Güncelleme Tarihi:
KADIN anatomisinde mesaneyi ve idrar kanalını (üretra) taşıyan kas demetleri ve kollagen liflerin olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Çiğdem Karas, bunların aslında zayıf bağlar olduğunu söyledi. Mesanenin normal çalışması sırasında bu bağların mesaneden idrarın dışarı kaçmasını engellediğini kaydeden Karas, “Doğum, menopoz, kronik öksürük, hormonal değişiklikler, kabızlık, aşırı kilo, fazla zayıflık, geçirilen bazı ameliyatlar bu kas ve liflerin zayıflamasına neden olur. Bu durumlarda idrar kaçırmalar başlar” dedi.
TEDAVİ SEÇENEKLERİ ARTTI
Kadınlarda idrar kaçırma tedavisi hakkında bilgiler veren Karas, “Şimdiye kadar tedavide karşımıza çıkan alternatiflerin birincisi kegel egzersizi dediğimiz idrar yolu güçlendirici egzersizler. İkincisi medikal tedavi ve son olarak da cerrahi tedaviydi. Ancak teknolojinin ilerlemesiyle bu alanda bazı gelişmeler oldu. Fraksiyonel CO2 lazer tedavisi, idrar kaçırma ve vajinal rejuvanasyonda dikkat çekici bir başarı yakaladı” diye konuştu. Fraksiyonel lazer tedavisini anlatan Karas, şunları söyledi: “Lazer ışığı cilde mikroskopik kolonlar halinde gönderilir. Bu bölgelerdeki esas hedef sudur. Yani kollajen, kan damarları, keratinositler gibi su içeren yapılar kontrollü bir şekilde hasara uğrar. Termal hasar oluşan bölgenin hemen yanındaki sağlam bölgelerdeki canlı hücreler, hasarlı alana göç ederek buradaki onarım mekanizmasını uyarır. Böylece bu minik kolonların gönderildiği alanlarda doku yenilenir. İdrar kaçırmada tüm preüretral (idrar kanalı boynu ve çevresi) alanı tedavi ederek, vajinal duvarın kalınlığını artırır. Bu sayede orta üretranın alt kısmından daha iyi destek sağlanır. Sonuç olarak, SUI semptomları ciddi oranda azaltarak, idrarın daha iyi kontrolü sağlanır ve uzun vadeli idrar tutabilme sağlanmış olur.”
LAZER TEDAVİSİ NASIL UYGULANIYOR?
TEDAVİNİN transvajinal ultrason probuna benzer özel tasarımlı başlığı nazikçe vajinaya uygulayarak gerçekleştirildiğini kaydeden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Çiğdem Karas, şu bilgileri verdi: “Tüm vajinal duvarlar yaklaşık 20 dakika süren bir prosedürle taranır. ‘Lunch time’ (öğle yemeği arası) olarak tabir edilen işlem son derece ağrısız, acısızdır. Ağrı eşiği çok düşük hastalarda vajina içerisine hafif lokal anestezik kremler sürülerek prosedür kolaylaştırılabilir. Lazerle vajina daraltma ve idrar kaçırma problemlerindeki uygulamalar 4-6 hafta aralıklarla, toplam iki veya üç kez yapılmalıdır. Bir yıl sonra tek bir ‘hatırlatma uygulaması’ (touch up) da önerilmektedir. Kollajen bağ dokusu azalmasına bağlı olarak tüm işlemler 2-3 yılda bir tekrarlanabilir.”