Ukrayna Rus işgali altında yerle bir olurken Rusya başkenti Moskova’ya savaş pek uğramamış. Her ne kadar uluslararası markalar pazardan çekilse de yerli burgerciler, kafeler, Türk dönercileri hınca hınç dolu. ‘Yaptırımlara alışığız’ diyen Ruslar, toplum ikiye bölünse de Rus lideri Putin’e desteğin arttığını anlatıyor.
#RusyaBütün dünya Batı'nın Rusya'ya uyguladığı SWIFT sisteminden çıkarma yaptırımına kilitlenmişken, ABD ve Avrupa ülkeleri bu kararı gölgede bırakabilecek kadar güçlü bir başka adım attı ve Rusya Merkez Bankası'nı kasasındaki yüz milyarlarca dolar değerindeki döviz birikimini kullanamaz hale getirdi. Peki daha önce eşi benzeri olmayan bu sert yaptırım ne anlama geliyor? Uzmanların yorumları eşliğinde akıllardaki sorulara yanıt aradık...
#Rusya Ukrayna SavaşıAlmanya’da kasım ayında günlük hayatımızı yakından ilgilendiren yeni kanun ve düzenlemeler yürürlüğe girdi. Otomobil sürücülerinden online bankacılık hizmetlerine, koronovirüs salgınıyla ilgili alınan yeni tedbirlerden aşısız olanlara getirilmesi planlanan kısıtlamalara kadar birçok konuda bizleri bir dizi yenilik bekliyor.
#Almanya'da Kasım Ayında Neler DeğişecekYeni tip koronavirüs salgını sonrası yeniden şekillenen küresel tedarik zincirinde stratejik üs haline gelen Türkiye, jeopolitik konumu ve sunduğu maliyet avantajıyla uluslararası şirketlerin radarına girmeye devam ediyor. Fitch Ratings'e göre Avrupa'da tedarik zincilerindeki değişimden en fazla kazanç elde edecek ülkeler sıralamasında Türkiye ilk sırada yer aldı.
#Küresel EkonomiAlmanya’nın başkenti Berlin’de bu hafta içinde ikinci kez para taşıma aracı soyuldu. İlk soygun salı sabah saatlerinde Schöneberg semtindeki gerçekleşmişti. Mobilya mağazası IKEA’ya ait parayı taşıyan araç soyulurken, bu kez Treptow semtinde bir alışveriş merkezindeki iş yerlerinin parasını taşıyan araç hedef alındı.
#SchönebergAlmanya’da korona salgını nedeniyle iş yerleri bugün son kez müşteri kabul ettiler. 10 Ocak’a kadar kapanacak işletmeler arasında yer alan IKEA mobilya mağazasının Berlin’deki bir şubesi son çalışma gününde soyuldu. Mağazanın nakit parasını taşıyan para aracını soyan hırsızlar izini kaybettirmeyi başardı.
#AlmanyaTürkiye’nin en büyük kuru meyve ihracatçısı olarak işe başlayan, ardından tekstil sektöründeki yatırımlarıyla üretimlerinin yüzde 80’ini Avrupa ve Amerika’ya ihraç eden, tekstilde dünyanın sayılı pamuklu ev tekstili üreticilerinden Menderes Tekstil’i çatısı altında bulunduran Akça Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça, fabrikasında çalışanların ev sahibi olması için de proje geliştirdi. Çalışanlar, ayda 1000-1500 lira ödeyerek ev sahibi oldu.
#GazetehaberleriKimi ‘ne ifrada ne tefride’ diyor, kimi bir şeyi atmadan önce onarmayı öğütlüyor. Temelde hepsi açgözlülüğe, israfa karşı çıkıp doğal ve süssüz yaşama teşvik ediyor. Hiçbiri o kadar da yabancımız değil; çoğunun karşılığını dinlerde ve geleneklerde bulmak mümkün. Batı dünyasının topluca ‘wellness’ dediği, içinde hem mutluluk ve iç huzur hem de sağlık ve kişisel gelişim barındıran kavrama ulaşmanın yolları giderek çeşitleniyor. Bildikleriniz, bilmedikleriniz, bilmeden bile yıllardır uyguladıklarınızla 12 ‘yeni yaşam formülü’nü bir araya getirdik.
#MutlulukZagreb, Avrupa’nın en sakin, en ılımlı şehirlerinden biri. İnsan, sokaklarında yürürken “Burada başıma kötü hiçbir şey gelmez” duygusuna kapılıyor. Tökezleyip düşseniz, şehir hemen elini uzatıp sizi kaldıracak gibi. Ece Temelkuran, bir yıldır burada yaşıyor. Avrupa’ya kıyısından bakıyor. Çalışıyor, düşünüyor, yazıyor... Türkiye’nin ve dünyanın gidişatı hakkında kafa yoruyor. Temel kavramları tartışarak bizleri bir nefes molası almaya, durup kendimize bakmaya çağıran son kitabı ‘İyilik Güzellik’i oluşturan makaleler işte buradaki çabasının ürünü. Temelkuran’la Zagreb’in sokaklarını dolaştık; kafelerinde oturduk; hem kitabı hem yeni hayatı üzerine konuştuk.
#Ece TemelkuranEn sıcak gündem maddesi mülteci meselesi... Bu meseleye en doğrudan el atan sanatçı, muhalif kimliğiyle bilinen Ai Weiwei... Sanatçının Berlin’deki dev atölyesi Almanya’nın başkentindeki değişimin de göstergesi. Çünkü mültecilik hem Weiwei’nin hem de Avrupa’nın geçmişinin önemli bir parçası. Peki ya gelecek? 12 Eylül’de Türkiye’de ilk sergisini açacak olan Weiwei’yi Berlin’deki atölyesinde ziyaret ettik.
#Ai WeiweiZorlu Tekstil, Amerikalıları özel dikim perdeleriyle etkiliyor. Zorlu Tekstil Grubu Başkanı Vedat Aydın, “Perdeler sipariş alındıktan sonra Türkiye’de dikilip ihraç ediliyor. 89 liralık ürün 149 lira olacak ama bunu ödemeye hazır bir kitle var Amerika’da” diye konuştu.
#Zorlu TekstilBütün hafta konuştuk… "Görgüsüzler, kıyafetleri parçaladılar…" "Fatih Ürek 40 bin TL’lik paltoyu kaça aldı?". İsveç’te kurulan H&M binlerce billboard ve televizyon reklamıyla yapamayacağı tanıtımı bu hafta Balmain’le yaptığı anlaşma sonucu ortaya çıkan yağma kampanyasıyla yaptı. Şirketin kurucusu Erling Persson ise 1947 yılında mağazasında böyle bir yağma olacağını tahmin eder miydi acaba? Peki ya bu H&M kim? Nasıl bir marka algısı var? Türkiye’ye ne zaman geldi?