Güncelleme Tarihi:
KADIN hayatının neredeyse üçte birini kaplayan menopozun, bir kadın için sadece adetten kesilme değil, aynı zamanda bedensel, sosyal ve psikolojik değişikliklerin de bir arada görüldüğü bir dönem olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Çiğdem Karas, menopoz sonrasında yaşanan hormonal değişimlerin, vajinal duvarın daha ince, daha kuru, daha az elastik ve daha yangılı olmasına neden olduğunu kaydetti. Vajinal kuruluk ve buna bağlı olarak cinsel birliktelik sırasında ağrının, menopoz döneminin önemli sorunlarından biri olduğunu ifade eden Karas, “Yüzde 27–55 arasında görülebilir. Bu dönemde sık idrara çıkma, ani idrara sıkışma hissi, idrar kaçırma gibi mesaneye ait problemler de gelişebilir. İdrar kaçırma sorununda vajina içinde, idrar kanalı etrafında yer alan kollajen yapının güçsüzleşmesi sorumlu tutulmaktadır. Bu durumda özellikle ‘Stres Üriner İnkontinens’ (SUİ) adını verdiğimiz, öksürük, gülme, hapşırma gibi durumlarda karın içi basıncının artmasıyla idrar kaçırma görülmektedir” dedi.
YENİLENİR VE İYİLEŞİR
CO2 lazerin, vajinal duvarı yeniden yapılandırdığını belirten Karas, “Vajinal duvarı kalınlaştırır ve lubrikasyonu artırır. Submukozaya, mikroskobik termal alan kolonları halinde penetre olan enerji, minimum ablasyon yaratırken, çevre dokuyu sağlam bırakır. Bu sayede, vajinal duvar yenilenirken, çok daha hızlı iyileşir. Var olan fiberler kasılırken, yeni kolajen sentezi başlamış, hedef doku yenilenmiş olur. Vajinal kuruluk ve tekrarlayan enfeksiyonlar, vajinal yüzeyin yenilenmesini ve kayganlığın artmasını sağlayarak tedavi eder” diye konuştu.
KISA SÜREDE TAMAMLANIR
Lazer tedavisinin önde gelen faydalarından birinin de çok kısa sürede tamamlanması ve günlük rutini etkilememesi olduğunu kaydeden Karas, şöyle devam etti: “İşlemin kısa sürmesi, cerrahi bir kesi veya dikiş olmaması, hastalar için son derece kolay tolere edilebilir olması, anestezi gerektirmemesi, hafif-orta düzey stres üriner inkontinens ve mikst tipteki idrar kaçırmalarında oldukça başarılı olması ve aynı seansta boylu boyunca vajinal sıkılığın da sağlanabilmesi gibi avantajlı yönleri var. Aynı gün içinde hastanın kendi günlük hayatına devam edebilmesi de işlemin en önemli avantajları arasında.” Menopozda CO2 lazerle vajinal yenileme ve idrar kaçırma problemlerindeki uygulamaların genelde tek seansta tamamlandığını bildiren Karas, “Tekrar gerekirse 4-6 hafta aralıklarla, toplam iki veya üç kez yapılmalıdır. Bir yıl sonra tek bir ‘hatırlatma uygulaması’ (touch up) da önerilmektedir. Kolajen bağ dokusu azalmasına bağlı olarak tüm işlemler 2-3 yılda bir tekrarlanabilir. Hiçbir majör komplikasyon rapor edilmemiştir. Vajinal lazerler doğru hasta gruplarında oldukça yüz güldürücüdür” ifadelerini kullandı.