Özellikle büyük şehirlerde sıkça konuşulan su sıkıntısını çözmek adına “Barajlara değil, çözüme odaklanın” diyen uzmanlar, mayıs ayından sonra tehlikenin artacağı uyarısında bulunuyor. Kentlerde su kayıpları yüzde 60’a kadar ulaşırken; önümüzdeki dönemde gıda arzının ve ekonominin olumsuz etkileneceği; özel sektörün atık su kullanımını artırması gerektiği belirtiliyor.
#KuraklıkBugüne kadar en fazla para harcanan Dünya Kupası organizasyonu, Katar’da 20 Kasım’da başlayacak. 200 milyar dolar yatırım yapılan ve 1.2 milyon ziyaretçinin beklendiği etkinlikten son olarak, 17 milyar dolarlık gelir elde edileceği açıklandı. Katar’da hava sıcaklığının da etkisiyle artacak enerji tüketimine dikkat çekilirken; turnuva boyunca sera gazı emisyonunun 3 milyon tonu geçerek, 2018 yılındaki etkinliğin oldukça üzerine çıkacağı tahmin ediliyor.
#FIFA Dünya KupasıDaha İyi Yargı Derneği, adli yılın başlangıcı nedeniyle bir bildiri yayınladı. Siyaseten tarafsız düşünce kuruluşu olan Daha İyi Yargı Derneği; hukukçular, emekli hâkimler, öğretim üyeleri, avukatlar, işinsanları ve hukuk alanında öğrenim görmekte olan öğrencilerden oluşan 160 üyesiyle, Türk yargısının sorunlarını ve kök sebeplerini tespit etmek, evrensel kabul gören çözümler geliştirmek, politik, ekonomik ve toplumsal taraflar arasında mutabakat sağlamak ve daha demokratik ve kalkınmaya hizmet edecek ilke, yasa ve yöntemlerin hayata geçirilmesi için çalışıyor ve şu önerilerde bulunuyor:
#Daha İyi Yargı Derneğiİklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği (İDPAD) Başkan Yardımcısı Dr. Alkan Üstün, Türkiye’de 2020’den bu yana yenilenebilir enerji kaynaklarına ciddi bir yatırım olduğunu belirterek özellikle güneş enerjisi santrallerinde (GES) atılım olduğunu söyledi.
#İklim Değişikliği Politika Ve Araştırma DerneğiBirbiri ardına tanıklık ettiğimiz çevre krizleri, evrende bizden 8-10 ışık yılı uzaklıkta aniden meydana gelen bir yıldız patlamasının güneş sisteminde tetiklediği devinimlerin gezegenimize yansıyıp yol açtığı hadiseler değil.
#YazarCHP’den Kadıköy bölgesinden üç dönem milletvekilliği ve devlet bakanlığı yapan Algan Hacaloğlu, son günlerde Zülfü Livaneli’nin CHP ve eski genel başkanlar Bülent Ecevit ve Deniz Baykal haklarındaki, kendi sözleriyle ‘kabul edilemez, siyaset bilimi doğruları ile tarihi gerçekleri tahrif eden’, iddiaları üzerine şöyle konuştu:
#YazarBirleşmiş Milletler (BM), 2016 yılında 17 başlık altında Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini kabul etti ve 2030 yılına kadar hedeflerin gerçekleşmiş olması bekleniyor. Bu maddelerden 6 ve 7’nci maddeler hariç diğer 15 maddenin hepsi, üniversitelerin, sürdürülebilirlik başlığında üstlenebileceği; çevresel, toplumsal, ekonomik ve sosyal boyutları içeren faaliyetler.
#Konuk YazarDiplomasi bir dış politika aracıdır, uluslararası sistemdeki aktörler arasında, uzlaşı temelli ve barışçıl bir bakış açısına sahip yöntemler ve görüşmeler yolu ile yürütülür. Kavram olarak ilk kez 1796’da İngiltere’de kullanıldığı bildiriliyor. 21’nci yüzyıl klasik diplomatik kanallara yeni ilaveler getiriyor…
#Konuk YazarDünya ekonomi ve güvenlik alanında zor günleri yaşarken, savaşlar, çatışmalar ve terör eylemlerinin gölgesinde diplomatik ilişkilerini sürdürmeye çalışıyor. Devletler arası ilişkiler hassas dengelerle ilerliyor ve tüm olumsuzluklara rağmen ortak iyi için çaba sarf etmek de bir gereklilik olarak sürüyor. Kültür, eğitim ve bilim dünyanın geleceği için çok önemli üç alan. Bu alanda ‘yumuşak güç politikaları ve akademik diplomasi’ kilit kelimeler.
#Konuk YazarŞair ve yazar Ataol Behramoğlu, 2021 yılında ‘içinde kıpırdayan arzunun’, ‘Düş Gezginleri’nden Erhan Doğan’ın önerisi sonrası su yüzüne çıkmasıyla Cumhuriyet’in 100. yılına özel bir marş yazdı. Marşa, Düş Gezginleri de bir beste yaptı. Behramoğlu’nun marşı 2023 yılında tekrar gündeme geldi, sosyal medya ve YouTube üzerinden dinlenebiliyor.
#Ataol BehramoğluMarmara'nın kâbusu olan deniz salyası Ordu'nun Fatsa ilçesinde de önceki gün küçük çaplı bir alanda görüldü. Balıkçıların ihbarı ile belediye ekipleri, deniz yüzeyindeki kirliliği temizledi. Ordu Üniversitesi (ODÜ) Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Aydın, "Çay ve fındık tarımında gübre olarak çok fazla azot ve fosfor kullanılıyor. Marmara kadar yakın zamanda böyle etki göstermez ama kirliliğe devam edersek 3, 5, 30 yıl sonra biz de karşı karşıya kalacağız" dedi.
#Ordu2019’un sonlarında başlayan ve birkaç ay gibi kısa bir sürede dünyaya hızla yayılan COVID-19 salgını, ülkemizde ilk vakanın görüldüğü 2020 yılı Mart ayından itibaren toplumun yaşam biçimini değiştirdi. COVID-19 salgını, sağlıkla birlikte ekonomi, turizm, ulaşım, sanayi gibi sektörlerin yanı sıra, eğitim alanında da hızla radikal kararların alınmasına yol açtı.
#EğitimÇevre konusunda karşı karşıya kalınan riskler, paydaşlara karşı doğan sorumluluklar, günümüzde kurumları iş yapış modellerini değiştirmeye zorluyor. Artık, iş dünyası daha az kaynak kullanarak daha çok iş yapmak, ortak değer üretmek ve gelecek nesilleri de düşünmek zorunda. Bu noktada sürdürülebilirlik kavramı devreye giriyor.