Hürriyet Kitap Sanat’ın geleneksel ‘Yılın en iyi kitapları’ seçkisi için kitap ekleri editörleri ve eleştirmenlerden oluşan 19 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan kitapları, kurgu ve kurgu dışı olarak ayrı ayrı değerlendirdi. Hürriyet Kitap Sanat yazı işleri ekibi olarak biz de bir seçki hazırlayarak jürinin ‘+1’i olduk. Jürinin sıralamasına göre yaptığımız puanlama sonucunda, Orhan Pamuk'un 'Uzak Dağlar ve Hatıralar'ı kurgu dışı kategorisinde birinci seçildi. İşte jürimizin seçkisiyle, 2022’nin kurgu dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#2022 En İyi KitaplarÖzlem Kumrular imzalı ‘İstanbul Eğleniyor’, bu yönünü kaybettiğinden yakındığımız İstanbul’un renkli eğlence tarihine bir kapı aralıyor. İstanbul’un hafızalarımızdaki ve anılarımızdaki etkisi son yıllarda olumsuz yönde değişmeye başlasa da kitabın sayfalarını çevirdikçe fark ediyoruz ki bu şehir ne olursa olsun eğlenmeyi hep bilmiş.
#İstanbul EğleniyorTahta bir bankın üstünde tek başına oturuyor da olsanız meydanla çoğalırsınız. Meydanlar açıktır, gittikçe genişleyen bir gökyüzünün altında... Artık öyle çok büyük meydanlara rastlanmıyor. Çünkü birçoğu ya küçüldü ya da işlev değiştirdi. Ama bazı yerler var ki onların tarihini bilmeden şehrin tarihini öğrenmek mümkün değil.
#KitapSinemaya adım attığı ilk günden bugüne memleket insanının sevgisini kazandı. Yaşamına 200’ün üstünde sinema filmi ve dizi sığdırdı. Canlandırdığı her rolle toplumun sesi oldu. Emekçinin, ezilenin ve halkın yanında olan bir sanatçıydı... Fatma Girik’in yaşam öyküsü, kariyeri, siyasi çalışmaları ve özel yaşamı kapsamlı bir çalışmayla kitap haline getirildi. İşte raflardaki yerini alan “Fatma Girik” kitabından öne çıkan bölümler...
#Fatma GirikSinemaya adım attığı ilk günden bugüne memleket insanının sevgisini kazandı. Yaşamına 200’ün üstünde sinema filmi ve dizi sığdırdı. Canlandırdığı her rolle toplumun sesi oldu. Emekçinin, ezilenin ve halkın yanında olan bir sanatçıydı... Fatma Girik’in yaşam öyküsü, kariyeri, siyasi çalışmaları ve özel yaşamı kapsamlı bir çalışmayla kitap haline getirildi. İşte raflardaki yerini alan “Fatma Girik” kitabından öne çıkan bölümler...
#Sayım ÇınarİBB Yayınları’ndan çıkan ‘Köyleriyle İstanbul’, şehrin gerçek köy statüsündeki yerleşim yerlerini hikâyeleriyle ele alırken, bir zamanlar sadece ‘köy’ olarak geçen şimdilerin büyük ilçelerini anlatıyor. Ve bizleri bir zamanların İstanbul’unu gezmeye, tanımaya davet ediyor...
#Doğan Hızlanİstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Köy Enstitülerinin 82. kuruluş yıldönümü dolayısıyla düzenlenen etkinliğe katıldı. İmamoğlu “Köy Enstitüleri Türkiye Cumhuriyeti tarihinin kesinlikle en özgün ve önemli eğitim atılımıdır. Kuruluşunun üzerinden 82 yıl geçmesine rağmen eğitim reformu arayışımızda Köy Enstitüleri hala kılavuzumuz olmakta. " dedi.
#İmamoğluBugünlerde başınızı göğe kaldırın, ağaçlara bakın, seslere kulak kabartın; kentin insanlar için olduğu kadar kuşlar için de bir toplanma merkezi olduğunun farkına varacaksınız. Ama birçoğunu bir arada görmek istiyorsanız o zaman gelin, ‘İstanbul’un Kuşları’ kitabı rehberliğinde bir yolculuğa çıkalım...
#‘İstanbul’Un KuşlarıAdnan Giz’in, ilk olarak 1988’de yayımlanan çalışması ‘Bir Zamanlar Kadıköy’ özenli tasarımıyla yeniden elimizde. Sanatçılar, edebiyatçılar, gazeteciler, sporcularla renkli bir galeri, Haldun Taner’in deyişiyle ‘Türkiye’nin en kültürlü kenti’ Kadıköy’ün 150 yıllık hikâyesi bu...
#Bir Zamanlar KadıköyBir masanın etrafında buluşmak kadim bir gelenektir. Sevinçler, üzüntüler, kutlamalar, gözyaşları da olur sofrada. İstanbul da aslında bizi bir arada tutan büyük bir sofra gibi. Bu sofra bugünlerde Emirgân’daki Pembe Köşk’te kuruldu. Hem bu lezzetler hem de semtin değerleri arasında bir geziye çıkalım bu hafta.
#Hürriyet‘Geçmişten Günümüze İstanbul Lezzetleri’, bizi İstanbul’u tarih boyunca var eden, bu şehrin insanlarını kocaman bir ortak sofrada buluşturan tatların kökenine, kültürüne götürüyor. İstanbul’da doğan ya da kente göç yoluyla yerleşen lezzetlerin tarihle, siyasetle, sosyolojiyle ve hatta mimariyle ilişkisine değiniyor. Merin Sever’in hazırladığı kapsamlı derleme her İstanbullunun hayretle, merakla, ince bir hüzünle okuyacağı derin bilgilerle dolu...
#Geçmişten Günümüze İstanbul LezzetleriESNAFI direkt olarak üreticiyle buluşturduklarını, yüksek çeşitlilik ve kalitede birçok markayı esnafa sunduklarını belirten ToptanTR.com Ceo’su Sezgin Şener, “Üreticilerden direkt mal alamayan bakkalı, tekel bayiini, kuaförü, kuruyemişçiyi aracılara mahkûm olmaktan kurtardık.
#Numan KURTULMUŞTURİZM sektörümüzün gözbebeği Antalya’nın gastronomi dünyasında ‘yükselen yıldız’ olma yolculuğuna tanıklık etmek üzere Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in davetlisi olarak 3. Uluslararası Antalya Food Fest Gastronomi Festivali’nin tanıtım toplantısına katıldık.
#Antalya