Dün İstanbul'da iki ilginç sanat haberi vardı. Kars'ta yaptığı İnsanlık Anıtı ile gündeme gelen heykeltraş Mehmet Aksoy'un Ümraniye'de yaptığı Toprak Ana heykeli kaldırıldı. Yine İstanbul'da Flaman ressam Sir Anthony van Dyck’a ait tabloyu Türkiye'ye getirerek 14 milyon dolara satmaya çalışan iki iş adamı gözaltına alındı.
#Sanat2 yıl önce yapılan Ümraniye Soyak Yenişehir Kibele Evleri içerisinde, sosyal tesisler ve heykeltıraş Mehmet Aksoy'un heykelinin bulunduğu alanın Milli Emlak'a ait olduğunun mahkeme kararıyla kesinleştiği gerekçesiyle belediye, sosyal tesisleri dün yıkmaya başladı.
#Mehmet AksoyPlajları, restoranları, mekânları, daracık sokaklarıyla Çeşme’nin eğlencesi bu yaz da tam gaz devam ediyor. “Çeşmeci mi yoksa Bodrumcu musunuz” sorusuna siz nasıl cevap verirsiniz bilemiyorum ama ben oyumu kesinlikle Çeşme’den yana kullanıyorum. Nihayet sezon açıldı; yenisi, klasiği tüm mekânlar hazırlıklarını yaptı. Bakalım 2024 yazında Çeşme ve Alaçatı’da bizi neler bekliyor?
#ÇeşmeO, daha kariyerinin ilk döneminden beri sinemanın ve ekranın en yakışıklı oyuncularından biri olarak "nam saldı". Uzun boyu, kahverengi saçları, ayrı renk gözleri ve sakin, yumuşak ama çapkın gülüşüyle uzun yıllar boyu "yaşayan en yakışıklı erkek" unvanını kimselere kaptırmadı.
#George ClooneyAvustralya’da yaşayan ve çalışan Berna Köker Poljak’ın farklı bir işi var. O ölüme yakın olanlara ‘eşlik’ ediyor. ‘Ölüm doulalığı’ yani ‘ölüm eşlikçiliği’ yapıyor. Gönüllü olarak, ölüm yolculuğuna çıkanları dinliyor, onların ellerini tutuyor, bu dünyadan biraz daha rahat ayrılmaları için çabalıyor. Ölüme dair bildiklerini anlattığı ‘Ölüm Yaşamın Mührü’ adlı kitapla da bir anlamda okuyanları son yolculuklarına hazırlıyor.
#Berna Köker PoljakBu hafta yaşadığımız şehirde bir turist gibi gezmenin rehberini hazırladım. Sadece İstanbul’dan değil, Bursa, Ankara Antalya’dan da önerilerim var. İster kısa bir hafta sonu gezisi planlayın, ister gün içinde yolunuzu biraz değiştirin; bu liste çok işinize yarayacak...
#HürriyetCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti 7. Olağan Büyük Kongresi'nde merakla beklenen 2023 manifestosunu açıkladı. Erdoğan, 'Vatandaşlarıma buradan bir çağrıda bulunuyorum. Milli servetimiz olan evlerindeki döviz ve altını, çeşitli finans araçlarına yatırarak, ekonomiye ve üretime kazandırmalarını istiyorum' dedi. Erdoğan kongre sonrası yaptığı teşekkür konuşmasında, ‘2023 Cumhur İttifakı’nın zafer yılı olacak.’ dedi. Öte yandan Erdoğan, 7. Olağan Büyük Kongre'de 1428 geçerli oyun tamamını alarak AK Parti Genel Başkanlığına yeniden seçildi.
#AK PartiToplumsal cinsiyet eşitliği, iletişim, eğitim, evlilik, şiddet, ekonomik haklar, acil ihtiyaçlar... Hepsi meşakkatli konular. Ama o, kadınların yaşam koşullarını iyileştirmek için çabalamayı kafasına koymuştu, başaracaktı. Tıpkı “Burada kız çocukları okumaz” dediklerinde yaptığı gibi... Ailesini ve köyünü karşısına alıp okuyan ve köydeki kız çocuklarının okumasını sağlayan Hatice Temir (29), Yüksekova Kadınları Toplumsal Destekleme ve Kültür Derneği’ni kurdu. Hane ziyaretlerinde kadınların neler yaşadığını dinleyip ekibiyle birlikte onlara okuma-yazma öğretmeye başladı, atölyeler açtı, seminerler verdi. Yüksekova’da bugün yüzü gülen kadın ve kız çocukları, en çok onun eseri.
#GazetehaberleriCumhurbaşkanı Erdoğan, mevkidaşı Igor Dodon ile Külliye'de basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, "Moldova'nın FETÖ iltisaklı kişilerin iadesine verdiği desteğe teşekkür ediyor, okulların Türkiye Maarif Vakfı'na devredilmesini bekliyoruz. Moldova Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Maarif Vakfı'nın müşterek çalışmasıyla çok önemli adımlar atabiliriz." dedi.
#MoldovaRoman, Türk edebiyatına Fransızcadan yapılan basit çevirilerle girdi. Yıl 1862’ydi, Fénelon’un romanı Türkçeye Yusuf Kâmil Paşa’nın çevirisiyle ‘Terceme-i Telemak’ olarak çevrildi. Sonra Victor Hugo geldi... İlk Türk romanıysa bundan 10 yıl sonra yayımlanacaktı. Şemseddin Sami’nin ‘Talat ile Fitnat’ın Aşkı’ adlı eseri, ana-babasının zorlamaları sonucu istemediği biriyle evlendirilen ve sonunda kendini öldüren genç bir kızı anlatıyordu. Sonra Ahmet Midhat Efendi’ler, Recaizade Mahmut Ekrem’ler geldi. Türk edebiyatı akımlardan etkilendi ve yazıldığı döneme ışık tutan eserler üretildi. Kimi yazar insanı öne çıkardı, kimi tarihi, siyasi tutumunu, kimi cinselliği... Hepsi biricikti, hepsi bize masa başında yazılmış gibi görünen ‘gerçek hayatlar’ı anlattı. Okuyana ‘hayatın anlamı’nı sorgulattı. Bir liste yapıp romanlara gömülsek insanların, ülkelerin, psikolojinin, siyasetin nasıl değiştiğine dair tarih dersi almamız da kaçınılmaz. İşte biz de bu büyük fotoğrafa bakalım istedik. Hürriyet Pazar olarak ‘sinema’ ve ‘müzik’ soruşturmalarının ardından eleştirmenler, yazarlar, akademisyenler, edebiyat öğretmenleri ve yayıncılardan oluşan 100 kişilik bir jüriyle ‘Türk Edebiyatının Gelmiş Geçmiş En İyi 100 Romanı’nı çalıştık. Tavsiyemiz bu listeyi alın ve onun izinden bir kütüphane oluşturun.
#Türk Edebiyatının En İyi 100 EseriTerör kanlı yüzünü bu kez Genelkurmay Başkanlığı, Deniz, Hava ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı, askeri lojmanlarının bulunduğu, TBMM, Başbakanlık Merkez bina ve İçişleri Bakanlığı’na 200 metre uzaklıkta gösterdi. Askeri personeli taşıyan servis araçları kırmızı ışıkta beklediği sırada hızla aralarına dalan bomba yüklü araçla intihar saldırısı düzenlendi. Patlamayla birlikte araçlar alevler içinde kaldı. Patlamada 28 kişi hayatını kaybetti, 61 kişi de yaralandı. Saldırıda sivil memur 25 yaşındaki Orçun Munyas da hayatını kaybetti. Cenaze töreninde Munyas’ın kardeşi Elif, "Ben seni Ankara’dan böyle mi getirecektim. Kardeşimi götürmeyin" diye gözyaşı döktü.
#AnkaraŞeklinden dolayı ‘Kelebek Ada’ olarak da bilinen Guadelup, Karayipler’in karnaval diyarı. Şubat sonu başlayan Mardi Gras karnavalı beş gün sürüyor. Fransa’nın bir ili konumundaki ada şu sıralar yazı yaşıyor. Kış soğuğundan kaçıp, tablo gibi manzaralara bakmak isteyenler için ideal bir coğrafya
#KarayiplerDöviz kurlarındaki değişim bu yıl Şeker Bayramı tatilcilerinin dikkatini yurtiçine yöneltti. Altı günlük tatilde keşfedilebilecek, doğası ve tarihi özellikleriyle öne çıkan pek çok şehir, kasaba var. Hürriyet Seyahat yazarları Mehmet Yaşin ve Saffet Emre Tonguç, dört bölgeden altı eylül tatili alternatifini yazdı.
Klasik müzikte romantik çağa damgasını vuran piyanist, besteci Fryderyk Chopin’in 200’üncü doğum yılı başta ülkesi Polonya olmak üzere tüm dünyada coşkuyla kutlanıyor. Bestecinin doğduğu, tutkuyla sevdiği Varşova marttan bu yana birçok önemli etkinliğe ev sahipliği yaptı. Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü öğretim üyesi, müziksever Doç. Dr. Seriye Sezen ağustosta şehri ziyaret etti. İzlenimlerini yazdı.
Çocukla tatile, hele de otele gitmek dünyanın en zor işlerinden biri. Mamayı nasıl hazırlayacağınız, sütü nasıl ısıtacağınız bile kabusa dönüşür çoğu zaman. İşte bu zorlukların biraz olsun önüne geçebilmek için bir çocuk oteli açıldı: Otium Eco Club Side’de tepeden tırnağa her şey küçük konuklar için düşünülmüş
İmam Ebuzer Gıffari Bakır, 1992-1999 yılları arasında çalıştığı Yozgat’ın Alevi köyü Kababel’de yaşadıklarını yazdı. Kitapta Diyanet’in bir imamı olarak orada gördüklerini, Alevilik konusunda kendisindeki ve toplumdaki önyargıları, bunların nasıl kırıldığını anlatıyor, kardeş ayrımcılığına dikkat çekiyor. "Bir Alevi Köyü İmamının Hatıraları/ Sakka" adlı kitabın ilginç yazarını, önyargılarla mücadele eden bu imamı aradık ve Ankara’da bulduk.
TEMA’nın 10 köyde başlatıp, tüm Türkiye’ye model olması planlanan "El Koyun" projesi hayata geçirilebilirse, büyük kentlere göç tersine dönecek. Toplam 2 milyon 250 bin YTL gereken proje kapsamında şimdiye kadar sadece bir köyü kurtaracak kadar bağış toplanabildi. Bu parayla da iki köyde proje başlatıldı.