Güncelleme Tarihi:
Araştırmacılar Sibirya’daki binlerce yıllık ağaçlar üzerinde yaptıkları araştırmalar sonucunda Cengiz Han’ın fetihlerini gerçekleştirdiği 1211-1225 yılları arasındaki dönemde Asya’nın çok fazla yağış aldığını ve hava koşullarının normalden daha ılıman olduğunu tespit ettiklerini açıkladı.
Uzmanlar bu dönemde bölgedeki bitki örtüsünün gürleştiğini ve bu sayede Cengiz Han’ın ordularının çok iyi beslenme imkanı elde ettiğini söyledi.
Araştırmacılar ayrıca ağaçlarda yer alan yaş halkalarının Cengiz Han’ın iktidarından önce uzun süreli bir kuraklık döneminin yaşandığını gösterdiğini belirtti. Araştırmada, söz konusu kuraklığın yerleşik toplumlarda siyasi istikrarsızlığın yanı sıra krizlere yol açtığı ve bu durumun Cengiz Han’ın fetihlerini kolaylaştırdığı belirtildi.
Araştırmayı gerçekleştiren ekibin başında bulunan Dr Amy Hessl, Independent gazetesine yaptığı açıklamada, “Aşırı kuraklıktan aşırı yağışlı ve verimli bir döneme geçilmesi toplumları da etkilemiş. Elbette bu Cengiz Han’ın başarısının tek nedeni değil ancak kriz ardından gelen yağış karizmatik bir liderin gücü eline almasına imkan sağlamış” dedi.