Güncelleme Tarihi:
DAHA kısa bir süre öncesine kadar Almanya’da karsız bir Noel manzarası düşünülemezdi. Şimdi karlı bir Almanya manzarası bile nadirleşmeye başladı. Münih’i boydan boya geçen, baharda Alp Dağları’ndaki karların erimesiyle coşup köprüleri, evleri barkları götüren ‘Deli İsar’ nehri bugün çok uslu. Kuzey Avrupa’da geçen yaz kuraklık sonucu patatesler, soğanlar büyümedi. Mısır ve ayçiçeği daha boy atmadan kurudu. Yerkürede aşırı sıcaklar, kuraklık, şiddetli kasırgalar, seller iklimin son zamanlarda çok hızlı değiştiğinin en acil mesajları. İklim araştırmacılarına göre 2050 yılına kadar dünyanın yüzde 40’ı su kriziyle karşı karşıya gelecek.
BAŞBAKANLIK ÖNÜNDE ÇADIRLI PROTESTO
İklimde yaşanan bu hızlı değişim daha düne kadar dar bir çevrenin sivil itaatsizlik eylemleriyle sınırlı kalan iklim koruma hareketlerini canlandırdı. Çevre ve iklim hareketi giderek toplumsallaşıyor. Bilinç yaygınlaşıyor. İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg’in başlattığı, her cuma öğrencilerin dersi asıp iklim koruma için sokağa döküldüğü Fridays for Future (Gelecek için Cumalar) eylemleri başka yeni hareketlere de ilham kaynağı oldu. Berlin’de ‘We4future’ (Gelecek İçin Biz) adlı hareket, dört gün boyunca Başbakanlık ve Meclis binası önündeki çayırlık alana özel çadırlar kurarak, iklim değişikliğine karşı bir an önce önlemler alınması için eylem yaptı. Yanlarında çocukları ve daha küçük bebekleriyle birlikte gelen 600 kadar katılımcı, küçük gruplar halinde iklim krizinin nasıl çözülebileceği sorularını tartıştı.
OLAĞANÜSTÜ HAL
Eylemciler marketlerin konteynırlarından kurtardıkları zamanı geçmiş gıda maddeleri, sebze ve meyvelerden mutfakta hazırladıkları yemekleri birlikte paylaştılar. Başbakanlık binası önünde ilk çadırlı eylemdi bu. Önce mahkemenin başbakanlık önünde özel çadırlara izin vermesi beklendi. Berlin Brandenburg Yüksek İdari Mahkemesi eyleme yeşil ışık yaktı. İklim aktivistleri daha sonra Meclis binası önünde ‘İklim için olağanüstü hal’ ilan ettiler. Eylemciler iklimin değişip değişmediği tartışmalarıyla çok zaman kaybedildiği, artık bunun soru olmaktan çıktığı, iklimi kurtarmak için acil harekete geçmek gerektiği görüşündeler. Bu amaçla ‘iklim için olağanüstü hal’ ilanını okullara, üniversitelere, iş yerlerine, kurumlara yaymak istiyorlar. Mayıs ayı sonunda yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Yeşiller’in sandık zaferi, Almanya’da Yeşiller’in anketlerde birinci sıraya oturması, iklim koruma hareketlerinin siyasetin geleceğini belirleyeceğine işaret ediyor.