Türkiye’de başarıyla uygulanan ‘Sıfır Atık Projesi’ kapsamında zorunlu olacak Depozito Yönetim Sistemi’nde(DYS) altyapı tamamlandı. Yüksek güvenlikli logoyu basacak matbaalar, üreticiler ve kapsamdaki ürünler sisteme hazır hale geldi. Şimdi sıra iade noktalarının oluşturulmasında. Türkiye, dünyaya örnek olacak Depozito Yönetim Sistemi’yle yılda 20 milyar adedin üzerinde ürünün geri dönüşümünü planlıyor.
#Sıfır Atık ProjesiÇöp denen malzemelerle robot tasarlayan da var elektrik kablolarıyla kız arkadaşının resmini yapan da... TEMSA Art projesi kapsamında, öğrenciler otobüs üretirken ortaya çıkan ve ağırlığı 1.5 tonu bulan atık ve hurda malzemelerle 20’nin üzerinde eser ortaya çıkardı.
#Mehmet Salih Göçemen2050’de dünya nüfusu 9.8 milyara ulaşacak. Bu da milyarlarca ton atık demek. Geleceğe bugünün çöpünü bırakmamak için herkesin yapabileceği bir şey var. Gazete kâğıdından çay içtiğiniz cam bardağa, radyonuzun pilinden cep telefonlarına, eskiyen kanepenize kadar her şey geri dönüştürülebiliyor.
#GazetehaberleriYerli teknolojilerin hayata geçmesine öncülük eden Arıkovanı, 3D yazıcıların hammaddesi filamenti üreten bir girişimi vitrinine taşıyor. Filament Üretim Makinesi FlaX, evdeki her türlü plastik hammaddeyi filamente dönüştürüyor. Hem doğa dostu hem de ekonomik olan ürün, çalışma masasını atölye haline getiriyor. Arıkovanı’nda fonlanan proje, hayata geçmesi için ihtiyaç duyulan kaynağa toplum desteğiyle ulaşmak istiyor.
#FlaxTürkiye’de yılda ortalama 500 bin ton e-atık çıktığını ve bu rakamın her yıl yüzde 10 arttığını belirten ELDAY Genel Müdürü Muharrem Yamaç, “2015 yılında toplam e-atık miktarımızın sadece yüzde 5’ini geri dönüşüm zincirine kazandırabildik. Oysa ithal ettiğimiz hammaddeye elimizdeki hurdalardan ulaşırsak, yurtdışına aktardığımız bu kaynaklarla üç tane yerli ve milli otomobil fabrikası kurabiliriz” diyor.
#EldayEski ürünlerin kullanımı enerji sarfiyatını arttırırken, atık halini almış AEEE’lerin düzgün şekilde geri dönüştürülmemesi kurşun, cıva, brom ve krom gibi zehirli materyallerin salınımına, insan ve doğa sağlığına zarar vermesine sebep oluyor. 1 floresanın içerisinde bulunan civa 30 bin litre suyu kullanılamaz hale getiriyor. ir çay kaşığının 70’te 1’i cıva bile 80 bin m² göldeki suyu kirletip yaşayan balıkların yenmesini engelliyor. 80 bin m² ise Topkapı Sarayı’nın kapladığı alana eşit. Bu anlamda atıkların boyutunu inceleyen ve çevreye verdiği zararlara dikkat çeken ELDAY (Elektrik ve Elektronik Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Derneği) Genel Müdür Yardımcısı Nisa Demirel, Hürriyet'e önemli açıklamalarda bulundu.
#Atıkİstanbul Boğazı’nın müthiş manzarasını bir de denizin altından görmek ister misiniz? Ben İstanbul Boğazı’nda dalmadım ama 2005’ten beri 250 dalışın büyük bölümünü İstanbul’da yapan Sualtı Temizlik Hareketi’nin envanterine baktım. Ne yazık ki Boğaz yukarıdan ne kadar müthiş görünüyorsa denizin altında da durum bir o kadar kötü. Çöp karıştırıcılığı yapınca görüyorsunuz ki atıklar da adeta semtlerin sosyo kültürel yapısını yansıtıyor. Seyyar satıcı cenneti Eminönü’nden seyyar tezgahı, Üsküdar sahillerinde muskalar; Karaköy sahilinde maket bıçakları var
Hakan İzgiey 41 yaşında, Orta Doğu Teknik Üniversitesi mezunu bir elektronik mühendisi. 19 yıl TÜRKSAT, Türk Telekom gibi çeşitli telekominikasyon şirketlerinde çalıştı. Ankara İnteraktif Kablo TV’nin 6,5 yıl genel müdürlüğünü yaptı. Şimdi ise elektronik malzeme hurdacısı. Eski cep telefonu, monitör, bilgisayarları toplayıp İngiltere’ye gönderiyor. İlginç bir tezi var: "Avrupa ülkeleri atıklarını Türkiye’ye gönderirdi. Şimdi ben de elektronik atıklarımızı Avrupa’ya gönderiyorum. Hem çöpte yer kaplamıyor, çevreye zarar vermiyor hem de ülkem döviz kazanıyor" diyor.
Nazilli Sümerbank’ta çalışan bir işçinin oğlu Halil Filiz, sanat enstitüsünü ve Yıldız Makine’yi bitirip Simtel’de kalıpçılığı öğrendi. 1986’dan itibaren kendi şirketi Fimak Plastik’le girişimci olan Halil Filiz’in ’atık ayıklayan’ makineleri şu ana kadar 22 ülkeye satıldı. Filiz, şimdi de evsel atıklardaki biyolojik maddeleri gübreye dönüştüren makine üzerinde çalışıyor.
İstanbul'da bir günde ortalama 10-11 bin ton çöp toplandığı, bunun 4.500 tonunu organik madde, 1.450 tonunu kağıt, 950 tonunu da plastik atıkların oluşturduğu bildirildi. İstanbul'da kişi başına ortalama 1 kilo atık düşerken, Eminönü gibi işyerlerinin yoğun olduğu bölgede bu rakam 4.95 kiloya kadar çıkıyor.