Ülkemizde tarihi birçok yapı bulunmaktadır. Bu yapılardan birisi de Ayasofya Müzesidir. Sizlerde Ayasofya müzesinin nerede olduğunu öğrenebilir ve ziyaret edebilirsiniz. Peki Ayasofya Müzesi nerede? Ayasofya Müzesi tarihçesi, eserleri, giriş ücreti ve ziyaret saatleri hakkında bilgileri sizlere detaylıca açıkladık.
#Ayasofya MüzesiMaçka ilçesindeki Karadağ'ın Altındere Vadisi'ne bakan eteğinde, vadiden yaklaşık 300 metre yükseklikteki ormanlık alanda kayalar oyularak inşa edilen Sümela Manastırı, kaya düşme riskine karşı Eylül 2015'te ziyarete kapatılarak restorasyona alınmıştı. 5 yıldan fazla süren restorasyon çalışmalarından sonra ziyarete açılan Sümela Manastırı’nı gezmek isteyenler, tarihi yapının açık olup olmadığını merak ediyorlar. Peki, Sümela Manastırı nerede, açık mı? İşte, Sümela Manastırı giriş ücreti 2022.
#Sümela ManastırıOrta Asya’da bundan bin yıl önce ‘’yıpar burdı’’ yani ‘’misk gibi koktu’’ deyimi, bugün her türlü güzel koku için kullandığımız ‘’mis gibi’’ sözüne dönüştü ve hala günlük hayatta kullanımımızda. Ancak tüm güzel kokuların tanımlayıcısı olarak kullanılan ‘’misk’’ hayatımızdan çıkalı çok oldu.
#BURSACumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından “360 Kültür Sanat” projesi kapsamında hazırlanan, “Nakkaş Osman Surnâme-i Hümayun Dijital Minyatür Sergisi”, 5 Mart’a kadar Marmaray Yenikapı İstasyonu’nda sanatseverlerle buluşuyor.
#Nakkaş Osman Surnâme-İ Hümayun Dijital Minyatür SergisiIII. Murad, 4 Temmuz 1546 tarihinde Manisa'da doğdu. Babası II. Selim, annesi Nurbanu Sultandır. III. Murad'ın 16 erkek 5 kız çocuğu dünyaya geldi. 1595 yılında vefat eden Sultan'ın yerine oğlu III. Mehmet geçti. III. Murad kimdir? Padişahlık yaptığı dönemde hangi olaylar yaşandı? Sizin için detaylı bir şekilde araştırdık.
#III. MuradIII. Mehmed Osmanlı dönemi padişahlarından birisidir. III. Mehmed döneminde Osmanlı birçok olay yaşamış ve savaşlara katılmıştır. III. Mehmet dönemi Osmanlı döneminde tartışılmaktadır. III. Mehmed Osmanlı imparatorluğunun 13. padişahı olarak bilinmektedir. Geçen hafta internette en çok araştırılan padişahlar arasına III. Mehmed yer almıştır. Özellikle çeşitli platformlarda III. Mehmed dönemi araştırılmakta ve tartışılmaktadır. Peki, III. Mehmed kimdir? III. Mehmed döneminde Osmanlı devleti hangi olayları yaşamıştır? III. Mehmed hangi savaşlara girmiştir? 3. Mehmet'in hayatı nedir? İşte 3. Mehmet dönemine ait her şey.
#III. Mehmed Kimdir?Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde iç duvarların onarımı için 2013'te kurulan iskelenin kaldırılmasıyla tarihi vaiz kürsüsü ve mahfil ile kubbe altındaki Serafim Meleği figürü yeniden görünür hale geldi.
#Ayasofya-İ Kebir Cami-İ Şerifi1579’da, 12 Ekim günü İkindi Divanı dediğimiz toplantı sırasında, yanına sokulan mecnun bir derviş tarafından katledildi. Osmanlı tarihinde ilk önce, bu uzun boylu Bosnalıya “Tavîl Mehmed Paşa” derlerken daha sonra Bosna’da geldiği kazaya istinaden Sokoloviç/Sokullu Mehmed Paşa unvanı galip geldi. Hazin suikasttan sonra “Şehid Mehmed” Paşa diye de anılır.
#YazarMimar Sinan tarafından yapılan Şemsi Paşa Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinde yer almaktadır. Vezir Şemsi Ahmed Paşa tarafından yaptırılan caminin inşası 1580 yılında tamamlandı. Şemsi Paşa Camii'ne nasıl gidilir, caminin özellikleri nelerdir? Sizin için tüm detaylarıyla araştırdık.
#Şemsi Paşa CamiTürkiye'nin en kalabalık ili olan İstanbul'da pek çok türbe bulunmaktadır. Türbeler manevi olarak anlam içermesinden kaynaklı birçok kişi tarafından da merak edilmektedir. Bunlardan birisi de Aziz Mahmud Hüdayi Türbesidir. Peki Aziz Mahmud Hüdayi Türbesi nerede ve hangi ildedir? Aziz Mahmud Hüdayi Türbesi ziyaret günleri ve saatleri hakkında sizlere detaylıca derledik.
#Aziz Mahmud HüdayiSosyal medya hesabından Muhteşem Yüzyıl dizisini yorumlayan dünyaca ünlü şarkıcı Cardi B, Nurbanu’dan nefret ettiğini ve Hürrem’ci olduğunu söyledi. Bu açıklama ardından Muhteşem Yüzyıl dizisi ve dizinin karakterlerinden biri olan Nurbanu Sultan yeniden gündeme geldi. Peki, Muhteşem Yüzyıl dizisine de konu olan Nurbanu Sultan kimdir?
#Nurbanu Sultan Kimdirİletişim Başkanı Fahrettin Altun'un Ayasofya paylaşımı ardından bazı iddialar gündeme geldi'Özledik! Ama az daha sabır. Birlikte başaracağız…' notunu düşen Altun'un bu sözleri 'Ayasofya'nın ibadete açılacağının mesajı' olarak yorumlandı. Bu paylaşım ardından Ayasofya'nın tarihi ile ilgili araştırmalar arttı. Peki, Ayasofya ne zaman müze oldu? İşte açılacağı iddialarıyla gündeme gelen Ayasofya'nın tarihi...
#Ayasofya Ne Zaman Müze Oldu?Bugün dilimize dolanan bazı yerlerin öyküsünü biz ulaştıranlar, oralarla ilgili hem kişisel hem de toplumsal hafızaya not düşen isimlerdir. Binaların banileri kadar, mekânların bir şarkı ya da şiirle zihnimize işleyenler de asar-ı atikanın (eski yapıtlar) sahipleridir desek yanlış bir hükümde bulunmuş olmayız. Bu peşrevden sonra gelelim belleğimizde en az Sinan’ın resmi kadar yer etmiş Yahya Kemal’in sesine. Eski şiirin rüzgârını elinde tutan adam Yahya Kemal, bir Ramazan günü, iftar vaktinin yaklaştığı demlerde Üsküdar’ın Valide-i Atik semtindedir. Etraftaki tatlı telaşa şahitlik ederek yolu adımlıyordur. İftarın dudaklarda bir su hasretine dönüştüğü anları yaşayamamak, şairde bir kalp sızısına neden olur ve evine gittiğinde, ‘Atik Valde’den İnen Sokakta’yı kaleme alır. Şiirinin sonundaki ifadeler, ruhunu temize çekmesinin yanı sıra semtin şaire verdiği ilham kanatlanır mısralarında: “Onlardan ayrılış bana her an üzüntüdür/Mademki böyle duygularım kaldı, çok şükür.”
#ÜsküdarSırp asıllı Bosnalıydı. Uzun Mehmed Paşa diye de anılırdı. Bir yanıyla da geldiği bölgenin adıyla Sokoloviç, Şahinoğlu diye anıldığı için tarihimizde Sokullu Mehmed Paşa olarak kaldı. İtidal sahibiydi. Döneminde kolay düşünülemeyecek projeleri vardır. Volga-Don kanalı üzerinden Orta Asya Türkistan hanlıklarına ulaşacağını, İran şahlarını kontrol edebileceğini düşünmüştü. İkincisi Süveyş Kanalı’dır. Erken bir teşebbüstü.
#YazarTarihte birbirimize iyi bayramlar diledikten sonra kenara çekilip keyfimize bakmaz, uzun uzun bayramlaşırmışız. Karadaki tüm kutlamalar bir şekilde denizde de devam eder, hatta gemilerden bazılarını karaya çıkartıp yürütürmüşüz. Nerede o eski bayramlar diyenler için söyleyelim, işte bu yazıda.
#BursaKanadalı bir turizm şirketinin araştırmaları sonucu İstanbul'un en iyi turistik yerleri sıralandı. Bunların arasında vakıf eseri olarak ayakta duran ve birçok yerli ve yabancı turisti çeken Mısır Çarşısı, Halı Müzesi, Kapalı Çarşı, Küçük Ayasofya Cami, Sultan Ahmet Cami, Süleymaniye Cami, Fatih Cami yer alıyor.
#İstanbulİstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki Kültür AŞ ve Cervantes Enstitüsü işbirliği ile 22 - 23 Şubat’ta Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu’nda, Modern Avrupa'nın ilk romanı olarak kabul edilen Don Kişot’un yazarı Cervantes ile ilgili bir dizi etkinlik gerçekleştirilecek.
#Don KişotVeda Hutbesi, Hz. Peygamber’in başarılmış temel hedeflerini ifade eden, 23 yıllık çabasının ana noktalarını özetleyen bir konuşma olmasının yanında insanlığa, gerçekleştirilmesi gereken önemli hedefleri de ifade eden evrensel bir bildiridir. Hutbe’nin “Ey iman edenler” yerine “Ey insanlar” olarak başlaması da bunun temel göstergesidir.
#Yazarlar