Silah şiddetinin günbegün arttığı ABD’de konuyla ilgili yasalar çıkarıladursun, ülkenin Oregon eyaletinde yaşananlar herkesi dehşete düşürdü. Bir çatışmanın ortasına düşen ve çapraz ateşte kalan kadının yaşadıkları akıl alır cinsten değil.
#ABDCovid-19 salgını 1 yılı aşkın zamandır tüm dünyayı etkisi altına aldı. Aşı çalışmaları ve uygulamaları tüm hızıyla devam ediyor ancak ev karantinaları, maskeler, kısıtlamalar bir süre daha hayatımızda olmaya devam edecek. Biz de vatandaşlara bu süreçte neleri özlediklerini ve pandemi sona erdikten sonra ilk ne yapmak istediklerini sorduk.
#PandemiSelçuk Pehlivanoğlu, Türk Eğitim Derneği’nin (TED) 15 yıldır genel başkanlığını yapıyor. Bir süre inşaat mühendisliği yaptı, siyasetle ilgilendi ve uzun süredir de eğitimle ilgili çalışmalar yapıyor. 5 bin çalışanı, 38 okulu, üniversitesi, binlerce burslu öğrencisi olan 90 yıllık derneği yöneten Pehlivanoğlu ile eğitim sektörünü konuştuk.
#TEDAon'un 2018 EMEA Ülkeleri Sağlık Araştırması yayınlandı. Araştırmaya göre, Türkiye'deki kurumların yüzde 100'ü sigortalanabilir çalışan yan haklarını sağlık stratejilerine bağlamayı planlarken, sadece yüzde 36'sının tanımlanmış bir sağlık stratejisi var.
#TürkBu yıl Youtube’da yayınladığı videolar üzerinden işe alım yapacak olan Etstur, tecrübesiz adayları işe alıp kendi içinden yetiştirecek. Bunun için kurum kültürüne uygun kişileri seçeceklerini söyleyen Etstur İK Müdürü Zeynep Tarı Kırkgöz’ün farklı bir mülakat tekniği de var. Eğer adayı beğenirse mülakat sırasında telefonla adayın annesini arıyor.
#İK Uzmanı‘Hayatta kendin için birşeyler yap’ dendiğinde akla ilk gelen fikirlerden biri hobi sahibi olmaktır. Kimisi hevesle başlar ve devam eder. Ancak çoğu başlasa bile yoğunluğu bahane ederek bırakır. Oysa uzmanlara göre hobi sahibi olmak hem iş hayatı hem de özel hayat için çok önemli. Şirketler de artık bu bilinçle hareket ederek çalışalarını hobi kazanmaya teşvik ediyor.
#HobiEğer işyerinde bazı şeyler yolunda gitmiyorsa, işinizi kaybedeceğinizi seziyorsanız erkenden önleminizi almalısınız. Ne demişler “iş işte bulunur”. İşaretleri doğru okuyarak, karamsarlığa kapılmadan, network’lerinizi geliştirerek tedbirinizi alın ve bu sürece kendinizi en iyi şekilde hazırlayın.
#KovulmakÇalışma hayatında pek çok kişi dış görünüşü nedeniyle ayrımcılığa uğruyor. Kilolu olanlar, genç veya yaşlı görünenler, bakımlı veya bakımsız olanlar daha iş başvurusundan itibaren ayrımcılığa uğruyorlar. Kadınlar, dış görünüşleri sebebiyle erkeklere nazaran çok daha fazla eleştiriliyor.
#Mobbingİnsan kaynaklarının önemi son 15 yılda ciddi şekilde arttı. İK artık şirketlerin icra kurullarında temsil ediliyor. Önümüzdeki yıllarda yönetim kurullarında ve hatta CEO koltuğunda İK kökenli yöneticilere rastlayacağız. Ama bunun için önce İK’cıların kendi bakış açılarını değiştirmeleri gerekiyor. Yönetici seçme ve yerleştirme şirketi DataExpert Yönetici Ortağı Yasin Altunkaya ile İK’yı konuştuk.
Naksan Teknoloji grubu şirketlerinden biri olarak kurulan Naksan Akademi, şirketlere, sektörlere özel eğitimler veriyor. Naksan Akademi eğitimcilerinden Melih Sancar ve Hüseyin Usta teknolojinin, insan kaynakları departmanlarına çeşitli faydaları olduğunu söylüyor.
Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden mezun oldu. Lafarge Türkiye’de İK Uzmanı ve DanoneSA’da İK Müdürü olarak görev aldı. 2001-2009’da Schering Plough İK Direktörü olarak görev yapan Besler, Schering Plough/Merck Sharp Dohme (MSD) birleşmesi ile birlikte MSD Türkiye İK Direktörü oldu.
Koç Üniversitesi’nin, rektörünü seçmek için yaklaşık 2 yıldır sürdürdüğü çalışma sona erdi. Üniversite, yaklaşık 100 üniversiteden öğretim üyelerine başvurmaları için çağrıda bulundu; ABD’de bir insan kaynakları şirketiyle çalıştı. Mütevelli Heyeti, dört kişiden oluşan bir Rektör Arama Komitesi kurdu. Ömer Koç, Tamer Şahinbaş, Prof. Dr. Bülent Gültekin ve Prof. Dr. Philip Khoury’den oluşan bu komite, 45 adayla görüştü, sayıyı üçe indirdi.
Rüzgarı arkalarına almış, hızla ilerliyorlardı. Birden durdular, rüzgara karşı koydular. Hayatın onları getirdiği yoldan vazgeçtiler. Her şeyi göze alıp başka yollara saptılar. <br>Hepsinin nedenleri farklıydı. Kimi krizden etkilendi, kimi 'ben ne yapıyorum' dedi. Onlar 'kariyer değiştirenler' ve bunun sonuçlarına katlananlar... İşte ‘ikinci kariyer’ ve ilginç öyküler...<br>
Girişimcilik ekosisteminin büyümesi için faaliyetlerini hızlandıran Startep Türkiye, bireysel ve kurumsal verimliliği artırmak için kolları sıvadı. Potansiyelini keşfetme ve en üst seviyeye çıkarma hedefindeki çalışanlar ve kurumlar için insan ve kültür alanında geliştirdiği yeni modeli Girişimci İK Programı’nı başlattı.
#Hürriyet İKTeknolojiyle değişen yaşam koşullarına ayak uydurabilmek için yeni mesleklere ihtiyaç duyulacak. Uzmanlar, robotik mühendisliği, yenilenebilir enerji uzmanlığı, siber güvenlik uzmanlıklarının geleceğin meslekleri arasında olduğunu ve öğrencilerin meslek seçerken bilişim ve medikal alanlarına ilgi duyduğunu belirtti. Meslekler yapay zekâ ile dönüşürken uzmanlar, bazı mesleklerin yok olacağını ancak öğretmenlik, doktorluk gibi mesleklerin ise önemini yitirmeyeceğini söyledi.
#Meslekİnsan kaynaklarının matematiği yeniden yazılıyor. Performans, toplam kalite, yan haklar hatta ücret... Pandeminin hızlandırdığı dönüşüm, şirketlerin insan kaynakları alanında tüm bildiklerini, kurallarını, doğrularını sıfırladı. Tüm çarpanların sıfırlandığı yeni düzende denklemin anlamlı iki bilineni kaldı elde: İnsan ve kültür. Yıllarını bu işe vermiş uzmanların dediği gibi, “Kültür olmadan performans olmaz.” Tam da bu yüzden 80’lerin personel müdürlükleri insan kaynağına, insan kaynağı da insan ve kültür birimlerine evrildi. Şimdi herkes evrensel etik kuralları paydaya koyup, kendi vizyon ve misyonundan pay çıkarıyor. Bütün mesele yetenekleri bu matematikte tutmak...
#Burcu Cantekinler Koç