Erkeklerde idrar kaçırma durumu kadınlara göre daha az görülen bir durum olarak bilinir. İdrar kaçırma nedenlerine ve belirtilerine bakıldığında ise bu konunun oldukça geniş çaplı olduğu görülür. Kişiden kişiye farklılık gösteren idrar kaçırma durumu bazı kişilerde fiziksel nedenlere bağlı iken bazı kişilerde ise psikolojik bir durum olarak görülmektedir. Erkeklerde 55 ila 60 yaş aralığında sık sık görülen prostat kanseri, erkeklerde idrar kaçırmanın en yaygın nedenlerinden biri olarak bilinir. Peki erkeklerde idrar kaçırmanın diğer nedenleri nelerdir? İdrar kaçırma neden olur ve tedavisi nasıldır merak edilenleri ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Erkeklerde İdrar Kaçırmaİdrar kaçırma hem erkeklerde hem de kadınlarda yaşanan bir durumdur ama kadınlarda daha sık görülür. Kadınlardaki idrar kaçırma sorunu; idrar kanalı etrafında bulunan kolajenlerin, kasların güçsüzleşmesi gevşemesi nedeniyle oluşur. Bu durum daha çok; çocuk doğurmuş kadınlarda ve yaşlanma ile birlikte gelişir. Bu durumda 'Stres Üriner İnkontinens' (SUİ) dediğimiz durum gelişir. Dermatoloji Uzmanı Dr. Ayfer Aydın konu hakkında bilgiler verdi.
#İdrar KaçırmaPek çok kişi söylemekten kaçınsa da idrar kaçırma yaygın görülen bir durumdur. Her 3 kadından 1’inde bu durum sorun yaratacak, yani yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyecek düzeye ulaşır. İdrar kaçırma sorununun aslında yüksek tansiyon, depresyon, şeker hastalığı, astım-bronşit gibi kronik hastalıklardan daha yaygın görüldüğünü söyleyen Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Muammer Kendirci kadınlarda görülen idrar kaçırmanın tedavisini anlattı.
#İdrar KaçırmaYapılan araştırmalara göre 30 yaşın üzerindeki her 4 kadından 1’i idrar kaçırmadan şikayet ediyor. Özellikle menopoz sonrası dönemdeki kadınlarda, çok doğum yapmış kadınlarda ve aşırı kilolu kadınlarda görülebilen bu sağlık sorunu hakkında Üroloji Uzmanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman önemli açıklamalarda bulundu.
#MenopozTıbbi olarak üriner inkontinans olarak adlandırılan istemsiz idrar kaçırma, idrarı tutamama veya mesane (idrar torbası) kontrolünün kaybı olarak tanımlanır ve toplumda özellikle de kadınlarda çok sık rastlanan bir hastalıktır. Jinekolog, Cinsel Terapist, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Demir Yüzer, idrar kaçırma konusunda önemli bilgiler verdi.
#İdrar KaçırmaKadınlar tarafından utanıp çekinilerek saklanan ve çoğu zaman görmezden gelinen idrar kaçırma sorunu, günlük yaşamı olduğu kadar psikolojiyi de olumsuz etkiliyor. Ülkemizde kadınların yüzde 28'inde görülen idrar kaçırma; sorunun kaynağının belirlenmesi, doğru tedavi yaklaşımları ve pratik önlemlerle önlenebiliyor. Üroloji Bölümü'nden Op. Dr. Emrah Yakut, kadınlarda idrar kaçırma ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgi verdi.
#İdrar KaçırmaProstat kanserinin genel olarak yavaş ilerlediği biliniyor. İleri evrelerde kemik ağrısı, açıklanamayan kilo kaybı, bacaklarda şişlik görülüyor. Diğer kanserlerde olduğu gibi bu hastalıkta da erken teşhis ve düzenli doktor kontrolü önemli.
#Prostat KanseriParkinson vücudun hareketlerini düzenleyen sistem için gerekli olan dopamin hormonu üretiminin azalması sonucu ortaya çıkıyor. Genellikle 60 yaş civarı ama bazı durumlarda 20 yaş altında bile görülüyor. Öldürücü olmayan fakat zaman içinde hayat kalitesini düşüren parkinson’un belirtileri arasında titreme, hareketlerde yavaşlama, yürüme güçlüğü, yüzde donuklaşma ve kısık sesle konuşma var. Geride bıraktığımız 11 Nisan Dünya Parkinson Günü vesilesiyle konuştuğumuz uzmanlar hastalığı anlattı.
#ParkinsonSingapur'da yaşayan Dr. Daria Sadovskaya, belirli bir pozisyonda dışkılamanın kabızlığı hafifletmenin garantili bir yolu olduğunu göstermek için TikTok'ta bir video yayınladı.Sadovskaya, klozette tavsiye ettiği şekilde oturmanın, anal çatlaklardan idrar sorunlarına ve hatta kolorektal kansere kadar pek çok sağlık sorununa yakalanma riskini azalttığını öne sürdü.
#SağlıkDışkılama şeklinizi değiştirmek, hemoroidden kolorektal kansere kadar çeşitli sağlık sorunlarına yakalanma riskinizi azaltabilir. Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada bir nefrolog çoğu insanın yanlış tuvalet alışkanlığı olduğuna ve klozette nasıl oturulması gerektiğine dair bir video paylaştı. Biz de hem bu videoda tavsiye edilen yöntemi hem de kabızlık ve kanser arasındaki ilişkiyi konunun uzmanıyla konuştuk.
#SağlıkMenopoz adet döngülerinin bittiği, kadınlarda hormonal birtakım değişikliklerin olduğu ve buna bağlı olarak doğurganlığın sona erdiği bir dönemdir. Ortalama menopoz yaşı 48-50’dir; adet kanamalarının 40 yaşından önce sonlanması, birtakım cerrahi müdahalelerle yumurtalıkların alınması erken menopoz olarak değerlendirilir.
#MenopozAraştırmalar ülkemizde kadınların neredeyse yarıya yakınının hayatı boyunca hiç orgazm olamadığını gösteriyor. Bir çeşit genital uygulama olan ve ‘o-shot’ adıyla da bilinen orgazm aşısıysa cinsel istek azlığı ve orgazm olamama gibi sorunlar için tercih edilen bir yöntem. Doktorlar bu aşıyı psikolojik sorunlar giderildikten sonra öneriyor. Aşıyı yaptıranlarsa “Özgüvenim yerine geldi” diyor.
#AşıKadınlarda idrar yaptıktan sonra tekrar yapma hissinin nedenleri genetik, psikolojik, gebelik, böbrek taşı ya da idrar torbası sarkması olabilir. Normalde günde 4-8 arası idrara çıkma normal kabul edilir. Eğer günde 8 seferden daha fazla idrara çıkıyorsanız mutlaka bir üroloji hekimine görünmeniz gerekir. Kadınlarda sürekli idrar hissinin nedenleri ve nasıl geçeceği ile ilgili bir yazı hazırladık.
#Damla Damla İdrar YapmaErişkinlerde bel ve sırt ağrısı çoğu zaman mekanik bir zorlanma ya da psikolojik kökenli bir rahatsızlıktır. Aynı zamanda çocuklarda, özellikle de bazı durumlara eşlik ettiği zaman, ciddi sorunlardan da kaynaklanabilir. Çocuklarda bel ağrısı neden olur ve nasıl geçer sizler için derledik.
#ÇocukEnürezis olarak bilinen ve Türkçe karşılığı alt ıslatma olarak bilinen hastalık, çocuklarda sık sık görülen bir durumdur. Hem gece hem de gündüz alt ıslatma olarak ayrılır. Çocukluk dönemlerinde en fazla görülen hastalıklardan biri olarak bilinen bu hastalık, pek çok nedene bağlı olarak gelişme gösterir. Alt ıslatma neden olur, belirtileri nelerdir? Çocuklarda alt ıslatma tanı ve tedavisi nasıl yapılır merak edilen ayrıntıları ile sizler için derledik.
#ÇocukBilim insanları, bisiklet kullanan erkekleri cinsel sağlıkları konusunda uyarıyor. Araştırmacılar, erkeklerin genital bölgelerinin sele üzerinde uzun süre kalmasının "kritik" olduğunu söylüyor. Peki bisiklet kullanan erkekler nelere dikkat etmeli?
#Cinsel SağlıkKADIN hastalıkları ve doğum uzmanı Op. Dr. Çiğdem Karas, menopozun bir kadın için sadece adetten kesilme değil, aynı zamanda bedensel, sosyal ve psikolojik değişikliklerin de bir arada görüldüğü bir dönem olduğunu kaydetti. Menopozda lazerle vajinal gençleştirme ve idrar kaçırma tedavisi hakkında bilgi veren Op. Dr. Çiğdem Karas, menopoz sonrasında yaşanan hormonal değişimleri anlattı. Op. Dr. Çiğdem Karas, şöyle devam etti:
#1Vitaminlerin vücudumuzun sağlıklı bir yapıda kalması için ihtiyaç duyduğu organik bileşikler olduğunu ve kanın pıhtılaşması, sinir sistemi, görme fonksiyonları, deri yapılanması ile bağışıklık sistemini kapsayan çeşitli rolleri olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Özlem Özyılmaz, hangi vitamin eksikliğinin hangi hastalığa zemin hazırladığına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
#Vitamin EksikliğiYumurtalık kanserinden bahsedilen konuşmaların hepsinde hastalık ‘sessiz katil’ olarak anılıyor. Ancak onkoloji uzmanı Prof. Dr. Barbara Goff, tüm bilinenleri unutturacak bir açıklamayla dikkatleri yumurtalık kanserine çekiyor. Erken teşhis konulamadığı için en öldürücü türlerden biri haline gelen yumurtalık kanserini ilk evrelerde tespit için dikkat edebileceğimiz bazı semptomların olduğu ortaya çıktı...
#Sağlık