iklim değişimi haberleri sayfasında iklim değişimi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 945 iklim değişimi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Aralarında Birleşmiş Milletler (BM) ve Dünya Meteoroloji Örgütü'nden (WMO) uzmanların da olduğu bilim insanları tarafından hazırlanan bir rapor, koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında alınan önlemlerin iklim değişikliğinin nedenlerini ortadan kaldırma konusunda çok da büyük bir etki yaratmadığını ortaya koydu.
#İklim DeğişimiABD’deki West Virginia Üniversitesi’nden bilim insanları, Moğol lider Cengiz Han’ın Avrupa’dan Asya’ya kadar uzanan, dünya tarihinin en büyük imparatorluklarından birini kurabilmiş olmasını yaşadığı dönemde dünyayı etkisi altına alan yağışlı ve ılıman havaya borçlu olduğunu tespit ettiklerini açıkladı.
#Cengiz HanMarmara Denizi'nde Deniz Çayırı Dağılım Alanlarının Belirlenmesi (MAR-ÇAYIR) Projesi kapsamında, Balıkesir'in Bandırma ilçesinde 50 metrekarelik pilot alanda deniz çayırı ekimine başlandı. Türkiye'de ilk kez yapılan deniz çayırı ekimiyle Marmara Denizi'nde, 2021'deki müsilajla azalan oksijen seviyesinin artırılacağını söyleyen Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, "50 metrenin altında, oksijen seviyesinin 2 miligram litrenin altına düştüğünü görüyoruz. Yani Marmara Denizi hızlı bir şekilde oksijensizleşmeye doğru ilerliyor. 1 metrekare deniz çayırı alanı yaklaşık olarak günde 10 litre oksijen üretiyor" dedi.
#Marmara DeniziMarmara Denizi'nde Deniz Çayırı Dağılım Alanlarının Belirlenmesi (MAR-ÇAYIR) Projesi kapsamında, Balıkesir'in Bandırma ilçesinde 50 metrekarelik pilot alanda deniz çayırı ekimine başlandı. Türkiye'de ilk kez yapılan deniz çayırı ekimiyle Marmara Denizi'nde, 2021'deki müsilajla azalan oksijen seviyesinin artırılacağını söyleyen Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, "50 metrenin altında, oksijen seviyesinin 2 miligram litrenin altına düştüğünü görüyoruz. Yani Marmara Denizi hızlı bir şekilde oksijensizleşmeye doğru ilerliyor. 1 metrekare deniz çayırı alanı yaklaşık olarak günde 10 litre oksijen üretiyor" dedi.
#Marmara DeniziEymir Gölü’nün yüzeyinde ortaya çıkan müsilaja benzer görüntü ziyaretçileri tedirgin etti. ODTÜ EKOSAM Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meryem Beklioğlu, yüzeydeki tabakanın müsilaj değil, sudaki azot ve fosfat artışından kaynaklanan ‘siyanobakteri ve ipliksi alg büyümesi’ olduğunu söyledi. Prof. Dr. Beklioğlu, “Bu durum da sudaki oksijeni azaltarak balık ölümlerine neden olabilir” dedi.
#Prof. Dr. Meryem BeklioğluÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz, iklim değişikliği nedeniyle balık üreme sezonlarında kaymalar yaşandığına dikkat çekip, "Buna göre sezondan çok türe özel bazı av kısıtlamaları, yasakların getirilmesinin doğru olacağını düşünüyorum" dedi.
#ÇanakkaleÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz, iklim değişikliği nedeniyle balık üreme sezonlarında kaymalar yaşandığına dikkat çekip, "Buna göre sezondan çok türe özel bazı av kısıtlamaları, yasakların getirilmesinin doğru olacağını düşünüyorum" dedi.
#BalıkçılıkJeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, büyüklüğündeki bir mikro depremin bir futbol sahası kadar alanın yer altında kırıldığını gösterdiğini vurguladı. Bektaş, "2022'den 2023'e doğru geçtiğimiz sırada Kahramanmaraş Elbistan depremi oldu ki; bu depremlerin dinamik stres transferini, deprem dalgalarının buraya kadar olan etkilerini yaşayıp, gördük. Bölgede yağışların daha da artacağını düşünecek olursak ve bu depremlerin de etkisiyle önümüzdeki aylarda heyelanlarda bir artışın olması söz konusu olabilecek" dedi.
#Doğu Karadenizİstanbul’un iş, eğitim ve sosyal imkanlarını geride bırakmadan daha konforlu bir hayat kurmak için mucize çözümlere ihtiyacınız yok. Sadece bütün taleplerinizi karşılayan o kusursuz konuma karar vermeniz, yeni hayatınızı planlamanız için ilk adımı atmanızı sağlayacaktır. İşte size güvenli, konforlu bir konutta keyifli ve huzurlu bir yaşam vadeden yeni eviniz ararken Çekmeköy’ü ön plana çıkartan nedenler…
#Sponsorlu İçerikSon günlerde havayolu yolcularını kızdıran ve bazen bağlantılarını kaçırmalarına yol açan gecikmeler oluyor. Bunun ana nedeni Avrupa hava sahasındaki yoğunluk. Bu da yetmiyormuş gibi Avrupa’da bazı havalimanlarının sistem yoğunluğuna ayak uyduramamaları da var. Geç gelen THY ya da Pegasus uçağı başka bir yere zorunlu olarak geç gidiyor. Bu yüzden sinirlenmeyin, çaresi yok.
#HavayoluJeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Karadeniz Bölgesi'nde yaz muson yağışlarının sık ve etken olarak yaşanmasının, sel ve heyelanlara neden olduğunu, riskin ileriki yıllarda daha da artacağını söyleyerek, "Küresel kuraklık, iklim değişimi ve buna bağlı bölgesel iklim değişimi fantezi olmaktan çıktı; yaşamımızı etkileyen bir faktör oldu" dedi.
#KaradenizJeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Karadeniz Bölgesi'nde yaz muson yağışlarının sık ve etken olarak yaşanmasının, sel ve heyelanlara neden olduğunu, riskin ileriki yıllarda daha da artacağını söyleyerek, "Küresel kuraklık, iklim değişimi ve buna bağlı bölgesel iklim değişimi fantezi olmaktan çıktı; yaşamımızı etkileyen bir faktör oldu" dedi.
#SelUluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, “Yokuştan aşağıya freni boşalmış bir kamyon üzerimize doğru geliyor ve biz seyrediyoruz. Avrupa, Sınırda Karbon Vergisi’ni çok kısa bir süre içerisinde uygulamaya başlayacak. Geç kalındığını düşünüyorum. İş dünyası ve kurulan yeni hükümetin bu konuyu en temel gündem maddesi haline getirmesi gerektiğine inanıyorum” dedi.
#Uluslararası Enerji AjansıTek hücreli bir organizma, Cebelitarık’tan Çanakkale Boğazı’na kadar tüm pinaların ölümüne neden oldu. Deniz suyunu temizleyen bir midye türü olan pinalar, sadece Marmara Denizi’nde hayatta kaldı. Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Marmara pinaların, pinalar da Marmara’nın son umudu” diyor.
#MarmaraSAMSUN Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği'nden Doç. Dr. Hakan Aksu, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 3 aylık sıcaklık ve yağış verilerini değerlendirip, "Çok enteresan bir durum ile karşı karşıyayız. Aynı anda bütün kuraklık şiddetlerinin, aynı ülkede farklı yerlerde görünmesi; çok ender bir durum. Şu an ülkemizde olağanüstü kurak durumu da normal durum da yaşanıyor. Kuraklık; bizim iklimimizin bir parçası" dedi.
#SamsunT.C. Milli Eğitim Bakanlığı ve Hayat Holding iş birliğinde hayata geçen Ekolojik Okuryazarlık Eğitim Projesi, Türkiye genelinde ilkokul 3. ve 4. sınıf öğrencileri ile öğretmen ve velilerin, ekolojik okuryazarlık düzeylerini artırmayı hedefliyor.
#MEBMilli Eğitim Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Petek Aşkar, “Geçtiğimiz yıl bin okulu dönüştürerek ‘çevre dostu okul’ haline getirdik. Bu yıl hedefimiz bütün okulları dönüştürmek. O yüzden ne kadar hareket edersek ve önlem alırsak o kadar iyi” dedi. Milli Eğitim Bakanlığı ve Hayat Holding iş birliğinde hazırlanan ‘Hayata İyi Bakarız’ Ekolojik Okuryazarlık projesinin tanıtım toplantısı 20 Ocak’ta yapıldı.
#Prof. Dr. Petek AşkarUluslararası raporlar Akdeniz havzasını, iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek bölgelerden biri olarak tanımlıyor. Bilimsel verilere göre Türkiye, su kaynaklarının azalması ve çölleşme gibi ekolojik olumsuzluklardan etkilenmeye başladı bile. Peki geleceğimizi inşa edecek çocuklarımızı bu konuda nasıl doğru bilgilerle donatacağız? Ekolojik okuryazarlık eğitiminin çocuklar için neden bu kadar önemli olduğunu sizin için özetledik.
#Sponsorlu İçerikTürkiye İş Bankası ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ), denizlerimizdeki yaşama dair bilimsel ve akademik çalışmalara destek olmak üzere yaptığı işbirliği kapsamında faaliyete başlayacak olan su altı planörü glider cihazı Marmara Denizi’nde sürekli ölçüm yapacak. Deniz Kâşifi adını taşıyan cihazın önemini anlatan ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, “Deniz Kâşifi’nin en önemli özelliği denizin her derinliğinden sürekli ölçüm alabilmesidir. Denizin biyoçeşitliliği, karbon tutma kapasitesi, oksijen oranı, oksijen üretim oranı ile ilgili çok daha doğru bilgilere ulaşmamızı destekleyecek ve son dönemlerde özellikle bir yönetici yönetişim mekanizması olarak geliştirdiğimiz denizlerin dijital ikizine de ciddi bir katkı vermiş olacak” dedi.
#Türkiye İş BankasıGreta Thunberg. İsveçli bir kız çocuğu. Henüz 15 yaşındayken 2018 yılı Ağustos ayında her cuma günü okulu ekerek Stockholm’deki İsveç Parlamentosu’nun önünde ‘Skolstrejk för Klimatet’ (İklim için okul grevi) yazılı dövizle çevre korunmasına dikkat çekmek için haftalarca grev yaptı.
#Greta ThunbergÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı himayesinde, Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü tarafından bu yıl 8incisi düzenlenen Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri 2022 Sempozyumu (UZAL CBS) Türksat A.Ş.nin iletişim desteği ile 17 Kasımda başlayacak.
#UZAL CBS 2022