Artık hepimiz biliyoruz: Aşırı şeker tüketmek sağlığımıza çok büyük zararlar veriyor. Özellikle de işlenmiş gıdalarda fazlasıyla bulunan ilave şekerler ağzımıza attığımız andan itibaren vücudumuzdaki tüm kritik sistemleri etkiliyor. Peki hangi organ nasıl zarar görüyor? Ne kadar şeker "aşırı" kabul ediliyor? Bu soruların yanıtları hayatınızı kurtarabilir...
#SağlıkSon zamanlarda probiyotik gıda takviyesi kullanımının artmasıyla uzmanlar bilinçsiz tüketim hakkında uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Ayhan Hilmi Çekin, “Probiyotik dediğiniz şey canlı bakteridir. Şu anda piyasada çeşit olarak 200’ün üstünde probiyotik üreten firma var ve bir kısmı da merdiven altı. Kafanıza göre kullanmayın” diye uyardı.
#Prof. Dr. Ayhan Hilmi ÇekinSağlıklı bir yaşamın sırrı mutlu bağırsaklarda gizli. Çünkü bağırsaklarımız vücudumuzun ikinci beyni! Bağırsak iyiliğimiz için sağlıklı bakterileri arttıracak ve çeşitliliği destekleyecek 6 adımlık bir yol haritası hazırladım. Yerken damağınızı hoş tutacak ve sindiriminize iyi gelecek üç de tarif ekledim.
#BağırsakDoktorlar aylarca, 24 yaşında kanser için 'çok genç' olduğunu söylediler fakat hastalık sessizce karnına doğru ilerlemiş ve yol boyunca yayılarak büyümüştü. Şimdi ise genç kadının kanserin mümkün olduğunca büyük bir kısmını çıkarmak için büyük bir ameliyata ihtiyacı var. İşte genç kadının kendi anlatımıyla üzücü teşhisi ve yaşadıkları…
#Yumurtalık KanseriYaşadığı sayısız belirtiyi strese bağlayan Emma Mehta şikayetleri artınca doktora gitti. Doktoru ise ciddi bir sorun olmadığı konusunda ısrarcı oldu. Genç kadının belirtileri görmezden gelinse de gerçek kısa sürede ortaya çıktı. Emma’ya henüz 24 yaşında teşhis konduğunda hastalık ilerlemişti. İşte genç kadının kendi anlatımıyla üzücü teşhisi ve yaşadıkları…
#Rahim KanseriAntalya'da 7 kadın hastaya 'nitelikli cinsel saldırı'da bulunduğu suçlamasıyla tutuklu yargılanan Uzman Doktor Ahmet Taner Cantimur kendisini savundu. Cantimur, "Bu hastaların en önemli özelliği algı ve davranış bozukluğudur. Rektum içerisinde parmakla muayene yaparken bu hastalar bunu vajinal muayene gibi algılayabilir" dedi.
#Ahmet Taner CantimurBilim insanları sebebinin ne olduğunu bilmiyor. Kalıcı bir tedavisi de bulunmuyor. Dünyanın dört bir yanında milyonlarca kişiye hayatı zehir eden huzursuz bağırsak sendromuyla ilgili son araştırma çok çarpıcı veriler içeriyor.
#Huzursuz Bağırsak SendromuUzmanlar genellikle ciddi bir şeyin işareti olmasa da inatçı karın ağrılarını görmezden gelmenin tehlikeli olabileceği konusunda uyarıyor. Çünkü hayati organlar karın bölgesinde yer alıyor ve bu bölgedeki ağrı, apandisit ya da böbrek enfeksiyonundan kaynaklı olabiliyor. Londra'da yaşayan aile hekimi Dr. Hana Patel, Daily Mail'e yaptığı açıklamada, karın ağrısının tam olarak nerede olduğuna bakarak ağrının sebebinin anlaşılabileceğini söyledi. İşte karın ağrılarının yerleri ve işaret ettiği hastalıklar…
#Karın AğrısıKarın ağrıları, kramplardan şişkinliğe, mide rahatsızlıklarından iştah kaybına pek çok semptoma eşlik ediyor. Peki her karın ağrısı aynı mı? Ağrının yerinin size sorununuz hakkında çok önemli ipuçları verdiğini biliyor muydunuz? İşte ilginç detaylar…
#Karın AğrısıKabızlık, dünya genelinde çok fazla insanı etkileyen oldukça yaygın bir sorun. Yetişkinlerin çok büyük bir kısmı kabızlık konusunda ‘kendi reçetelerini’ uyguluyor. Kabızlıkla mücadele için yapılacaklar listesi uzayıp gidiyor. En yaygın yöntemler ise zeytinyağı içmek, kuru kayısı, erik, yoğurt yemek, su ve kahve içmek, zıplamak, çömelmek ve hatta yüzüstü yatmak... Peki bu yöntemler gerçekten işe yarıyor mu? Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral tüm merak edilenleri anlattı...
#KabızlıkKabızlık, dünya genelinde çok fazla insanı etkileyen oldukça yaygın bir sorun. Yetişkinlerin çok büyük bir kısmı kabızlık konusunda ‘kendi reçetelerini’ uyguluyor. Kabızlıkla mücadele için yapılacaklar listesi uzayıp gidiyor. En yaygın yöntemler ise zeytinyağı içmek, kuru kayısı, erik, yoğurt yemek, su ve kahve içmek, zıplamak, çömelmek ve hatta yüzüstü yatmak... Peki bu yöntemler gerçekten işe yarıyor mu? Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral tüm merak edilenleri anlattı...
#KabızlıkDoktorların aylar boyunca yanlış teşhis koyduğu 41 yaşındaki İngiliz kadın acı gerçeği Türkiye'ye yaptığı tatil sırasında öğrendi. Claire O'Shea, ülkedeki yanlış teşhis vakalarına dikkat etmek için yaşadıklarını İngiliz medyasına anlattı.
#İngiltereBağırsaklarınız sizi egzersiz yapmaya motive ediyor ya da hareket etmekten vazgeçiriyor olabilir. Kulağa biraz saçma gelebilir ama bunu biz değil araştırmalar söylüyor. Eğer siz de egzersiz yapmaktan kaçınıyor, bir türlü hareket etmek istemiyorsanız sorumlusu bağırsak floranız yani mikrobiyomunuz olabilir.
#SağlıkRUHSAL rahatsızlıklarla sağlıksız yaşam alışkanlıklarının yan yana ilerlediğini söyleyen Psikiyatrist Dr. Ali Hilmi Yazıcı, açıklanamayan bedensel yakınmaları anlattı. Baş ve sırt ağrıları, yorgunluk, kas spazmları, uyuşmaların kimi zaman bir çok tıbbi incelemeye rağmen altta yatan belirgin bir fiziksel bulgu ile açıklanamadığının altını çizen Yazıcı, bu durumun gereksiz ve yıpratıcı bir çok tıbbi sürecin içinde savrulmaya da yol açtığını kaydetti. “Özellikle uzun süreli, görünürde sebepsiz ağrı ve bedensel yakınmalar eşlik eden depresyon veya kaygı bozukluğunun, bedensel (somatik) belirtilerle karşımıza çıkan farklı bir dışavurumu olabilir” diyen Dr. Yazıcı şöyle konuştu:
#1ABD'de yaşayan genç kadın hızlı kilo verme, ishal ve ağrı gibi şikayetlerle gittiği doktordan Huzursuz Bağırsak Sendromu (IBS) teşhisi aldı. Şikayetleri artan ve çok genç olduğu için doktorların kolonoskopi yapmayı reddettiği kadın 1 yıl sonra kolon kanseri olduğunu öğrendi. Şimdilerde 30 yaşında olan Ashley Teague insanları sinsi hastalığın belirtilerine karşı uyarıyor...
#Kolon KanseriRegl öncesi yaşanan ve kısaca PMS diye bilinen fiziksel, ruhsal ve davranışsal farklılıklar pek çok kadının yaşadığı ve bildiği bir durum. Ancak bir de bunun çok daha ağır bir versiyonu olan PMDD var ki kadınların çoğu ise bu hastalıktan mustarip olduğunun farkında bile değil... İşte uzmanlarımızın görüşleriyle PMDD hakkında bilmeniz gereken tüm ayrıntılar...
#SağlıkErkeklerde karın ağrısının nedenlerine örnek olarak sayılabilecek pek çok konu bulunur. Göğüs ve kasıkların arasında görülen karın ağrısı, çeşitli belirtiler ile ortaya çıkar ve bazı hastalıkların habercisi niteliğindedir. Karın ağrıları akut ya da kronik olabilir. Bazı kişilerde şiddetli bir şekilde seyrediyorken bazı kişilerde daha hafif geçebilir. Bu durum biraz kişinin bünyesine biraz da hastalığın şiddetine bağlı olarak gelişme gösterir. Erkeklerde karın ağrısı kramp şeklinde görülmesinin yanı sıra pelvis bölgesinde de meydana gelen kolik şeklinde de olabilir. Kolik tarzında olan ağrı genelde safra ve böbrek taşıyla doğrudan ilişkili iken lokalize karın ağrısı yaygın olarak mide ülserine bağlanmaktadır. Peki erkeklerde karın ağrısı neden olur ve bu karın ağrısına ne iyi gelmektedir ayrıntıları ile derledik.
#Erkeklerde Karın AğrısıENERJİ psikolojisi, EFT master eğitmeni Uzm. Dr. İnci Erkin, biz kendimize yardım etmezsek, kronik yorgunluk sendromu, otoimmun hastalıklar, kanser, artrit, fibromyalji, huzursuz bağırsak sendromu, panik atak gibi aslında bedenimizin yardım çığlığı olan ama hastalık adını verdiğimiz rahatsızlıklardan kurtulmakta çok zorlandığımızı söyledi.
#İzmirANKARA'da Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Muharrem Taşkoparan, huzursuz bağırsak sendromu rahatsızlığının nedeninin tam olarak bilinmediğini söyleyerek, "Araştırmalar, huzursuz bağırsak sendromu şikâyetlerinin, hastaların stresli oldukları dönemlerde daha da arttığını göstermektedir" dedi.
#Doç. Dr. Muharrem TaşkoparanPandemi stresi ve değişen yeme alışkanlığıyla bağırsak şişkinliği şikayetlerinin de arttığını söyleyen Prof. Dr. Vedat Göral, “Bağırsak şişkinliği, hastalığa bağlı olmadan da yani kişinin yeme içme alışkanlığına göre de oluşabilir” dedi.
#Prof. Dr. Vedat GöralSızıntılı ya da geçirgen bağırsak sendromu gündemde yer alan hastalıklar arasında yer alıyor. Neslihan Atagül’ün hastalığının geçirgen bağırsak sendromu olduğu açıklanmıştı. Geçirgen bağırsak sendromunun belirtileri ve tedavisi merak edilen konular arasında yerini aldı. Hastalığın sık görülen belirtileri arasında sık sürekli halsizlik, yorgunluk ile giden kronik yorgunluk yer alıyor. İşte, Sızıntılı (Geçirgen) Bağırsak Sendromu hastalığı hakkında bilgiler
#Sızıntılı Bağırsak Sendromuİrritabl bağırsak sendromu diğer adıyla huzursuz bağırsak, toplumda görülme sıklığı oldukça fazla. Peki irritabl bağırsak sendromu kısa adıyla İBS nedir? Sebepleri nelerdir? Nasıl tedavi edilir? Bu hastalığı olanlar beslenmede nelere dikkat etmeli?
#İrritabl Bağırsak SendromuKoronavirüs stresinin yaşandığı bu dönemde sık görülen sindirim sistemi sorunlarının temelinde pandeminin tetiklediği psikosomatik hastalıklar olduğunu söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Bülent Yaşar, “Bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, kolit, şişkinlik ve yutma bozuklukları gibi şikayetlerle gastroenteroloji polikiniklerine başvurular arttı” dedi.
#Pandemi