Ketojenik Diyete Dair Bilmeniz Gerekenler!

Güncelleme Tarihi:

Ketojenik Diyete Dair Bilmeniz Gerekenler
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2018 11:32

Ketojenik diyet temel olarak karbonhidrat alımını ciddi oranda sınırlayan, vücuda alınan kalorinin yaklaşık %70'inden fazlasının yağlardan karşılandığı bir beslenme türü. Buradaki temel amaç, vücudun yakıt olarak karbonhidratları değil yağları kullanmasıdır. Vücudunuz tüketilecek karbonhidrat kaynağı kalmadığında, yağları parçalayarak enerji üretmeye başlar. Bu sayede yağlarınızı yakarak kilo vermiş olursunuz.

Haberin Devamı

Ketojenik beslenme biçiminde yediğiniz besinlerin kalorilerini hesaplamanız gerekir. Yani, gün içinde yediğiniz besinleri teker teker karbonhidrat, yağ ve protein içeriklerine göre not almalısınız. Bu işlem için kullanabileceğiniz pek çok mobil uygulama ve internet sitesi var.

Bu diyetteki asıl amaç vücudu mümkün olduğunca çabuk biçimde "ketozis" evresine sokmaktır. Ketozis, vücuttaki karbonhidrat depolarının tükenmesi ve yenilenmemesi durumunda vücudun yakıtını artık depolanmış yağlardan karşıladığı anlamına gelir. Karbonhidrat alımını ne kadar kısıtlarsanız ketozise o kadar çabuk girersiniz.

KETOJENİK DİYETE UYGUN GIDALAR

Temel enerji ihtiyacının sağlıklı yağlar ve proteinlerden sağlandığı bu diyette doğal tereyağı, sızma zeytinyağı, hindistancevizi yağı gibi besinler diyetin temelini oluşturur. Sağlıklı yağ olarak çiğ yemişleri de tüketebilirsiniz. Yerfısığı, badem, ceviz, fındık tercih edebilirsiniz. Ancak yüksek oranda karbonhidrat içeren kajudan kaçınmalısınız.

Haberin Devamı

Ketojenik Diyete Dair Bilmeniz Gerekenler

Protein kaynağı olarak özellikle yağlı etler, tam yağlı peynir, yoğurt gibi ürünler hem protein hem de yağ ihtiyacınızı birlikte karşıladığından önerilir. Yağlı kırmızı et, somon, tavuk, hindi ve yumurtayı makro değerlerini göz önünde tutarak tüketebilirsiniz.

KETOJENİK DİYETTE KAÇINMANIZ GEREKEN GIDALAR

Ketojenik diyet uygularken karbonhidrat bakımından zengin gıdaların tümü kaçınmanız gerekenler listesindedir. Bunlar içinde buğday unu içeren tüm ekmek, kek, kraker gibi ürünlerin tamamı vardır. Light olarak geçse bile bu ürünleri tüketmemelisiniz. Bunun yanında rafine şekeri hayatınızdan çıkarmakla yetinmeyip şeker oranı yüksek olan muz, hurma, şeftali gibi meyvelerin tüketimini de kesmelisiniz. Meyve olarak yalnızca çilek, böğürtlen, karadut gibi orman meyvelerinden az miktarda tüketebilirsiniz.

Ketojenik Diyete Dair Bilmeniz Gerekenler

Haberin Devamı

Kaçınmanız gereken protein kaynakları ise hormonlu yemlerle beslenen çiftlik hayvanları, ağır metaller içeren derin deniz balıkları ve yağ bakımından düşük değerlere sahip tavuk, hindi göğüs etleri ile işlenmiş şarküteri ürünleri. Ayrıca yağ oranı düşük peynirler ile mısır, kanola gibi tohum yağları da ketozise girmenizi zorlaştırdığından uygun değildir.


BAKMADAN GEÇME!