HPV cinsel yol ile bulaşan bir enfeksiyondur. Genital bölgede siğil şeklinde oluşan bir çeşit virüstür. HPV bir kişinin vücuduna girdiği zamanda dönemsel olarak tekrarlanmaktadır. Cinsel yolla bulaştığı gibi çok nadir de olsa cinsel ilişki dışında da bulaşabilmektedir. Bu siğilin görüntüsü karna bahara benzemektedir. Vücutta bazen tek bir bölgede bazen de birkaç bölgede görülebilmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Erkeklerde HPV TestiCinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyon türü olan HPV virüsüne (human papilloma virüsü) cinsel olarak aktif olan kadın ve erkeklerin pek çoğunun yaşamları boyunca bir noktada maruz kaldıklarına dikkat çeken Dr. Sinan Akkurt, riskin özellikle çok eşli cinsel yaşam süren ve erken yaşta cinsel ilişkiye başlayan bireyler için daha yüksek olduğunu kaydetti.
#Cinsel YaşamCinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyon türü olan HPV virüsüne (human papilloma virüsü) cinsel olarak aktif olan kadın ve erkeklerin pek çoğunun yaşamları boyunca bir noktada maruz kaldıklarına dikkat çeken Dr. Sinan Akkurt, riskin özellikle çok eşli cinsel yaşam süren ve erken yaşta cinsel ilişkiye başlayan bireyler için daha yüksek olduğunu kaydetti.
#CinsellikYapılan bazı araştırmalara göre kanser vakalarının %20 kadarının, Epstein-Barr virüsü ve hepatit B gibi bulaşıcı ajanlara bağlı olduğunu gösteriyor. Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği'nin yakın tarihli bir raporu, dünya genelindeki kanser vakalarının yüzde 13'ünün enfeksiyonlara bağlı olduğunu, bazı tahminlerin yüzde 20'ye kadar çıktığını açıkladı. Yani enfeksiyonların neden olduğu kanserler düşündüğümüzden çok daha yaygın. Peki hangi enfeksiyonlar kansere yol açabilir?
#KanserKanser araştırmaları, tedavi yöntemlerini geliştirmek ve hastaların yaşam kalitesini artırmak amacıyla sürekli olarak yenilikler ortaya koyuyor. Yeni yapılan bir araştırma ise baş ve boyun kanserleriyle ilgili şaşırtıcı ve umut verici bulgular sundu. Özellikle ağızda bulunan ve diş eti hastalıklarıyla ilişkilendirilen bir bakterinin, kanser hücrelerini yüzde 99 oranında yok ettiği bulundu. Peki bu bakteri bunu nasıl yapıyor? Diğer kanser türlerinde de aynı etkiyi yapabilir mi? Prof. Dr. Meral Günaldı ile mercek altına aldık.
#SağlıkCinsel yolla bulaşan hastalıkların başında gelen HPV’nin yeni çıkan teknolojilerle birlikte artık evlerde yapılabilen testlerle tespit edilebildiğini söyleyen Batı Anadolu Central Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Neslihan Gürbüz, evde yapılacak HPV testinin bir çok yönden avantajlar sunduğunu belirterek test hakkında bilgiler verdi.
#1Genital siğiller hem kadınlarda hem de erkeklerde ortaya çıkar ve cinsel yolla bulaşan HPV enfeksiyonunun genital belirtileridir. Kadın Doğum ve Jinekoloji Uzmanı Op. Dr. İrem Yengel, genital siğil olarak bilinen kondilom sorunu ile ilgili merak edilenleri anlattı.
#Genital Siğilİstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık Dairesi Başkanlığı ve Hıfzısıhha Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen HPV Aşı Uygulaması Projesi hayata geçirildi. Bugünden itibaren İBB'ye ait üç merkezde uygulanan aşılar, ilk etapta sosyoekonomik yoksunluk çeken 9-26 yaş arasındaki kişilere ücretsiz yapılacak.
#HPVLazer epilasyon hem erkeklerin hem de kadınların istenmeyen tüylerinden tamamen kurtulmak için başvurduğu kalıcı bir yöntem. Artık ergenlik çağına girmiş genç kızlar bir an önce epilasyona başlamak, tüylerinden kurtulmak istiyor ama ebeveynlerin kafası bu konuda çok karışık. ‘Epilasyona ne zaman başlanmalı, ergenlik döneminde yapılması sakıncalı mı, üreme sağlığını olumsuz etkiler mi?’ gibi pek çok soru onları tedirgin ediyor. Bu noktadan yola çıktık; hem çocukları olan ailelere hem de yetişkinlere rehber niteliğinde bir epilasyon dosyası hazırladık.
#EpilasyonHamilelikte çok sık duyulan, özellikle anne adaylarını korkutan ve baskı altında hissettiren bazı kulaktan dolma bilgiler var. Bu bilgilerin bir kısmının bilimsel dayanağı olsa da çoğunun en ufak bir gerçeklik payı bile bulunmuyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Kağan Kocatepe'nin desteğiyle 13 önemli soruda doğum rivayetlerine noktayı koyuyoruz...
#Doğum RivayetleriHamilelikte çok sık duyulan, özellikle anne adaylarını korkutan ve baskı altında hissettiren bazı kulaktan dolma bilgiler var. Bu bilgilerin bir kısmının bilimsel dayanağı olsa da çoğunun en ufak bir gerçeklik payı bile bulunmuyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Kağan Kocatepe'nin desteğiyle 13 önemli soruda doğum rivayetlerine noktayı koyuyoruz...
#Doğum RivayetleriUmumi tuvaletlerin mikrop yuvası olduğunu hemen hepimiz tahmin ediyoruz. Peki bu mikropların ne kadar fazla ve riskli olabileceği konusunda herhangi bir fikriniz var mı? Umumi tuvaletlerden bulaşma riski olan tüm hastalıkları uzman isimlerle konuştuk
#Umumi TuvaletlerVücudu meme kanseriyle savaşacak şekilde eğitmeyi amaçlayan deneysel bir aşı, klinik denemelerin ilk aşamasını geçti. Uzmanlar, bu gelişmeyi aşının meme kanserine karşı çözüm olabileceği yönünde önemli bir adım olarak yorumluyor. Peki aşı hastalıkla mücadelede nasıl bir rol oynayabilir? Ne zaman kullanıma sunulabilir? Uzmanlara sorduk...
#Sağlıkİstanbul’da yaşayan 29 yaşındaki Hüseyin Güvenaltun, 2 çürük dişi için 3 ay önce doktora gitti. Güvenaltun'un dişlerinden biri çekildi, kırık ve çürük olan diğer dişine ise iltihap geliştiği için ilaç tedavisi uygulandı. Hasta, ağrısının geçtiğini düşünerek yeniden doktora gitmedi. İhmal edilen kırık diş dilin sol tarafında yara oluşmasına neden oldu. Yara zamanla kansere dönüştü ve geç kalındığı için boynundaki lenflere sıçradı. Ağrıdan uyumakta ve konuşmakta zorlanan, yemek yiyemeyen Güvenaltun, 10 Ocak’taki nişanından bir gün önce 6 saatlik operasyonla dilinin yüzde 80’i alınarak kanserden kurtuldu.
#DişToplumumuzda cinsel sağlık ile ilgili farkındalık ne yazık ki olması gereken düzeyde değil. Cinsellikle ve cinsel sağlıkla ilişkili tabuların bulunması, konu hakkında yanlış bilgilerin kulaktan kulağa aktarılmasına yol açabiliyor. Yanlış bilginin hızla yayılması mitlerle gerçekler arasındaki sınırı bulanıklaştırdığından asıl önemli olan noktalar kaçırılabiliyor. Bu haftaki köşe yazımda cinsel sağlık ile ilgili mitleri ve mitlerin gölgesinde kalan gerçekleri kaleme alacağım. Keyifli okumalar dilerim…
#Cinsel SağlıkGeçen yıl meme kanseri tedavisi almış ve bu sayede hastalığı atlatmış biri olarak bugün tek dileğim mümkünse o süreci hiç yaşamamış olmaktı. O nedenle kanser ve özellikle de kadın kanserleri konusunu önemsiyorum. Ancak değişen yaşam koşulları, genetik yatkınlık ve HPV virüsü sebebi ile kadınlarda rahim ağzı, rahim ve yumurtalık, erkeklerde de aynı virüs sebebi ile ağız, yutak, anüs ve penis kanserine yakalananların sayısı her geçen gün artıyor. Dünyada her yıl 500, Türkiye’de ise yaklaşık 3 bin kişi HPV kaynaklı kanserlere yakalanıyor. Oysa bu kanser türleri önlenebilir. Çünkü aşısı var. Ancak bu aşı SGK geri ödemesi kapsamında değil. Peki, neden? Sordum.
#HPVÜlkemizde her 100 bin kişiden ortalama 5’inde görülen gırtlak kanseri, gırtlağın iç yüzeyini döşeyen hücrelerin kontrolsüzce çoğalarak tümör halini alması sonucu oluşuyor. Sigara ve alkol kullanımının en önemli risk faktörü olduğu gırtlak kanseri genellikle 40 yaş ve üzerinde görülse de nadiren 30 yaş altındaki de kişilerde de oluşabiliyor. Tüm kanser türlerinde olduğu gibi gırtlak kanserinde de erken tanı büyük önem taşıyor. Zira, erken teşhis edilen hastaların gırtlak kanserinden tümüyle kurtulma şansları çok yüksek oluyor. Üstelik hastalık yayılmadığı için organın sadece küçük bir kısmının çıkartılması yeterli geliyor ve bu sayede hastanın ‘sesi’ de korunabiliyor. Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nazım Korkut, en sık görülen erken belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler verdi.
#Gırtlak KanseriEczacılık fakültesi öğrencisi Yağmur Sönmez iki hafta önce erkek şiddeti nedeniyle hayatını kaybetti. Bu acı olayın ardından eczacı Cem Kılınç, Sönmez’in adını yaşatmak için bir proje başlattı. Proje kapsamında belli sayıda eczacılık öğrencisi kadına HPV (Human Papilloma Virus) aşısı ücretsiz yapılacak. Aşı, rahim ağzı kanserini yüksek oranda önlüyor.
#Dr. Ecz. Metin UyarGörünmez bir tehlike ile karşı karşıyayız; cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar her sene dünya gelinde milyonlarca kişinin sağlığını tehdit ediyor. Tedavileri her zaman kolay değil, tedbir almak toplumsal sağlığın korunması adına önem taşıyor.
#Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklardan Korunma YollarıBirçok kadın Covid-19 aşısı yaptırdıktan sonra adet düzensizlikleri yaşadıklarını dile getiriyor. Menopoza mı girdim acaba diye düşünenler bile var ama bilimsel olarak aşı ile adet düzensizliği arasında bir bağ olduğu kanıtlanmış değil. Hem arkadaşlar arasında hem de sosyal medyada geniş şekilde yer alan ve kafalarda soru işareti bırakan bu konuyu uzmanlarımızla konuştuk
#Covid 19Hepimiz pandemi sırasında ekstra önlemler alan birilerini tanıyoruz. Seyahat etmekten, büyük toplantılardan hatta arkadaşlarından ve ailesinden uzak durarak dikkatli davranan pek çok insan, Covid pozitif olduktan sonra suçluluk ve utanç duymaya başladı.
#Covid-19