Erkeklerde boy oranı 1.78 ile 1.85 arasında değişkenlik gösterir. Genelde kadınlara göre erkeklerin boylarının 15 ila 20 cm daha uzun olması gerektiği ifade edilir. Peki Erkeklerde ideal boy kaç olmalı? Erkeklerde ideal boy kilo oranı nedir? Erkekler için boy ve kilo konusunda detaylar.
#Erkeklerde İdeal BoyFazla kilo, pek çok uzmana göre sağlığı tehdit eden unsurların başında geliyor. Fazla kilonun, kalp damar hastalıklarından diyabete kadar pek çok hastalığa zemin hazırladığı sıklıkla söyleniyor. Ancak geçtiğimiz günlerde İngiliz Diyetisyenler Derneği, ezberleri bozan bir açıklamada bulunarak kadınların ve 60-65 yaş üstü bireylerin ‘biraz fazla kilolu’ olmasını tavsiye etti. Peki bu tavsiyeyi nasıl yorumlamak gerekiyor? ‘Biraz fazla kilolu olmak’ açıklamasındaki kilo miktarı tam olarak ne olmalı? Vücut yağı nasıl faydalar sağlıyor? Tüm bu sorulara uzmanlarla cevap aradık.
#SağlıkDünya çapında üne sahip olan Türk kahvesinin tadı, köpüğü, kokusu, pişirilişi ve ikramıyla kendine özgü bir kimliği ve geleneği vardır. Ev hanımlarının yorgunluk ilacı, çalışanların molası, kız isteme merasimlerinin vazgeçilmezidir! ‘Kırk yıl hatırı’ olan Türk kahvesinin yağ yakımında da büyük etkisi vardır. İşte Türk kahvesinin 6 faydası...
#Kahveİdeal kilo yaşa ve boya göre hesaplanır. İdeal kilo, kişinin kendi boyu ile kolaylıkla hesaplanır. Kilo, sağlık için çok önemli bir kriterdir. İdeal kilonuza kısa zaman içinde ulaşmak için sağlıklı beslenmeli ve düzenli olarak da egzersiz yapmalısınız. İdeal kilo hesaplaması yaparken boy ve kilo oranından yararlanılır. İdeal kilo nasıl hesaplanır sizler için derledik.
Sadece vücudun sıcak tutulması, nefes alma gibi yaşamsal fonksiyonların devam ettirilebilmesi için enerji kullanan metabolik sisteme bazal metabolizma denir. Bazal metabolizma hızı insanların yaşlarına, cinsiyetlerine, yaptıkları aktivitenin seviyesine göre değişen bir değerdir. Bazal metabolizma hızı nedir? Bazal metabolizma hızı kaç olmalıdır? Bazal metabolizma hızı nasıl hesaplanır ayrıntıları ile derledik.
Persentil, bebeğinizin büyümesinin kendi yaşıtlarına göre nasıl ilerlediğini görmenizi sağlayan bir çeşit araçtır. Bebeğinizin aylık kontrollerine gittiğiniz zaman doktorunuzun onun kilosunu, boyunu ve baş çevresini ölçtüğünü, bu bebek gelişimi verilerini sağlık karnesinde yer alan tablolara ve bilgisayara noktalar koyarak işaretlediğini de görebilirsiniz. Bebeklerde ideal boy kilo endeksi kaç olmalıdır ve nasıl hesaplanır sizler için derledik.
#BebekÖzellikle ideal kilo ve yağ oranını hesaplayabilmek için günümüzde vücut yüzey alanı hesaplaması gerçekleşir. Profesyonel sporcular ve aynı zamanda sağlığına dikkat eden pek çok kişi bu konuya özen göstermektedir. Peki vücut yüzey alanı nedir ve nasıl hesaplanır tüm detayları ile derledik.
#Vücut Yüzey Alanı Nedir Ve Nasıl Hesaplanır?Sağlıklı bir vücuda sahip olmak, aslında her zaman zayıf olmak anlamına gelir. Yoğun diyet programları, ağır antrenmanlar ve spor salonları fit görünmek için gerekli olduğu düşünülüyor. Ama fit görünmenin formülü aslında ideal yağ oranını korumakla mümkün olabilir. Vücut yağ oranı hesaplama işlemi nasıl yapılır sizler için derledik.
Sağlıklı bir yaşam sürebilmek için vücut kitle endeksini bilmek ve buna göre beslenme gerçekleştirmek çok önemlidir. Peki, beden (vücut) kitle indeksi nasıl hesaplanır? Boya göre kilo kaç olmalı? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Beden (Vücut) Kitle İndeksiCovid-19 pandemisinde zamanımızın çoğunu evde, genellikle de hareketsiz geçiriyor, can sıkıntısından kendimizi sık sık buzdolabının önünde buluyoruz. Bu hatalı alışkanlıklarımız can sıkıcı sorunlara yol açabilir; örneğin metabolizma hızınızı yavaşlatması gibi! Peki pandemide değişen yaşam tarzımız ve hatalı beslenme alışkanlıklarımız nedeniyle yavaşlayan metabolizmamızı nasıl hızlandırabiliriz? Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, metabolizmayı hızlandırmanın 8 püf noktasını anlattı, önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.
#Metabolizmayı Yavaşlatan HatalarGenetik yatkınlığı olan kişilerde buğday, arpa, çavdar ve yulafın içindeki glüten denilen proteine karşı gelişen ve ömür boyu süren çölyak hastalığının, Türkiye’ de yaklaşık 200 kişiden birini etkilediğini ifade eden Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Murat Keskin, en sık çocuklarda görülen hastalığa karşı emzirmenin koruyucu bir tedbir olduğunu söyledi.
#BebekÇağımızın en önemli sağlık sorunlarından biri olan obezite, Dünya Sağlık Örgütü’nün raporunda “vücutta fazla miktarda yağ birikmesi sonucu ortaya çıkan ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunu” olarak tanımlanmaktadır. Metabolik, estetik, psikolojik ve sosyal etkileriyle yaşam kalitesini ve süresini olumsuz yönde etkileyen kronik bir hastalık olarak kabul edilmektedir.
#SağlıkHem dünyada hem de ülkemizde obezite sorunu bir çığ gibi büyüyor. Bu konuda sayısız araştırma yapılıyor ve çocukluk çağı obezitesini önlemek için nasıl önlem alınması gerektiği konusunda aileleri bilinçlendirici yüzlerce makaleler yayınlanıyor. Buna rağmen dünyadaki obez insan sayısı her geçen gün artıyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine dayanan bir çalışmaya göre, Türkiye obezitede dünya sıralamasında 4. ülke. Türkiye'deki her 3 kişiden birinin obez ve kadınların oranı erkeklerden daha fazla.
#ObeziteDünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) yeni hedefi trans yağlar. Pasta, kurabiye, bisküvi, pizza, soslar, kızartmalar, şekerlemeler ve daha pek çok gıdada bulunan, farkında olarak veya olmayarak yüksek oranda tükettiğimiz endüstriyel olarak üretilen trans yağların her yıl 540 bin ölüme yol açtığı hesaplanıyor. WHO tam da bu nedenle 2023 yılına kadar endüstriyel trans yağların kullanımdan kaldırılmasını hedefliyor.
#Dünya Sağlık ÖrgütüKorkularımızdan biri de üşüme ya da üşütme... Güneş aldırmak için çıkardığımız çocuklarımızı en ılık hatta sıcak havalarda bile sıkı giydiriyoruz ki, üşüterek hasta olmasın. Nezle de olmuşsak üşütmeyi sorumlu tutuyoruz, zatürree de olsak. Türk Toraks Derneği Başkanı Prof.Dr. Fuat Kalyoncu, aslında insanlardaki otomatik ısı kontrol sisteminin dış ortam ısısı ne olursa olsun, vücut ısısını 36.5 derecede tutabilen gelişmiş bir sistem olduğunu hatırlatıyor. Peki sahiden insan üşüyünce hastalanır mı? İşte cevabı…
#Seyahat DoktoruKorkularımızdan biri de ‘üşüme’ ya da ‘üşütme’. Güneş aldırmak için çıkardığımız çocuklarımızı en ılık hatta sıcak havalarda bile sıkı giydiriyoruz ki üşüterek hasta olmasın. Nezle de olmuşsak üşütmeyi sorumlu tutuyoruz, zatürree de olsak. Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Fuat Kalyoncu, aslında insanlardaki otomatik ısı kontrol sisteminin dış ortam ısısı ne olursa olsun, vücut ısısını 36.5 derecede tutabilen gelişmiş bir sistem olduğunu hatırlatıyor.
#Mesude ErşanHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalından Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız’ın editörlüğünü yaptığı bu bölüm aynı üniteden diyetisyen Meral Mercanlıgil ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalından Prof. Dr. Haydar Demirel ve Prof. Dr. Sedat Tolga Aydoğ’un katkıları ile hazırlandı. İşte diyabetle ilgili merak ettiğiniz her şey...
#DiyabetSpor yapmak, hayatımıza kattığımız en anlamlı niteliklerden biri. Sağlıklı bir yaşam, berrak bir zihin, yaşamı kolaylaştıran kondisyon ve esnekliğin yanı sıra kendimizi iyi hissetmemizi sağlayan belki de en iyi araç spor ile uğraşmak... Bir sporcunun başarısını belirleyen pek çok koşul bulunur. Biz bu yazıda, sporda başarının temelini oluşturan en önemli etmenlerden beslenmeyi odağımıza alıyoruz.
#Egzersiz Öncesi Nasıl Beslenmeli?MEMORİAL KAYSERİ HASTANESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM BÖLÜMÜ’NDEN OP. DR. ÜLKÜ AKSOY, "ANNE ADAYLARININ SAĞLIKLI BİR GEBELİK DÖNEMİ GEÇİRMELERİNDE, BESLENME ALIŞKANLIKLARI ÖNEMLİDİR. GEBELİK BOYUNCA BESLENME KONUSUNDA UYGULANACAK KURALLARLA BU SÜREÇ SORUNSUZ OLARAK GEÇİRİLEBİLİR. SAĞLIKLI BESLENEN GEBELERİN DOĞUM SONRASINDA DA ANNE SÜTÜ DAHA KALİTELİ OLACAKTIR" DEDİ.