Hücre, çok hücreli canlıların en küçük yaşam birimi olmaktadır. Aynı zamanda canlı için tüm yaşam özelliklerini barındırmaktadır. Uygun şartlarda yaşamını bir başına devam ettirme becerisi bulunan hem temel yapı hem de işlem parçasıdır. Zar-enzim ve organel yapıları sayesinde canlılıklarını devam ettirmektedirler. Oldukça küçük yapılardan meydana gelmektedir. İşte, hücre döngüsü hakkında merak edilen tüm detaylar.
#Eğitimİskoçya'da yaşadığı sürekli kaşıntı gıda alerjisi sanılan 15 yaşındaki Niamh Fisher'ın kanser hastası olduğu ortaya çıktı. Fisher'a, yapılan testlerin sonucunda 2. evre Hodgkin lenfoma kanseri teşhisi konuldu. Fisher’ın büyükannesi, tedavi sürecinin zorluğunu ve ailenin destek olma çabasını vurgulayarak bir bağış kampanyası başlattıklarını açıkladı.
#ÇocukReplikasyon, sıklıkla kullanılan kelimelerden biridir. Özellikle kullanım anlamı bakımından da önem taşıyan kelimeler arasındadır. Bu bakımdan Replikasyon nedir öğrenebilir ve buna göre de bilgi sahibi olabilirsiniz. Replikasyon nedir? Ne zaman ve hangi evrede gerçekleşir? Replikasyon nerede olur detaylarıyla derledik.
Kreps döngüsü canlı hücrelerin enerji elde etmesini sağlayan ve yaşamlarının her alanında önemli bir yere sahip olan aşamadır. Canlı hücrelerin enerji elde etmesini sağlamasındaki son kimyasal süreç olarak da bilinir. Kreps döngüsü nedir? Kreps döngüsü nerede gerçekleşir ve aşamaları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#EğitimTüm canlılar yaşarken evreler geçirebilmektedir. Bu geçirilen evlerin tamamı biyolojik yaşam döngüsüyle ilgilidir. Bilindiği gibi biyoloji canlıların doğma, gelişme ve büyüme gibi yaşam evrelerini konu alan bilim dalıdır. Yaşam bilimi olarak da bilinmektedir. Bu konuyla ilgilenen bilim insanlarına da biyolog ismi verilmektedir. Biyolojik yaşam döngüsü nedir, nasıl gerçekleşir, yaşam döngüsünün aşamaları, evreleri ve özellikleri hakkında detayları derledik.
#EğitimBiyosentez, enerji odaklı bir süreçtir. Bir bağ kırıldığında elde ettiğimiz süreçte kimyasal enerji kullanılır. Pek çok enzim, prostetik gruplar, örneğin metal ve metal olmayan iyonlar ve koenzimler düzgün çalışması için kofaktörlere ihtiyaç duyar. Peki, Biyosentez nedir tüm detayları ile derledik.
#BiyosentezDişi üreme hücresi olarak bilinen yumurta, vücuttaki en ilginç hücre yapıları arasında yer alır. İnsan vücudunda bulunan temel yapı taşları arasında yer alan hücreler, bulundukları yere ve işlevine göre farklılık gösteren yapıya sahiptir. Kadınların yumurtalıklarında yer alan yumurta hücrelerinin de kendine özgü bazı özellikleri bulunuyor. Yumurta hücresi nedir, nerede üretilir ve özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Yumurta HücresiBelli başlı bazı hücreler üzerinden organellerde yer alan goblet hücreleri, canlı varlıklar açısından önemli bir yere sahiptir. Aynı zamanda kendine has özellikleri ve görevleri üzerinden de farklı yapısal işlevleri ele alırlar. Peki, goblet hücreleri nedir ve ne işe yarar? Goblet hücresinin özellikleri ve görevleri nelerdir detayları ile derledik.
#Goblet Hücreleriİlk kez 1880'lerde Boveri ve Van Beneden tarafından keşfedildiğinden beri, Sentriol şaşırtıcı derecede gizemli bir organel olmaya devam ediyor. Yapısının ve işlevlerinin anlaşılmasında son zamanlarda pek çok ilerleme olmasına rağmen, Paoletti ve Bornens'in alıntıladığı gibi, hücrenin bir tür “terra incognita” sı olarak bilinmektedir. Peki, Sentriol nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Sentriol Nedir Nerede Bulunur?Tüm canlılarda ortak olarak görülen özelliklerden bir tanesi de metabolizmadır. Canlılarda gerçekleşen yıkım, dönüşüm ve yapım reaksiyonlarının tümüne metabolizma adı verilmektedir. Metabolizma olayı, canlıların vücutlarını korumak amacı ile gerçekleşen bazı tepkimeleri içermektedir. Peki, Anabolizma nedir? Katabolizma arasındaki farklar nelerdir? Anabolizma ve Katabolizma örnekleri nelerdir? İşte detaylar.
#Anabolizma Nedir?Vücudumuz hücrelerden oluşur. Aynı zamanda hücrelerin bazıları parçalanır ve yerine yenileri oluşmaktadır. Bu bölüm ise mitoz olarak bilinmektedir. Şimdi hücre bölünmesi ile mitoz bölünmesinin nasıl gerçekleştiğine bakacağız. İşte 7. sınıf fen bilimleri mitoz bölünme konu anlatımı.
#7. Sınıf Fen Bilimleri Mitoz Bölünme Konu AnlatımıO, Dr. Ayşegül Çoruhlu. Nevi şahsına münhasır bir biyokimya uzmanı. İşi, insan biyokimyası. Biz onu ‘Alkali Diyet’le tanıdık. Şimdi ‘Sirkadiyen Beslenme’yle huzurlarımızda. Hep tanışmak istiyordum, fırsat bugüneymiş. Zeki, bilgi, ilgili, meraklı ve muzip biri. Bir de çok fit. Allah’ım o nasıl bir bedendir. Röportaja üç kıyafet ve kolunda iki saatle geldi. Bana iç saatimizi ve dış saatimizi anlatabilmek için. Ben dinlediklerimden etkilendim. Tabii ki çok soru sordum, bir güne sığmadı, Salı da devam edecek.
#Ayşe ArmanO, Dr. Ayşegül Çoruhlu. Nevi şahsına münhasır bir biyokimya uzmanı. İşi, insan biyokimyası. Biz onu ‘Alkali Diyet’le tanıdık. Şimdi ‘Sirkadiyen Beslenme’yle huzurlarımızda. Hep tanışmak istiyordum, fırsat bugüneymiş. Zeki, bilgi, ilgili, meraklı ve muzip biri. Bir de çok fit. Allah’ım o nasıl bir bedendir. Röportaja üç kıyafet ve kolunda iki saatle geldi. Bana iç saatimizi ve dış saatimizi anlatabilmek için. Ben dinlediklerimden etkilendim. Tabii ki çok soru sordum, bir güne sığmadı, Salı da devam edecek.
#Ayşegül ÇoruhluYumurta dondurma işlemi, diğer ismiyle 'oosit dondurma' işlemi, özellikle kemoterapi ve radyoterapi gibi yumurtalık dokusuna zarar veren kanser tedavisi alacak kişilere öneriliyor. Tedavisi bittikten sonra dondurduğu yumurtalar sayesinde gebe kalan kadınların sayısı gün geçtikçe artıyor. Tüp Bebek Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Murat Özekinci, yumurta dondurma hakkında merak edilenleri anlattı.
#Yumurta DondurmaNobel ödüllü bilim insanı Tim Hunt, laboratuvarında çıkan yangının yeni bir keşfe vesile olduğunu belirterek "Laboratuvarımızda çıkan yangın ardından 7 yılda çözemediğimiz problemi sadece 6 ayda çözdük. Hem grubu ve eIF2-alfa protein kinaz varlığında, protein sentezinin durdurulabildiğini keşfettik." dedi.
#Tim HuntTelomer tedavisi, Sertap Erener ile gündeme geldi. Ünlü sanatçının bu tedaviyi uyguladığına yönelik haberler ardından tıp dünyasının ünlü hocaları da telomer tedavisiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Peki telomer nedir? Telomer tedavisi ömür uzatıyor mu?
#Telomer