Düzenli spor yapmak, genel vücut sağlığı açısından sayısız fayda sağlarken 35 yaş üstü kişiler, genellikle kalp damar hastalıklarına bağlı olarak, daha genç yaştakiler ise doğumsal ya da genetik kalp sorunları nedeniyle ani kardiyak tehlikelerle karşılaşabiliyor. Yapılacak kontrollerin amacının, sporla oluşabilecek ani kardiyak ölüm ve diğer muhtemel kardiyovasküler riskleri azaltmak olduğunu ifade eden Doç. Dr. Hale Ünal Aksu, “Spor yapan veya yoğun egzersize başlamayı düşünen kişilerin, öncesinde kardiyoloji kontrolünden geçmesi, muhtemel tehlikeleri ekarte etmek için önemlidir” diye konuştu.
#SağlıkTekstil mühendisi Merve Aydıner’in 7 arkadaşı ile geliştirdiği akıllı kumaş uluslararası şirketlerin radarına girdi. Aydıner, “Bu teknolojiyi ülkemizde geliştirmek için çabalıyoruz. Katma değer üreteceksek bu teknolojinin milli teknoloji olarak kalması önemli. Çok özel bir alan ve biz çok öndeyiz” dedi. Fabenode entegre ettiğiniz herhangi bir yerden veri çekebiliyor. Örneğin arabada direksiyona entegre edilirse sürücünün durumunu anında farklı açılardan analiz edebiliyor.
#Merve Aydınerİlk yudumumuzda, ilk adımımızda, en mutlu günümüzde, en zor zamanımızda, her gözyaşımızda koşulsuz sevmenin adı annelik. ‘Hamilesiniz’ haberini aldığımızda binlerce soru ve endişenin içimizi kaplar... Peki, bu zorlu yolculuğun başlangıcında bedenimizde neler oluyor?
#HamilelikAni kalp durması veya ani ölümlerin günümüzde çok sık görülen bir durum olduğunu belirten Özel Akut Kalp Damar Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Harun Evrengül, dünyada her yıl yaklaşık 500 bin kişinin bu şekilde aramızdan ayrıldığını söyledi. Zeki Müren, Erol Büyükburç, Kemal Sunal, Sümer Tilmaç, 26 yaşındaki genç futbolcu Ediz Bahtiyaroğlu gibi birçok tanınmış kişinin de bu şekilde hayatını kaybettiğini vurgulayan Evrengül, ani kardiyak ölümlerle ilgili olarak sık sorulan soruları yanıtladı:
#1Charli XCX’in 5. stüdyo albümü ‘Crash’ geçtiğimiz hafta yayımlandı. Sanatçı 2019 sonlarına doğru başladığı ‘Janet Albüm’ kod adıyla kayıtlarına başladığı ‘Crash’ albümünü pandemi zorlukları sebebiyle durmuş. Bu süreçte kendisi yine de boş durmayıp evdeki bu dönemi üretime dönüştürmek isteyip sıfırdan bir karantina albümü hazırlamıştı. 2020’de 6 haftalık bir dönemde hazırlayıp yayımladığı ‘how I’m feeling now’ sanatçının ne kadar çalışkan olduğunu ispatlar bir çalışmaydı. Hatta bence bu albüm Charli XCX’in ‘Crash’ gibi daha sade bir pop albümü üretmesine giden yoldaki en önemli adımlarından biri olabilir. 2019’da ilk adımları atılan ‘Crash’in hazırlıkları, pandemi koşulları daha normale dönmeye başladığında kaldığı yerden devam etmiş.
#Hikmet Demirkolİzmir'deki özel bir hastanede, tıbbi sekreter Cansu Demircan'a (31), hastaya holter takmadığı iddiasıyla küfür ve hakaret edip, tehditler savurduğu öne sürülen doktor İ.K. hakkında, 4 yıla kadar hapis istemiyle açılan davada karar çıktı. Mahkeme, doktor İ.K.'ye 5 ay hapis ve 9 bin 120 TL ceza verdi. Doktor İ.K. savunmasında "Görev yerinden ayrıldığını, kardiyoloji polikliniğinde kapıyı kapatıp içeride çay kahve içmekte olduklarını gördüm ve sert bir uyarım oldu" dedi.
#DoktorTıp dilinde miyokard olarak bilinen, halk dilinde ise kalp kası olarak adlandırılan kalp kası, iltihaplanma durumunda belirli sebeplere ve sonuçlara yol açabilir. Miyokardit kalp kasının iltihaplanması ya da kalp kasının enfeksiyon alması anlamına gelir. Kalp kası kalbin çok büyük bir kısmını meydana getirmektedir. Diğer kaslar gibi kalp kası da iltihap alabilir. Bu iltihaplanmaya neden olabilecek pek çok etken bulunur. Kalp kasına bağlı meydana gelen hastalıkların çok büyük bir kısmını kalp kası hücreleri meydana getirmektedir. Peki, bu iltihap nedir, geçici midir? Kalp kasının belirtileri nelerdir? Ne gibi nedenlere bağlıdır tüm detayları ile derledik.
Sinüs taşikardisi, diğer bir ismi ile kalp çarpıntısı olarak da bilinir. Sinüs taşikardisi, ciddi sağlık sorunları ortaya çıkarabilecek durumlar arasında yer alır. Bu nedenle de pek çok kişi bu konuda bilgi almaya çalışıyor. Sinüs Taşikardisi nedir, kaç olmalıdır sizler için derledik.
#Sinüs TaşikardisiÖZEL Gazi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Erkan Alpaslan, düzenli fiziksel aktivitenin tüm nedenlere bağlı ölümlerde ve kalp-damar hastalıkları oranında azalmayla ilişkisi olduğunu kaydetti. Alpaslan, “Düzenli egzersizin faydasına rağmen yoğun egzersiz bazı kişilerde hayatı tehdit eden ritim bozukluklarını tetikleyebilir. Bu nedenle bilinçli bir şekilde yaşa ve sağlık durumuna uygun spor yapılması önem arz etmektedir. Haftada en az 2 kez 30 dakika/gün ile başlayıp haftada 5 kez 90 dakika/gün’e kadar çıkılması hedeflenmelidir ” dedi.
#İzmirİzmir'de özel bir hastanede tıbbi sekreter Cansu Demircan (31), doktor İ.K.'yi kendisine hakaret edip, tehditler savurduğunu öne sürerek şikayet etti. Olayın ardından işten ayrıldığını söyleyen Demircan, 'Holter takmak işim olmamasına rağmen taktım. Ancak doktor 'Neden holter cihazını takmıyorsunuz. Bir daha takmazsanız kafanıza sıkarım' diyerek, bağırdı. Kendimi çok kötü hissettim' dedi.
#İzmirİzmir'de özel bir hastanede tıbbi sekreter Cansu Demircan (31), doktor İ.K.'yi kendisine hakaret edip, tehditler savurduğunu öne sürerek şikayet etti. Olayın ardından işten ayrıldığını söyleyen Demircan, 'Holter takmak işim olmamasına rağmen taktım. Ancak doktor 'Neden holter cihazını takmıyorsunuz. Bir daha takmazsanız kafanıza sıkarım' diyerek, bağırdı. Kendimi çok kötü hissettim' dedi.
#Cansu DemircanBakteriyel boğaz enfeksiyonlarının 5 ila 15 yas arasında sık görülen etkeninin ‘A grubu beta hemolitik streptokok’ olduğunu belirten çocuk kardiyolojisi uzmanı Prof. Dr. Vedide Tavlı, zamanında tedavi edilmeyen bu hastalığın, özellikle 5-15 yaş arasındaki çocukların ileriki dönemdeki kalp sağlığını olumsuz etkilediğini açıkladı.
#İzmirKalp ritminde görülen bozukluğun ve kalbin olması gereken ritme göre daha yavaş ya da daha hızlı çarpmasının kalpte ritim bozukluğuna neden olduğunu belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Naser Can, “Kardiyak aritmilerde erken teşhis ve uygun tedavi kalp krizi, felç ve ani ölüm risklerini minimuma indirir” dedi.
#Kardiyoloji UzmanıTeknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu, yeni kuluçka binasıyla birlikte İstanbul’u Avrupa’daki girişimcilik ekosisteminin kalbi yapacaklarını belirterek, "Teknopark İstanbul'da bugüne kadar 230 milyon doları aşan ihracat geliri elde edilirken 4 milyar liraya yaklaşan Ar-Ge geliri sağladığımızı söyleyebilirim." dedi.
#İstanbulHemen herkesin yaşayabildiği baş dönmesi, sersemlik, bayılma hissinin kalp ve damar hastalıklarının göstergesi olabileceğine dikkat çeken Özel Gözde Kuşadası Hastanesi Başhekimi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Yılmaz Ömür Otlu, bu şikayetlerin çok geniş bir yelpazedeki klinik durumların işaretçisi olabileceğini de belirterek erken tanı ve tedavinin önem taşıdığını vurguladı.
#İzmirAmerikan Kardiyoloji Birliği ve Amerikan Kardiyoloji Koleji Bilimsel Kılavuzlar Komitesi Üyesi Prof. Dr. Bülent Görenek, kalp çarpıntıları çok sık karşılaşılan bir sorun olduğunu belirterek, pek çok hastada çarpıntı anının EKG ile yakalama ihtimalinin yüksek olmadığını söyledi.
#Akıllı SaatPediatrik Doğumsal Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Alpay Çeliker, “Çocuklarda taşikardiye, yani kalp hızının normal düzeylerin çok üzerinde seyrettiği durumlara, erişkinlere göre daha az rastlanıyor. Ancak 5-6 yaşından sonra devam eden ve tedavi edilmeyen taşikardiler ileride bireyin yaşamında ciddi sorunlar doğurabiliyor” dedi. Çeliker, çocuklarda taşikardi ile ilgili uygulanması gereken teşhis ve tedavi sürecini anlattı.
#ÇocukHolter cihazı, tanı koyma aşamasında önemli bir unsurdur. Tansiyon ve ritim olmak üzere iki farklı yöntemle çalışan holter cihazı, 24 saat boyunca hastanın üzerinde takılı kalmaktadır. Peki, holter cihazı nasıl çalışır ve holter ne demek? İşte, holter cihazı hakkında merak edilen bazı bilgiler
#HolterÇocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Celal Akdeniz, doğuştan kalp hastası olan kişilerin son yıllarda geliştirilen tedavilerle rahatça spor yapabileceğini belirtti. Prof. Dr. Akdeniz, “Eskiden açık kalp cerrahisi gerektiren birçok doğumsal kalp hastalığı, artık anjio ile tamamen düzeltilebiliyor” dedi.
#ÇocukNabız sayısı, insan bedenindeki diğer tüm sistemler gibi olağan dışı durumlarda bazı sinyaller veriyor. Normalden hızlı ya da yavaş olması birçok değişkene bağlı olmakla birlikte bazı hastalıkların habercisi de olabiliyor. Bu nedenle nabız sayısı hakkında bilgi sahibi olmak, sağlık açısından önem taşıyor. Kardiyoloji Uz. Dr. Gülsüm Bingöl, kalbin kasılma gücünü yansıtan nabız sayısı hakkında bilgi verdi.
#NabızKısa süreli bilinç kaybına neden olan bayılma, pek çok hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilir. Kimi durumda psikolojik nedenlere bağlı oluşurken, kimi durumda ise kalp hastalığı, epilepsi gibi ciddi rahatsızlıklardan dolayı görülebilir.
#Bayılan Çocuğa Ne Yapılır