Sultan Abdülmecid tarafından Ayasofya Camii’nin restorasyonunda görevlendirilen Fossati kardeşlerin onarımlarını ve restorasyon öncesini gösteren gravürler kitaplaştırıldı. Fossati kardeşler, o dönem onardıkları Ayasofya’nın 25 adet gravürünü albüm halinde Abdülmecid’e hediye etmişti. Demirören Yayınları da Abdülmecid’e hediye edilen gravürlerin tıpkıbasımı olan 'Ayasofya' adlı kitabı özgün boyutlarında yeniden yayımladı.
#AyasofyaEminönü’ndeki Yeni Cami, 6 yıllık restorasyonun ardından dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı cuma namazıyla kapılarını açtı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İmam hatip okulu dördüncü sınıfta okurken bir Kadir Gecesi burada Feyzullah Hocamızla vaaz verdik. Bir vaaz o verdi, arkasından ben devam ettim. Bir vaaz da ben verdim. Nerelerden nerelere geldik. Yeni Cami’nin bizde böyle bir hatırası da var” dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanKendi en büyük mücevher olan bu kadim kenti, geçmişin ve bugünün hikâyeleriyle anlattığımız ‘İstanbul’un 100 Mücevheri’ yayımlandı. Kitabı, Zeynep Şahin Tutuk ve benzersiz fotoğrafları çeken Halit Bilen ile beraber hazırladık. Bu şehre aşkımı, onu anlatma tutkumu bilirsiniz... Binlerce mücevher barındıran bu çok boyutlu kente farklı bir açıdan baktığımız kitabımızdan 10 nadide pırlanta seçtim size bu hafta.
#İstanbulKaraköy’den Tophane’ye kadar 1.2 kilometrelik sahil şeridine yayılan Galataport’un içinde İstanbul için çok önemli birçok tarihi mekân var. Size tavsiyem önce yazımı okuyun, sonra semtin şahane değişimine şahit olmak için ilk fırsatta yolunuzu Karaköy ve Tophane’ye düşürün. Deniz kıyısından Sarayburnu, Anadolu Yakası ve Boğaz’ın girişini de içine alan dünyanın en güzel manzaralarından birinin tadını çıkarmayı da ihmal etmeyin.
#Hürriyetİstanbul Çengelköy’de önceki gün yanarak kül olan 355 yıllık Vaniköy Camisi’ni yaptıran Vani Mehmed Efendi’nin ilginç bir hayat öyküsü var. Hikayesi Van’dan Karabağ’a, Karabağ’dan Çengelköy’e, oradan da Bursa’ya uzanan Mehmed Efendi, cami yaptırdığı ve o vakte kadar ‘Papaz Bahçesi’ olarak bilinen semte de adını vermiş.
#Gazetehaberleriİstanbul Çengelköy'deki Vaniköy Camisi'nde yangın çıktı. Bölgeye itfaiye araçları sevk edildi. İstanbul Valiliği, tarihi Vaniköy Camisi'nde çıkan yangının ekiplerin karadan ve denizden müdahalesiyle kontrol altına alındığını bildirdi.
#İstanbulİstanbul genelinde 3269 cami bulunuyor. Tarihi ve mimari izleri ile tarihin farklı dönemlerinden izler taşıyan bu yapılar manevi atmosferleri ile de ziyaretçilerinin gezmekten büyük mutluluk duyduğu mekanlar arasındadır. Bunlardan biri olan Yeni Cami gezi rotaları için alternatif bir seçenektir. Peki, Yeni Cami Nerede? Nasıl Gidilir? Tarihi Nedir? Özellikleri Nelerdir? Mimarı kimdir? İşte detaylar.
#Yeni CamiYavuz Sultan Selim Camii İstanbul'un Fatih ilçesinde yer alıyor. Osmanlı mimarisinin önemli yansımalarından olan Yavuz Sultan Selim Camii ince işçiliği ile göz dolduruyor. İnşası 1519 yılında başlayan Yavuz Sultan Selim Camisinin 1522 yılında tamamlandığı biliniyor. Yavuz Sultan Selim Camii ile ilgili tüm detayları sizler için derledik.
#Yavuz Sultan Selimİstanbul'u yerli ve yabancı turistler için cazibe merkezi haline getirecek "Beyoğlu Kültür Yolu Projesi" ile birbirinden farklı ve özel mekanlar, İstanbul ile Türkiye'nin kültür sanat etkinliklerine ev sahipliği yapacak.
#Beyoğlu Kültür Yolu Projesiİstanbul üç büyük imparatorluğa başkentlik yaptı; Roma, Bizans ve son olarak Osmanlı. Üç imparatorluk da şehre paha biçilemez eserler bıraktı. Ve bu eserlerin belki de en önemlisi bugün 1483 yaşındaki Ayasofya. Daha yapılmadan hakkında efsaneler üretilen ve bugünlerde de çok tartışılan Ayasofya’ya yakından bakalım...
#AyasofyaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Danıştay'ın 1934’teki Bakanlar Kurulu’nun camiden müzeye dönüştürülmesi kararını iptal etmesinin ardından Millete Sesleniş konuşması yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan Ayasofya'nın ibadete açılacağını tarihini açıklayarak, "Hazırlıkları süratle tamamlayarak 24 Temmuz 2020 Cuma günü, cuma namazıyla birlikte Ayasofya'yı ibadete açmayı planlıyoruz" dedi.
#Cumhurbaşkanı Erdoğanİletişim Başkanı Fahrettin Altun'un Ayasofya paylaşımı ardından bazı iddialar gündeme geldi'Özledik! Ama az daha sabır. Birlikte başaracağız…' notunu düşen Altun'un bu sözleri 'Ayasofya'nın ibadete açılacağının mesajı' olarak yorumlandı. Bu paylaşım ardından Ayasofya'nın tarihi ile ilgili araştırmalar arttı. Peki, Ayasofya ne zaman müze oldu? İşte açılacağı iddialarıyla gündeme gelen Ayasofya'nın tarihi...
#Ayasofya Ne Zaman Müze Oldu?Camiler, İslam dini açısından önemli bir ibadet yeridir. İslam dininde kutsal sayılan camiler cemaatin ibadetlerini gerçekleştirdiği alanlardan oluşur. Özellikle camilerin farklı bölümlerden oluşması, her bölümde ayrı bir ibadetin ve sünnetin yapılmasını sağlamaktadır. İşte camiler hakkında bilinmesi gerekenler.
#Caminin Bölümleri Nelerdir?Martı olmak lazım İstanbul’a. Hep gördüklerimize göremediğimiz şekilde bakabilmek, bu şehre yeni anlamlar yüklemek, yeni hazineler keşfetmek için… Tepemizde dönüp duran kuşlar nasıl bir İstanbul görüyor diye merak etmekle başladı her şey. Adını ‘Kanatlarımda İstanbul’ koyduğumuz bir yolculuğa çıktık. Yükseldikçe yükseldik ve bambaşka bir İstanbul’la tanıştık. O kadar yukarıdan bakınca ne trafik, ne kaos, ne kabalık, ne de kalabalık kaldı. İstanbul’da kızdığımız her şey, yerini âşık olunası güzelliklere bıraktı. Sis perdesinin mistik havası, güneşin Boğaz’a saçtığı ışıltı, erguvanların moru, sonbaharın sarısı, karın beyazı karşıladı bizi. Hayran olunası gün batımları, şehrin en sakin hallerine şahitlik ettiğimiz gün doğumları, kuleleri, minareleri, kubbeleri, çatılarıyla büyüleyici bir İstanbul çıktı karşımıza. Bir kez daha anladık ki Napolyon Bonapart boşa dememiş; “Dünya tek bir ülke olsaydı, başkenti İstanbul olurdu.”
#İstanbul Gezi RehberiMimar Sinan Osmanlı tarihinde çıraklık, kalfalık ve ustalık olarak nitelendirdiği dönemlerde birçok esere hayat vermiştir. Mimar Sinan'ın ustalık eserim dediği Selimiye Camisi ise buna bir örnektedir. Edirne'de inşaa ettiği ustalık eseri, UNESCO'nun kültürel eser listesine girmiştir. İşte, Mimar Sinan'ın ustalık eserim dediği Selimiye Camisi hakkında bazı bilgiler
#Selimiye CamiUNESCO'nun 2011'de ilk kez bir camiyi kültürel eser listesine almasıyla dünya çapındaki ünü daha da artan Selimiye Camisi, barındırdığı özellikleri ve ihtişamlı yapısıyla dikkati çekiyor. Türk-İslam mimarisinin mihenk taşı Selimiye Camisi, bir biblo gibi serhat boyunda yıllara meydan okuyor.
#EdirneCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün, restorasyonu tamamlanan Nusretiye Camii ve Mısır Çarşısı için düzenlenen törene katıldı. Erdoğan, "Tüm milletimden rica ediyorum. Muhalefetten birilerini gördüklerinde şunu sorsunlar: Siz ülkeye hangi büyük yatırımları yapacaksınız? Yavuz Sultan Selim Köprüsü mü yapacaksınız, Marmaray mı yapacaksınız, Avrasya Tüneli mi yapacaksınız, 3. Havalimanı mı yapacaksınız, Kanal İstanbul'u mu yapacaksınız? Ne yapacaksınız ya, ne yapacaksınız. Onu söyleyin. Bunlarda milli geliri büyütmek, ihracatı, istihdamı artırmak için sorun bakalım ne yapacaksınız? Bunların eğitim, sağlık, tarım alanında bir projesi var mı? Biz yapacaklarımızla değil, yaptıklarımızla konuşuyoruz" diye konuştu.
#Cumhurbaşkanı15. yüzyılda yaşamış olan Mimar Sinan'ın 'ustalık eserim' dediği camisi KPSS'ye konu oldu. Osmanlı tarihinin önemli karakterlerinden biri olan Mimar Sinan, Şehzade Camisi'ni çıraklık, Süleymaniye Camisi'ni ise kalfalık eseri olarak nitelendiriyordu. Peki, Mimar Sinan'ın ustalık eseri hangisi?
#Mimar SinanVehbi Koç Vakfı tarafından, kültür mirasının korunması için verdiği mücadeleler nedeniyle 2017 yılında Vehbi Koç Vakfı Ödülü’ne Prof. Dr. Zeynep Ahunbay layık görüldü. Her kayıp kültür mirası için gözyaşı döken Ahunbay, insanların eserlere verdiği zararlar yüzünden kahrolduğunu söylüyor. Kendisi için hazırlanan filmde, Halep Kale Kapısı’nın yıkılmasından söz ederken gözyaşlarını tutamayan Ahunbay, “O kapıyı gördüğümde saatlerce izlemekten kendimi alamamıştım. Yıkıldığını görmek çok canımı acıttı. Nasıl kıydılar? Vandalizmin her türlüsüne karşıyım” diyor. Edirne’den Mardin’e birçok anıt eserin korunması için mücadele veren Zeynep Ahunbay’la Ayasofya Müzesi’nde konuştuk.
#Kitapsanatİstanbullular için yaşadıkları kent artık neredeyse sadece trafik, gürültü, kalabalık ve dizi dizi sıralanan inşaatlardan ibaret... Ama biraz emek gösterip eski semtlerini, arka sokaklarını adımlarsanız İstanbul’a özgün kimliğini kazandıran muazzam tarihi, kültür çeşitliliğini görebilirsiniz.
#ZeyrekhaneKastamonu merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Kasaba köyünün camisi dünyanın dört bir yanından ziyaretçi çekiyor. Çivi kullanmadan yapılan, ahşap oymaları ve kök boyası süslemeleriyle dikkat çeken ahşap yapı 600 yıl önce bölgeden geçen ünlü gezgin İbni Batuta’nın da övgüsünü kazanmıştı.