Tarihçi, rehber ve gezgin Samet Altıntaş’ın dokuzuncu kitabı ‘Evliyâ Çelebi’nin İlk Seyahati’ geçen günlerde çıktı. Altıntaş, Çelebi’nin ilk ayak bastığı şehri, onun izlerini takip edip gezerken tarihçi kimliğiyle önemli bilgileri de literatüre geçirdi: Karagöz gerçekten yaşadı; bir cami inşaatında değil, Pirinç Han’ın inşası sırasında öldü.
#Gülay Barbaros AltanHaliç’te Rixos Otel’in de yer aldığı Tersane İstanbul projesinin yüzde 65’ini tamamladıklarını söyleyen Rixos Hotel Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, “Alanda 27 tarihi yapı var. Depreme göre bazılarını çelik halatlarla astık. 750 milyon dolara biter diyorduk, 1.3 milyar doları aşacak gibi görünüyor” dedi.
#Tersane İstanbulBu yıl Topkapı Sarayı’nın müze oluşunun 100. yılı. Burayı dikkatlice kullanmamız gerekiyor. Sarayın yıllık ziyaretçi sayısı çok kalabalıktır. Bunun lüzumu yoktur. Bütün dünyada kontenjan sistemine gidiliyor, ziyaretçi sayısı azaltılıyor. Ayasofya ve Topkapı gibi makamların şuurlu ve bilgili ziyaretçiye ihtiyacı vardır. Herkesin önüne anlayıp anlamayacağı bir hazineyi çıkarıp içeride taban teptirmenin manası yoktur.
#Topkapı SarayıBeyoğlu’nda okul inşaatı sırasında ortaya çıkan 30 havan topunun bulunduğu alan, tarihi Karaağaç Baruthane Sahası çıktı. Saha, Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında da Nuri Paşa’nın (Killigil) silah fabrikasına ev sahipliği yaptı. Havan topları, Nuri Paşa’nın hazin hikâyesini yeniden gündeme getirdi.
#Nuri PaşaRamazan, şehirlerin büyülü atmosferini daha da derinleştiren özel bir ay... Bu kutsal ayda tarihî sokaklarda gezinmek, kutsal mekânları ziyaret etmek ve manevi anlamda kendinizi yenilemek için yola çıkmanın tam zamanı… Bu hafta uzmanlarımıza ‘Ramazan ruhunun en iyi hissedileceği rotalar hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden birbirinden özel 10 adresi önerdiler.
#RotaİSTANBUL’da Ayasofya-i Kebir Cami Şerifi’nde restorasyon çalışmaları devam ediyor. Tarihi caminin Topkapı Sarayı’na bakan bölümünde yer alan ve çatlak tespit edilen II. Bayezid Minaresi’nin en üst bölümünden alt bölümüne kadar çelik iskele ve yapılar kurulduğu görüldü.
#İSTANBUL22 valide sultanın kütüphanelerindeki elyazması eserlerin dijital kopyalarından oluşan Valide Sultanlar Yazma Eserler Sergisi’nin Rami Kütüphanesi’nde açılışını yapan Emine Erdoğan, “Bizim anlayışımızda ilim altından daha kıymetli, kılıçtan daha keskindir” dedi.
#Emine ErdoğanKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Çok fazla turist geliyor ama hepsi otellerde konaklamıyor. Bir kısmı satın aldığı evlerde kalıyor. Ayrıca deprem ve resesyon etkisi de var. O yüzden bazı otellerde bir boşluk oluştu” dedi. Ersoy, “Airbnb tarzı günlük kiralama faaliyetleri için hazırladığımız düzenleme yıl sonunda hazır olacak. Artık bu kiralamalarda kimlik bildirimi zorunlu olacak. Konaklama başına da vergi ödenecek. Rekabette eşitlik olmalı” diye konuştu.
#Mehmet Nuri ErsoyEdebiyatımızın önemli isimlerinden İskender Pala, yeni romanı ‘Surnâme’de ‘bir Osmanlı macerası’ hikâye ediyor. Devlet içindeki iktidar oyunlarından masum aşk sarmallarına uzanan kurgu, bir saray düğünü çevresinde gelişiyor. Hem düğünün ve devletin ihtişamı hem de iktidar çekişmelerinin acımasızlığını ve kurnazlığını aynı akış içinde gösteren Pala ile yeni romanını konuştuk. Sohbete, bir tarih yolculuğu da eşlik etti.
#İskender Palaİspanya Yahudileri tam 530 yıl önce, 2 Ağustos 1492’de ülkelerinden kovuldu. Osmanlı İmparatorluğu’nun kapılarını açtığı İspanya Yahudilerinin bu süreçte yaşadıklarını 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi Müdürü Nisya İsman Allovi, CNN Türk editörü Serdar Korucu’ya anlattı. Allovi, Osmanlı’nın kültürlerin yeşermesine izin verdiğini söyledi.
#İspanyaİspanya Yahudileri tam 530 yıl önce, 2 Ağustos 1492’de ülkelerinden kovuldu. Osmanlı İmparatorluğu’nun kapılarını açtığı İspanya Yahudilerinin bu süreçte yaşadıklarını 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi Müdürü Nisya İsman Allovi, CNN Türk editörü Serdar Korucu’ya anlattı. Allovi, Osmanlı’nın kültürlerin yeşermesine izin verdiğini söyledi.
#İspanyaHüsrev-i Rum olarak bilinen Necati'nin asıl adı, kaynakların büyük kısmında Îsâ, Beyânî’de ise Nûh’tur. Edirne’de doğan Hüsrev-i Rum'un ailesi hakkında yeterli bilgi bulunmamaktadır. Yoksul bir aileye mensup olduğu yahut çocukken Edirneli yaşlı bir hanım tarafından köle olarak alınıp sonra evlat edinildiği, terbiye ve eğitimine Sâ'ilî adlı bir şairin de katkı sağladığı bilinmektedir.
#Hüsrevi RumHeşt kelimesi Farsçada sekiz anlamına gelir. Behişt kelimesi ise cennet demektir. Heşt Behişt adlı eser yayımlandıktan sonra bu kelime sözlük anlamıyla değil terim anlamıyla kullanılmıştır. 15. yüzyılın ilk çeyreğinde kaleme alınan eser, günümüzde de sıklıkla başvurulan en önemli tarih kitaplarından biridir. Heşt Behişt adlı eserin yazarı, konusu ve özellikleri hakkında detayları derledik.
Yedi tepeli şehrin ikinci tepesi Çemberlitaş... Suriçi dendiğinde akla düşen ilk yerlerden biri semtle aynı adı taşıyan anıt. Bugün İstanbul diye bir yer varsa; yanından çokça turistin geçtiği bu alan, şehrin var edeni. Bu semti gezerken mola durakları Bizans’tan Osmanlı’ya, oradan Cumhuriyet’e uzanıyor...
#HürriyetModon'un konumu Barbaroslar dizisiyle gündeme geldi. Şehir 10 Ağustos 1500'de bizzat II. Bayezid'in kumanda ettiği Osmanlı ordusu tarafından 4 aylık bir kuşatma sonucunda fethedildi. 3 asır kadar Osmanlıların idaresinde kalan Modon, Edirne Antlaşması ile bağımsızlığını kazanan Yunanistan'a bırakıldı. Peki, Modon nerede?
#ModonBaharın kendini göstermeye başladığı zamanlardan geçerken genişletilmiş yeni baskısı bu ay sonunda çıkacak ‘Kanatlarımda İstanbul’ kitabıma eklediğimiz yeni bölümlerden birkaçını ilk defa paylaşacağım sizinle... İlham alıp ister Boğaz’ın sonundan Karadeniz’e selam verin, isterseniz de kumzambaklarının süslediği sahilde denizin ve hemen yanı başındaki yemyeşil ormanın mis gibi kokusunu içinize çekin.
#SeyahatMora pek çok insanın merak ettiği ve araştırdığı bir yer olup nitelik olarak bir yarım ada olma özelliği taşımaktadır. Mora ismini duyan pek çok insan bu yarım ada hakkında internette araştırmalar yapmaktadır. Mora nerede, hangi ülkeye bağlı? Mora ne zaman kaybedildi tüm detayları ile derledik.
19. yüzyıl başında Lord Elgin, Osmanlı Devleti nezdinde Britanya Büyükelçisi idi. Lord Elgin, harabeye dönmüş Atina–Parthenon mabedindeki alınlıkları alenen yürüttü ve İngiltere’ye nakletti. Boris Johnson henüz başbakan değilken “Lord Elgin Mermerleri”nin Yunanistan’a iadesinin doğru olacağını söylemişti. Yıllar sonra Başbakan Boris Johnson, “Müze otoriteleri buna karar verirse niye olmasın” dedi. Hiç kuşkunuz olmasın, müze otoriteleri, bu teklife hiç razı olmazlar.
#Lord Elginİlköğretim ve liselerin ilk ara tatili 15 Kasım’da başlıyor. Neredeyse iki yıldır okula gitmiyorlardı ve ilk dönem pek çoğu için kolay geçmedi. Keşif duygusunu harekete geçirecek, doğaya ve dünyaya ilgiyle bakacakları güzel bir tatili hak ettiler. Bir hafta sürecek bu küçük molada hem dinlensinler hem de öğrensinler diye çocuklarımızla birlikte yapabileceğimiz verimli bir tatil planlamak için jürimize danıştık. Yurtiçinden ve yurtdışından 10 ilgi çekici öneriyi sıraladık.
#HürriyetUluslararası Üniversite Müzeleri Birliği Platformu tarafından 2014 yılından bu yana her yıl, platform üyelerinin oylarıyla belirlenen ve düzenli olarak dağıtılan yılın müzeleri ödüllerine bu yıl Sultan II. Bayezid Külliyesi Trakya Üniversitesi Sağlık Müzesi layık görüldü.
#Uluslararası Üniversite Müzeleri BirliğNe yazık ki (İstanbul’da) camilerimizin etrafındaki ahşap yapılar geçmişte olduğu gibi bugün de tehlike teşkil ediyor. Son yangın Tahtakale’de çıktı. Yanı başında 16’ncı asrın ünlü eserleri var. Özellikle Tahtakale, Rıza Paşa yokuşu ve Küçükpazar, merdivenaltı sanayi yüzünden risk altında.
#YAZAR