Liselerde verdiğim “Meslek Seçimi, Geleceğin Meslekleri ve Doğru Tercih” seminerlerinde, öğrenci ve velilerle yaptığım görüşmelerde, 2018 yılından itibaren uygulanacak “Yükseköğretim Kurumlar Sınavı (YKS)” hakkında öğrenci ve velilerin kafalarının karışık olduğunu gördüm. Aslında yeni sınav sistemini avantaja dönüştürebileceklerini anlatmaya çalışıyorum. Nasıl mı? Gelin hep beraber bakalım.
#YKSMERAKLA beklenen liseye geçiş sistemiyle ilgili Başbakan Binali Yıldırım, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi akademik yıl açılış töreninde bazı detaylar paylaştı. Buna göre, liseye geçişte dört yıllık ortalama dikkate alınacak, bir sınav yapılacak, test değil klasik olacak ve öğrencilere açık uçlu sorular yöneltilecek. Ancak bu açıklamaların yarattığı bazı soru işaretleri var. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selahattin Gelbal, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nükhet Demir ve eğitim uzmanı Hatice Yılmaz akıllara takılan bu soruları yanıtladı.
#GazetehaberleriTEOG yerine gelecek yeni sistem, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından çalışılmaya devam ediyor. Öğrenciler, eğitimciler ve velilerin TEOG yerine gelecek yeni sınav sistemi araştırmaları, bugün de devam ediyor. Bakanlığın gerçekleştirdiği çalışmalar neticesinde yeni sisteme dair detaylar şekillenmeye devam ederken, hormonlu not konusundaki önlemler dikkat çekiyor. İşte, TEOG yerine gelecek sistem hakkında detaylı bilgiler
#TeogHürriyet, liseye geçişte TEOG’un yerini alacak sistemin detaylarına ulaştı. Özel nitelikli okullar kendi sınavlarını yaparken, bu sonuçlar başka okullar tarafından da kabul edilebilecek. Bazı okulların öğrencilerine fazladan ‘hormonlu not’ verme ihtimaline karşı MEB her dersten birer yazılının sınav sorularını merkezde hazırlayıp okullara gönderecek.
#TEOGYÜKSEKÖĞRETİM Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, üniversiteye giriş sisteminin değiştiğini açıklarken nasıl olacağına ilişkin bazı ipuçları da verdi. Ancak sistemde henüz birçok bilinmeyen nokta var. Ayrıntıları sabırsızlıkla bekleyen üniversite adayları sorularına yanıt ararken Hürriyet bu konuları rehberlik uzmanı Salim Ünsal’a sordu. İşte adayların aklına en çok takılan 10 soru ve cevapları:
#EğitimCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomist ve akademisyenlerle sohbet toplantısı gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde basına kapalı olarak gerçekleşen toplantı 2.5 saat sürdü. Toplantı öncesinde açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, IMF ile olan ilişkinin 2013 yılında sona erdiğini, ana muhalefetin IMF ile otellerin arka kapılarında çalışmalar yürüttüğünü belirtti. Kur korumalı mevduat paketinin gündemde olduğu toplantıda Erdoğan, "Vatandaş Merkez Bankası’nın garantör olduğunu görecek" dedi.
#CumhurbaşkanıKyoto Protokolü, sera etkisine neden olan gazların kullanımını azaltmak amacıyla hazırlanmış bir anlaşmadır. Anlaşmanın maddeleri 1992 yılında oluşturulmuş, protokol ise 11 Aralık 1997 tarihinde imzalanmıştır. Bu protokol ile birlikte, çevreye ve atmosfere zarar veren gazların kullanımı %5'e çekilmiştir. Kyoto protokolünün amacı ve maddeleri nelerdir? Protokolü hangi ülkeler imzaladı? Sizin için derledik.
#Kyoto Protokolü Nedir?Ketojenik diyet temel olarak karbonhidrat alımını ciddi oranda sınırlayan, vücuda alınan kalorinin yaklaşık %70'inden fazlasının yağlardan karşılandığı bir beslenme türü. Buradaki temel amaç, vücudun yakıt olarak karbonhidratları değil yağları kullanmasıdır. Vücudunuz tüketilecek karbonhidrat kaynağı kalmadığında, yağları parçalayarak enerji üretmeye başlar. Bu sayede yağlarınızı yakarak kilo vermiş olursunuz.
#DiyetfitnessMilli Eğitim Bakanlığı’nın liseye geçişte uygulamayı planladığı yeni sistemin değerlendirildiği Eğitim Reformu Girişimi (ERG) raporuna göre, sistem tartışmaları nedeniyle eğitimde nitelik göz ardı ediliyor. Katılımcılık sadece görüş vermek olarak algılanıyor. 20 yılda beş farklı sistem ve 10 bakana rağmen temel sorunlar çözülemiyor.
#ERGTürkiye'de milyonlarca kişinin araştırdığı konular arasında yer alan okullar ne zaman açılacak sorusu, yeni eğitim öğretim yılına başlayacak olan öğrenci ve velilerin en çok araştırdığı konular arasında yer aldı. Okullar ne zaman, hangi gün açılacak sorusuna alacağı cevaba göre programlarına yeni bir şekil verecek olan bireyler, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yapmış olduğu açıklamayı dikkate alacak. Peki, okullar ne zaman açılacak? İşte, detaylı bilgiler
#Okullar Ne Zaman Açılacak