamentosu seçimlerinde yüzde 5 barajını aştı.
#AVRUPADAN HABERRWE enerji şirketinin maden kömürü çıkarabilmesi için Lützerath köyünün boşaltılmasını engellemek isteyen göstericilerle polis arasında zaman zaman çatışmalar oldu. Yaralananların da olduğu Keyenberg’deki gösteriye İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg de katıldı. Thunberg, “Yerin altında kömür oldukça mücadelemiz sona ermeyecek” dedi.
#Almanya Lützerath Köyü Kömür Madeniİklimin korunması için eylem yapan ‘Letzte Generation’ (Son Nesil) adlı grbun aktivistlerine yönelik tepkiler giderek büyüyor. Son olarak Berlin Brandenburg Havalimanı’na (BER) girip iki pisti yaklaşık 1.5 saat işgal eden aktivistlere bir tepki de CDU Genel Başkanı Friedrich Merz’den geldi.
#BER HavaalanıAlmanya’da iklim aktivistlerinin eylemleriyle ilgili tartışmalar devam ediyor. Kendilerini yollara yapıştırıp trafiği engelleyenler, ünlü otomobil markalarının galerilerindeki lüks araçlara kendilerini yapıştıranlar, müzelerdeki sanat eserlerine yemek ve boya atıp zarar verenler çok sayıda siyasetçi tarafından eleştirildi.
#Marco BuschmannLondra’da National Gallery’de sergilenen Van Gogh eserine yönelik saldırının ardından Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdürü M. Özalp Birol’a “Biz eserlerimizi korumak için neler yapıyoruz” diye sorduk. Birol: “Ziyaretçiler aranıyor, müze genel alarm sistemiyle korunuyor.”
#Kaplumbağa TerbiyecisiAşırı sıcaklar, yağışlar, kasırga ve fırtınalar gibi aşırı hava olaylarının yanı sıra kuraklık, yangın, sel ve benzeri afetler her geçen gün artıyor. Bunun başlıca nedeni iklim krizi. Bu anlamda birçok kurum çalışma yapıyor. Bunların arasında müzeler de yer alıyor.MFF Türkiye ve Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi Koordinatörü Emek Yılmaz, binalarda dönüşüm, çevre dostu, halkla iletişim ve toplu taşıma başlıklarında projelerinin olduğunu belirterek, “Gelin hep birlikte tarihimize sahip çıkalım” çağrısıyla gönüllüleri çalışmalarına davet etti.
#BursaAlmanya’da ‘yeşil hareket’ 1970’li yıllarda başladı. Büyük bir bölümünü ‘68 kuşağı’ olarak bilinen gençlerin oluşturduğu çevre ve barış hareketi yanlıları, atom santralleri karşıtları ile kadın ve eşcinsel hakları savunucuları ‘yeni bir dünya’ yaratılması için yollara düştü. Sokaklara döküldü. Ve 13 Ocak 1980 tarihinde Yeşiller (Die Grünen) Karlsruhe’de resmen kuruldu.
#Almanyaİklim krizi, tüm hayatımızı etkileyen ve bundan böyle de etkileyecek olan, Dünya’nın en temel sorunlarından biri… İklim değişikliğinin ortaya çıkardığı korkunç sonuçlara şimdiden oldukça çarpıcı bir şekilde tanıklık ediyoruz… Artık, Dünyamızın geleceğine yönelik çok ciddi bir kırılma anına ulaştık ve bir takım kritik kararları hızlıca alıp, aksiyona geçmemiz gereken bir dönemdeyiz.
#Ergi ŞenerAB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, ‘Avrupalı Yeşil Anlaşma’ adını verdiği iklim değişikliğiyle mücadele paketini açıkladı. Von der Leyen, AB’de 2050 yılına kadar karbon emisyonunun mümkün olduğunca azaltılması amacıyla 100 milyar Euro’luk fon ayırmayı planlıyor.
#Avrupadan HaberlerBerlin’de Başbakanlık binası önünde küçüklü-büyüklü 40 çadır, genç-yetişkin herkes iklim değişikliğine karşı önlemleri tartışmak için buluştu. ‘We4future’ (Gelecek İçin Biz) adlı hareket, dört gün boyunca Başbakanlık ve Meclis binası önünde, iklim değişikliğine karşı bir an önce önlemler alınması için eylem yaptı.
#Berlin